Válogatott

„Storck úrnak esze ágában sem volt…”

U19: folytatódik a nyilatkozatsorozat Tajti Mátyás kihagyásának ügyében.

Kapcsolódó cikkek

Szeptember közepén Horvátországban játszik a magyar U19-es válogatott az Európa-bajnoki selejtezőtornán. A mieink a házigazdák mellett Montenegró és Kazahsztán csapatával mérkőznek meg a kvalifikációért, de Sören Osterland szövetségi edző döntése értelmében egyik legjobb játékosunk, a spanyol FC Barcelona utánpótlásában nevelkedő Tajti Mátyás nem lesz ott a keretben.

Az utanpotlassport.hu az MLSZ német sportigazgatója, Bernd Storck után megszólaltatta a fiatal játékos édesapját, Tajti József pro licences edzőt, a felcsúti Puskás Akadémia korábbi szakmai igazgatóját is, aki – elmondása szerint – már a nyár folyamán érezte, hogy egyáltalán nem számolnak a fiával. Az apa szerint a német sportigazgató nem nyílt lapokkal játszott, és csak kapóra jött kifogás volt, hogy a katalán klub nem engedi el a középpályást.

– Meglepődve olvastam Storck úr szavait. A fiam nem azért írt a közösségi oldalra, hogy üzenjen és párbeszédet kezdeményezzen a médián keresztül, hanem mert azt a levelet kapta az MLSZ munkatársától, hogy mivel a most zajló edzőtáborozáson nem vesz részt, nincs az U19-es utazó keretben. Ez nyilván nagyon rosszul esett neki, de csak a társainak szeretett volna sok sikert kívánni – magyarázta Tajti József.

Elmondta: a fiát valóban négyszer hívták a válogatottba a felkészülés alatt, de ebből kétszer a saját korosztályába, az U18-ba. Az apa szerint ráadásul utóbbiba éppen akkor, amikor onnan a legtehetségesebbek az U19-esekkel szerepeltek felkészülési mérkőzéseken.

– Ez szerintem azt jelenti, hogy Storck úrnak esze ágában sem volt Matyit az Európa-bajnoki selejtezőre készülő csapatba építenie – vélekedett az édesapa, majd emlékeztetett rá, hogy fia a közelmúltban rendezett budapesti Kocsis Sándor Emléktornán a katalánok színeiben gólkirály lett, de Sören Osterland szövetségi edző nem látogatott ki az eseményre, és nem beszélt a Barcelona korosztályos csapatának edzőjével az ügyéről.

Az apa úgy látja: így is lett volna elég idő beépíteni fiát a csapatba, hiszen szeptember 13-án kezdődik a közvetlen felkészülés, az első mérkőzést pedig csak 18-án rendezik. A fiút arra az öt-hat napra már elengedték volna, és emlékezzünk csak: a felnőtt válogatottba éppen Storck hívta be Nagy Ádámot, aki korábban nem volt a keret tagja, de Belfastban pályára lépett, és remek teljesítménnyel rukkolt elő. Tajti József szerint az sem feltétlenül igaz, hogy fia nem ismeri ennek a korosztálynak a játékosait.

– Sőt! Jobban ismeri, mint a szövetségi edzők bármelyike, hiszen a Puskás Akadémián és a Ferencvárosban a keret nagy részével évekig együtt játszott, illetve számos nemzetközi mérkőzésen is részt vett. Összességében nekem már a nyári felkészülés során is világossá vált, hogy a német sportigazgató nem számít Matyira. Kapóra jött neki, hogy nem engedték el, és hivatkozhatott erre. Azt szeretném, ha mindenki nyílt lapokkal játszana, és a döntéseit felvállalná. Hiszen itt arról van szó, hogy a stáb más játékosokkal akarja kiharcolni az elitkörbe jutást. Ez az edzők felelőssége, abba senki nem szólhat bele.

Olvasói sztorik