Futsal

Egy győzelem már továbbjutást érhet az Európa-bajnokságon

Kedd este a spanyolokkal játszik a teremlabdarúgó-válogatott, majd jönnek az ukránok.

Kapcsolódó cikkek

A magyar futsal-válogatott harmadszor vesz részt a sportág Európa-bajnokságán, s ha megszerzi története első győzelmét a kontinensviadalon, akkor nyolc közé juthat a kedden kezdődő belgrádi Eb-n.

A magyarok vasárnap délután érkeztek meg a szerb fővárosba, ahol a nyitónapon 21 órától rögtön a világranglistán éllovas spanyolokkal találkoznak, majd két nappal később, csütörtökön szintén 21 órától az ukránokkal csapnak össze. A papírforma szerint utóbbi mérkőzés dönt majd a hatszoros Eb-győztes spanyolok mögötti második, szintén továbbjutó helyről a csoportban.

A spanyol Tomas Rivera Amoros szövetségi kapitány csapata decemberben találkozott az ukránokkal a hazai rendezésű vb-selejtező tornán, akkor 5-3-as vendégsiker született Győrben, de így is mindkét gárda bejutott a részvételről döntő rájátszásba, melynek sorsolását február 12-én tartják Belgrádban. Ahogy a szakvezető fogalmazott az indulás előtt, azóta felkészültebb és tapasztaltabb a csapata, amely két alapemberrel kiegészülve várja a találkozót.

A négy háromcsapatos csoportból az első kettő jut tovább. A magyarokat magában foglaló B-csoport továbbjutói az A jelű hármas tagjaival játszanak keresztbe a negyeddöntőben, ahol így a házigazda szerben kívül a portugál, vagy a szlovén válogatott lehet a magyarok ellenfele továbbjutás esetén.

Magyarország az eddigi kilenc Eb-ből mindössze kettőn vett részt, 2010-ben házigazdaként. A 2005-ös debütáláskor három, öt évvel később két vereséggel búcsúzott a csoportkör után.

A nemzeti együttes a macedóniai selejtezőtornán a spanyolok mögött, akiktől 5-0-ra kikapott, a pótselejtezőt érő második helyen zárt négy ponttal a hazaiakat és a svájciakat megelőzve. A rájátszásban emlékezetes csatában vívta ki az Eb-szereplést Romániával szemben. Az idegenbeli 2-2-es döntetlent követően Debrecenben is ugyanez az eredmény született, s bár a románok vezetést szereztek a hosszabbításban, Dróth Zoltán előbb egyenlített, majd az utolsó másodpercben fejesgóljával fordított és ezzel kiharcolta az Eb-részvételt.

A korábbi kilenc Eb-n a hat spanyol diadal mellett egyszer az oroszok és kétszer az – ezúttal is címvédő – olaszok nyertek.

Az első meccsen a tisztes helytállás a cél

Trencsényi János az első mérkőzés kapcsán elmondta: a futsalban egyébként is kiemelten fontos védekezésnek még nagyobb szerepe lesz a világranglista-első Spanyolország ellen.

– Az első mérkőzésünkön a tisztes helytállás a célunk, a világ egyik legerősebb együttesével kerülünk szembe. Spanyolország ellen nehéz lesz, hiszen előreláthatólag a védekezés is sok energiánkat fogja majd felemészteni. Próbálunk minél jobb eredményt elérni, de az igazi célunk a második találkozó megnyerése, hiszen a fő motivációnk a legjobb nyolc közé jutás – mondta a válogatott csapatkapitánya az MLSZ honlapjának.

Sito Rivera, a mieink spanyol szövetségi kapitánya hozzátette, pályafutása során már többször is szembekerült honfitársaival, ezért nem érzi különlegesnek a keddi összecsapást.

– A hazám válogatottja elleni első mérkőzésen még furcsán éreztem magam, de most már nem jelent gondot ez a feladat, mondhatjuk, hogy hozzászoktam a szituációhoz, hiszen több mint tízszer játszottam aktuális csapatommal Spanyolország ellen – kezdte Sito Rivera. – Nem lesz egyszerű a feladat, de próbáljuk a legtöbbet kihozni a mérkőzésből, ehhez fegyelmezetten kell védekeznünk, és az eredménytől függetlenül összpontosítanunk kell az utolsó pillanatig. Ahogy azt korábban is említettem, a fő célunk a második mérkőzésünkön az ukránok legyőzése. Eddig minden a terv szerint halad, csodálatos érzés volt megérkezni az Eb helyszínére, elégedett vagyok a játékosok hozzáállásával is.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Tóth Gyula (Rába ETO Futsal Club), Tihanyi Csaba (MVFC Berettyóújfalu)

Mezőnyjátékosok: Németh Péter (Futsal Club Veszprém), Harnisch Ákos (Rába ETO Futsal Club), Dróth Zoltán (Kairat Almaty – kazah), Dávid Richárd (MVFC Berettyóújfalu), Gál István (MVFC Berettyóújfalu), Öreglaki Norbert (Swietelsky-Haladás VSE), Rábl János (MVFC Berettyóújfalu), Trencsényi János (MVFC Berettyóújfalu), Hosszú Ádám (DF Renaplin FC Dunaújváros), Klacsák Bence (DF Renaplin FC Dunaújváros), Horváth Norbert DF Renaplin FC Dunaújváros), Szeghy Szabolcs (Aramis SE)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik