Válogatott

Tajti-ügy: Storck reagált a Barca-játékos mellőzésére

Négyszer rázta le a spanyol klub a magyar szövetséget.

Kapcsolódó cikkek

Bernd Storck nagyon tehetséges játékosnak tartja Tajti Mátyást. Ezért is szerette volna, ha részt vesz az U19-es válogatott valamelyik edzőtáborában. A Barcelona egyszer sem engedte el, így végül nem postázott neki meghívót Sören Osterland szövetségi edző – foglalta össze az elmúlt napok történéseit az utanpotlassport.hu portál.

„Este kaptam a hírt, hogy nem vagyok benne az U19-es Eb-selejtezőre utazó keretben, mert a Barca nem enged el a két bajnoki meccsem között lévő háromnapos edzőtáborozásra. Így nem visznek el, bár az Eb-selejtezőre elengednének. Sajnálom, hogy így alakult, de sok sikert kívánok a csapatnak!” – írta Tajti Mátyás hétfőn a Facebook-oldalán.

A hír nagy port kavart a honi sportsajtóban, sokan nem értették: hogyan engedheti meg magának bármelyik magyar válogatott azt a luxust, hogy mellőzön valakit, aki a Barcelonában játszik? A lapnak Bernd Storck sportigazgató indokolta meg a szakmai stáb döntését.

– Először is hadd szögezzem le: Tajti Mátyás nagyon tehetséges játékos, akinek alapvetően helye lenne az U19-es válogatottban. Nem csak amiatt a tény miatt, hogy olyan nagyszerű klubban játszik, mint a Barcelona, hanem mert tudom, hogy a képességei is megvannak hozzá. Éppen ezért hívta a szakmai stáb többször is edzőtáborba az elmúlt hónapokban. Az U19-ben szerettük volna neki lehetőséget adni annak ellenére, hogy a kora alapján még az U18-as gárdának a tagja.

Vagyis Tajti nem fogalmazott a legszerencsésebben a közösségi oldalon. Valójában az Eb-selejtezőről nem maradt le, mert az eggyel fiatalabb korosztály játékosa. Emlékezhetünk rá, hogy tavasszal még az U17-es gárdával szerepelt a magyarországi elitkörben. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne játszhatna az idősebbek között. Sőt! De az valóban nem tűnik ideális állapotnak, ha gyakorlatilag a tornán kellett volna megismernie a társait…

– Négyszer is hívtuk Tajtit, de a Barcelona minden egyes alkalommal megtagadta, hogy elengedje – folytatta Storck. – Sören Osterland szövetségi edzőnek éppen ezért nem volt lehetősége arra, hogy beépítse a csapatba, amire szükség lett volna, hiszen a futball nem egyéni játék. Ahhoz, hogy Horvátországban érvényesíteni tudjuk a stílusunkat, minden egyes fiatalnak ki kell vennie a részét a felkészülési munkából. Akkor játszhatunk csak csapatként. A legjobb U19-es játékosok együtt gyakorolnak ezekben a pillanatokban is, hogy elérjék a céljukat Horvátországban, de ő nincs velük. Az összetartások nélkül még csak meg sem ismerhette társait, így nagyon nehezen lehetett volna a csapat tagja. Ez az oka annak, hogy nem küldhettünk neki meghívót az Eb-selejtezőre.

Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy Tajti előtt bezárult volna a korosztályos válogatott kapuja. Storck biztos benne, hogy a jövőben nagyon fontos szerepet tölthet be a csapat életében. Továbbjutás esetén akár már a tavaszi elitkörben is – feltéve, hogy addig elengedi valamelyik összetartásra a Barcelona.

Az U19-es válogatott jövő pénteken kezdi meg a horvátországi Eb-selejtezőt, sorrendben Kazahsztán, Montenegró és Horvátország az ellenfele. Az első két helyezett jut tovább a tavaszi elitkörbe, ahonnan szintén két gárda kvalifikálja magát a nyári kontinenstornára.

Olvasói sztorik