Válogatott

Vatikáni focivendégek Magyarországon

A Svájci Gárda válogatottja Velencén lép pályára pénteken délután.

Kapcsolódó cikkek

A Magyar Cigányválogatott és Székelyföld Válogatottjának közös meghívását elfogadva egy barátságos mérkőzésre hazánkba érkezik Vatikán labdarúgó-válogatottja, a Svájci Gárda csapata. A három csapat szeptember 25-én, pénteken, 14.30-as kezdéssel 45 perces meccsekből álló minitornán vesz részt Velencén.

„Úgy gondoljuk, és nagyon bízunk abban, hogy ez a minitorna egy hosszútávú sportbarátság első lépése, és a jövőben együtt további futballmérkőzéseket, tornákat fogunk szervezni” – áll a magyar szervezők közleményében.

Az talán közismert, hogy Vatikán nem tagja a FIFA-nak, de már több hivatalos mérkőzést játszott a Magyar Cigányválogatottal és Monaco válogatottjával (amely természetesen nem azonos az AS Monaco FC klubcsapattal) is az elmúlt években. A csapatot a Svájci Gárda tagjai alkotják, és saját bajnokságot is szerveznek. Korábban a válogatottat menedzselte Giovanni Trapattoni is.

Mezei István vezetésével a Farkas János Alapítvány több mint húsz éve szervezi a Magyar Cigányválogatottat. Az elmúlt két évtizedben számos nemzetközi tornán vettek részt Horvátországtól Finnországig, a Vatikántól Németországig. A csapat tagjai többnyire fiatalok, az ország szinte minden szegletéből, a korábbi tornákon több neves első osztályú játékos is vállalta a szereplést. Legutóbb idén júniusban a ConIFA EURO 2015 kupán vettek részt Debrecenben.

Székelyföld válogatottját a Székelyföld Labdarúgó Egyesület szervezte meg 2014-ben. Az elmúlt alig több mint egy év alatt több hivatalos mérkőzést játszott a DVSC, Kárpátalja (Beregszász), Raetia (Svájc), valamint Felvidék ellen, illetve részt vett a fent említett ConIFA Európa-bajnokságon (Nizza Grófság, Felvidék és a Magyar Cigányválogatott ellen).

A csapat tagjai Székelyföld számos településéről kerültek ki, a válogatott alapját a székelyudvarhelyi és sepsiszentgyörgyi teremlabdarúgó-csapatok adták. A velencei tornán – a jelenleg is zajló bajnokságok okozta szervezési nehézségek miatt – a székely válogatott keretét nagyobbrészt Nyárádszereda csapata adja.

Olvasói sztorik