Válogatott

Közelebb álltunk a győzelemhez?

Nikolics Nemanja meglehetősen merész értékeléssel rukkolt elő a Románia elleni meccs után.

Kapcsolódó cikkek

A péntek esti, Románia elleni Európa-bajnoki selejtezőn 14. alkalommal szerepelt a magyar válogatottban Nikolics Nemanja, de a korábbi magyar gólkirály, a lengyel góllövőlista jelenlegi éllovasa igazi tétmérkőzésen továbbra sem tudott betalálni (bár az Andorra elleni meccs világbajnoki selejtező volt, de már valós tét nélkül).

A mieink a lefújás után némileg eltérően értékelték a találkozót, de leginkább csak abban különbözött a véleményük, hogy elégedettek voltak-e a döntetlenért járó egy ponttal, vagy nem. Ehhez – és főleg a látottakhoz – képest meghökkentő volt a varsói Legia csatárának vélekedése, miszerint a magyar csapat közelebb állt a sikerhez, a románok pedig csak az ikszért jöttek…

– Jó meccset játszottunk, úgy gondolom, taktikailag a csapat hozta azt, amit megbeszéltünk, a védelemben nem csináltunk hibákat, nem kockáztattunk sokat – kezdte Nikolics Nemanja. – A támadásainkban volt némi veszély, nem állítom, hogy nagy ziccereink voltak, de egy-két szép lövésünk igen. Szerintem közelebb álltunk a győzelemhez, látni lehetett, hogy a románok csak egy pontért jöttek. Nem azt mondom, hogy beálltak védekezni, de nem akartak sokat reszkírozni és kijönni. Nagyon jól tudtuk, hogy dinamikusak, labdával gyorsak és jól passzolnak. Jó csapat ellen játszottunk, ezért értékelni kell ezt az egy pontot.

Lengyelországi eredményességét látva végre komoly téthelyzetben is gólt vártak a szurkolók a varsói támadótól, de ezúttal nem a számára leginkább optimális és megszokott poszton kellett játszania.

– Mindenki azt várja, hogy gólokat szerezzek, de most más szerepkörben játszottam, némileg a csatár mögött, és a védekezésben is volt némi feladatom, amit meg kellett oldanom. Nem azt mondom, hogy rossz volt ez a poszt, de egy picit hátrébb szorultam. Adódtak üres területek, ám az első félidőben az utolsó passzok egy picit hosszúak voltak. Ha pontosabbak, akkor helyzetbe kerülhettem volna. Úgy gondolom, jól működött a párosunk Szalai Ádámmal – ő sok labdát megtartott, ez is volt a cél, nekem indulnom kellett a második hullámban –, Németh Krisztián pedig jól szállt be. Most eljött az a pillanat, amikor tényleg nem fontos, ki szerzi a gólokat, de meg kell nyernünk a meccseket. Ezúttal sajnos senkinek nem sikerült, de azon leszünk, hogy a továbbiakban is pontokat szerezzünk, és továbbjussunk.

Sok szó esett róla a találkozó előtt, hogy az aktuális FIFA-világranglistán Románia harminc hellyel jobban áll a mieinknél, de Nikolics szerint ez a különbség a pályán nem volt felfedezhető.

– Ha a mai meccset megnézzük, akkor szerintem nem lehetett látni, ki a hetedik és ki a harminchetedik. A románok elvitték azt az egy pontot, amiért jöttek, mi sokkal többet támadtunk, közelebb álltunk a győzelemhez, de sajnos nem sikerült. A meccs előtt is tudtuk, hogy bravúrokra van szükségünk, és ha most nyerünk, akkor is további bravúrok kellettek volna. Úgy gondolom, három meccs alatt képesek vagyunk annyi pontot szerezni, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra. Most az a legfontosabb, hogy két nap alatt a lehető legjobban regenerálódjunk, és hétfőn megpróbáljunk nyerni. Finnországban megmutattuk, hogy idegenben is tudunk győzni. Azon leszünk most is.

A mi döntetlenünk mellett két vendégsiker született pénteken, mivel az északírek és a finnek is győzni tudtak. A magyarok hétfő este az odahaza ebben a selejtezősorozatban még veretlen Észak-Írország ellen lépnek pályára.

– A többi meccsel nem annyira kell foglalkoznunk. Természetesen meg kell nézni az eredményeket, de a legfontosabb, hogy a saját játékunkat hozni tudjuk, hiszen ha mi nem fogunk nyerni, akkor semmi esélyünk. A cél az, hogy továbbjussunk, hogy elsőként, másodikként, vagy legjobb harmadikként, az teljesen mindegy – mondta végül Nikolics Nemanja.

Olvasói sztorik