Futsal

A mostohatestvér fejlődése

Drucskó Zoltán bizottsági elnök szerint a sportág szempontjából stratégiai fontosságú a tömegesítés.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az UEFA Futsal Cup novemberi elitkörére készül a Rába ETO, amely Lisszabonban a Sporting, az Araz Naxcivan és az Eindhoven ellen játszik majd. Drucskó Zoltán, a győriek klubigazgatója idén nyár óta az MLSZ futsal bizottságának elnöke is egyben. A Digi Sport televízió péntek reggeli adásában úgy vélekedett, hogy a teremlabdarúgás egy olyan a kistestvér volt, amely az elmúlt időszakban kevesebb figyelmet kapott az MLSZ-en belül, de most megpróbálnak forrásokat is hozzárendelni, hogy a sportág fejlesztése eredményes legyen.

– Hol tart ma a teremlabdarúgás Magyarországon?
– Minden relatív. Nem ott tart, ahol én szeretném. Azt gondolom, volt egy nagyon jó kezdet, amely után egy kicsit helyben jártunk, és most próbáljuk visszaemelni a magyar futsalt oda, ahol lenne a helye – mondta Drucskó Zoltán. – Nem is olyan rég, az első nem hivatalos világbajnokságot még Magyarország rendezte, amit meg is nyertünk, nagypályás játékosok közreműködésével. A Kovács Kálmán fémjelezte válogatottról van szó, utána Gellei Imre vezetésével még a brazil válogatottat is sikerült legyőzni három-kettőre. Ezek a sikerek később elmaradtak, pedig volt negyedik-hatodik a világranglistán a magyar válogatott, és most próbáljuk visszahelyezni oda, ahol a kezdetekben volt.

– Az MLSZ érzi ennek a területnek a fontosságát?
– Májusban az MLSZ elnöksége elfogadott egy stratégiai fejlesztési tervet, amelynek a végrehajtásán dolgozunk. Ez kellő alapot teremthet a jövőbeli eredményes működésre. A futsal eddig az a kistestvér volt, amely az elmúlt időszakban kevesebb figyelmet kapott a szövetségen belül, és most megpróbálnak forrásokat is hozzárendelni, hogy ez a munka eredményes legyen.

– Nagyon sok edző azt gondolja, hogy rengeteget tud a képességeken fejleszteni, ha nagypályás focistaként, kiegészítésképpen megpróbálja valaki komolyan venni a teremlabdarúgást.
– Úgy gondolom, aki gyermekkorban futsallal kezd, az olyan technikai, taktikai tudásra tesz szert, beleértve a gyorsabb reakcióidőt és a gyorsabb döntéseket, ami párját ritkítja. Ha megnézzük a nemzetközi trendeket, Ronaldótól Messin keresztül sokan a futsallal kezdtek, és ott tettek szert olyan tudásra, amit később kamatoztathattak. Az extrát meg kell fizetni, és sokan a futsalból hozzák a tudást a nagypályás labdarúgásba.

– Hogyan kellene működnie a képzésnek?
– Tizennégy éves korig a pályaméret is hasonló, tehát meg lehetne találni a szinergiákat. A futsal bizottság munkájának az egyik eredménye, hogy a Bozsik-programban a téli mérkőzéseket futsal-labdával, futsal szabályok szerint fogják játszani. Meg kell ismertetni, el kell fogadtatni az edzőkkel ezt a játékot, mert kicsit olyan magyaros a történet: amiről nem tudunk, attól idegenkedünk.

– Melyek most a legfontosabb fejlesztési tervek?
– A tömegesítés nagyon fontos. Az Ukrajna elleni válogatott pótselejtező-mérkőzés is rámutatott, hogy nincs merítési alapja a szövetségi kapitánynak. Nagyon kevés kimondottan futsaljátékossal rendelkezünk, aki professzionálisan a futsalt űzi. Az edzőképzés is fontos, a B-licencben már lesznek futsal-elemek a tematikus képzés kapcsán. Ami lemaradásunk van még, az a médiajelenlét.

– A kicsi merítési lehetőség miatt van az is, hogy a magyar kiemelkedő elitcsapat, a Győr ilyen sok külföldivel áll fel?
– Így van. Szívünk vágya, hogy győri játékosok alkossák a csapat gerincét, de az elmúlt három-négy évben nem találtunk olyan játékost, aki a képességei alapján élethivatásszerűen tudná ezt a sportágat űzni. Nem titkoltan azért indítottunk NB II-es csapatot is, hogy azoknak a tizenöt-tizenhét éves gyerekeknek több versenyzési lehetőséget teremtsünk, akik általunk tehetségesnek ítéltettek.

– Győrben egy top futsaljátékos nagyságrendileg mennyivel keres kevesebbet, mint a nagypályás focicsapatban a derékhad?
– Körülbelül az egyharmadát.

– Lisszabonban a négy közé jutásért játszik a Rába ETO a BL-ben. Mik az esélyek?
– Amikor készültünk a sorsolásra, akkor körülbelül ezt a csoportot álmodtuk meg magunknak. Jelen állás szerint a Dinamo Moszkva és a Barcelona megoldhatatlan feladatot jelent. Mi nagyon szeretünk a portugálok ellen játszani, fekszik a játékstílusuk a magyar és a spanyol játékosoknak. Az első mérkőzés sorsdöntő lehet egy ilyen minitorna esetén. Nem szabad kikapni, és akkor a legszebb álmokat is valóra lehet váltani.

– Az azeri Naxcivan csapatában van hivatalosan négy brazil, a honosítottakkal együtt pedig kilenc. Gyakorlatilag ez egy brazil csapat…
– Tavaly játszottunk velük, akkor négy-egyes vezetés után öt-öt lett a végeredmény. Úgy gondolom, a Sporting ennek a csoportnak a nagy esélyese, de az azeriek és az Eindhoven ellen valós esélyeink vannak. Ha a sérültjeink felépülnek, akkor a portugál bajnokot is meg tudja fogni ez a csapat. Sok múlik a formaidőzítésen, és hogy mennyire leszünk koncentráltak. A motivációval szerintem nem lesz gond.

Olvasói sztorik