Válogatott

Gundel: „Kicsúszott a számon, hogy a fenébe”

A népszerű tévés is drukkol, hogy maradjon talpon a válogatott, de látja, hogy elöl impotensek vagyunk.

Kapcsolódó cikkek

Az M4 kommentátora, Gundel Takács Gábor egy pillanatra kifakadt, amikor a magyar válogatott ellen Észak-Írország a 93. percben egyenlített. A népszerű műsorvezető-kommentátor a Rangadó.hu kérésére felidézte az utolsó percek történéseit. Nem tagadja, jóval csalódottabbak voltak a döntetlen miatt a Belfastban lévő magyarok, mint a házigazdák.

– Egymás mellett ültünk az északír kommentátor kollégával, aki valójában skót. Ő azért mosolygott a végén… De olvasva, látva a meccs utáni véleményeket, ők úgy érzik, nem érdemeltek volna vereséget, mert ez egy ikszes meccs volt. És amíg otthon mindenki azt emlegeti, hogy tipikus magyar balsors volt a végén kapott gól, itt meg úgy vélik, tipikus északír dolog az utolsó pillanatig küzdeni és bepasszírozni egy ilyen gólt. Hogy hol van az igazság, mindenki ítélje meg magában.

– Nem volt jó dolog látni és megélni, pedig elfogadhatóan futballozott a válogatottunk. Nyilván lehet szakmai kérdéseket feszegetni, például, hogy Dzsudzsák miért játszott a jobb oldalon, de már mindegy. A kapott gólnál kicsúszott a számon, hogy a fenébe. Nyilván a kommentátor is drukker, bár nem szabad elveszítenie a kontrollt. Csak hát nem jó így befejezni egy meccset – tette hozzá a sportriporter.

„Gundi” népszerű vetélkedőjét idézve: nem zuhant még a mélybe kiesőként a magyar csapat, van esély a talpon maradásra, de a most elvesztett pontok hiányozhatnak. Persze nem csak azok.

– Szerintem nem ezen a gólon múlt a továbbjutásunk, hanem inkább azon a kettőn, amit az otthoni meccsen kaptunk a végén az északírektől. Ha azt a találkozót kihozzuk legalább egy döntetlenre, más lenne a leányzó fekvése. Nem beszélve arról, ha nyertünk volna, mert akkor előttük lehetnénk. A tegnapi győzelmünkkel továbbra is ponthátrányban lettünk volna a románokkal és az északírekkel szemben is, és ez a három csapat már nem játszik egymással – tekint előre a köztévé riportere.

Észak-Írország akkor szerepelt legutóbb világversenyen, amikor a magyar válogatott, 1986-ban, Európa-bajnokságon pedig még sosem járt. Gundel Takács Gábor tapasztalta, hogy valódi futball láz van az országban.

– Mindenki úgy gondolja, megérdemelnék a kijutást. Az az érdekes, hogy ugyanezzel a kerettel és ugyanezzel a szövetségi kapitánnyal az előző Európa-bajnoki selejtezőn és a legutóbbi világbajnoki kvalifikációban is utolsó előttiek lettek a csoportjukban. Két évvel ezelőtt három-kettőre kikaptak Luxemburgtól, egyetlen meccset nyertek meg a csoportjukban. Mostanra mégis össze tudták kovácsolni a csapatot, hasonlónak látom a helyzetet, mint ami nálunk volt Dárdai Pállal: fejben összeálltak, egységesek, fegyelmezettek, most kapták az első piros lapot a selejtezőben.

A kérdés, a magyar válogatott bízhat-e a továbbiakban az egységben és a fegyelmezettségben, hiszen a pótselejtező (szerencsés esetben a legjobb harmadikként elért kvalifikáció) lehetősége még adva van. Gundel szerint megvannak a feltételek, bár akad komoly hibapont is.

– Közelről látva a csapatot, úgy tapasztaltam, a mentalitással egy pillanatra sem volt probléma, a pályán és a pályán kívül sem. A védekezésünk is jó, ötszáz percnél is tovább őriztük a kapunkat a góltól. Ám elöl egyszerűen impotensek vagyunk. Lássuk be, tegnap is egy potyagólt szereztünk, a nyolc meccsen elért hat gól nagyon kevés. Lafferty egymaga több gólt szerzett, mint a magyar csapat a sorozatban. Azért is sajnáltam a végét, mert egyébként szenzációsak voltak a magyar szurkolók, tele volt a szektor és végig kulturáltan, a másik táborral egymást megtapsolva, remek hangulatban szurkoltak. Le a kalappal azok előtt, akik eljöttek idáig, ők és a többi magyar szurkoló is megérdemelné, hogy sikerüljön a bravúr – tette hozzá a kommentátor.

Olvasói sztorik