Futsal

Szibériában túrázik az ETO

A győri teremlabdarúgók kétszer kikaptak Norilszkban.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A válogatott Európa-bajnoki selejtezője miatti bajnoki szünetet kihasználva a Rába ETO csapata részt vesz a Norilszk Nickel Kupa nemzetközi tornán, Szibériában.

A Magyar Kupa döntőjében Hugo Martins összeszedett egy kisebb térdsérülést, ezért az orvos tíznapos pihenőt rendelt el számára. A torna első mérkőzésen már bevethető lett volna, de az egy nappal korábbi edzésen kiújult a sérülése. Az orosz csapat orvosa is megvizsgálta, és újabb egy hét teljes pihenőt írt elő. Fabio combizom-húzódása rendbe jött, ő vállalta a játékot, azonban fizikálisan nincs tökéletes állapotban.

A győriek nélkülözték válogatott játékosaikat, de velük tartott Illa Sole Jordi (Dunakeszi), Halmos Máté és Horváth Péter (Haladás), Öreglaki Norbert, Sivák Péter és Fehér Krisztián (MAFC).

A magyar csapat első ellenfele az UEFA Futsal Cup négyes döntőjébe jutott kazah Kairat Almaty volt, amely 4-0-ra győzött. A bemelegítés alatt Radics Gigi Úgy fáj című száma zendült fel, ennek hatására a magyar játékosok némileg otthon érezhették magukat. További érdekesség, hogy a kazah csapat kezdőjében öt, kispadján további két brazil játékos szerepelt.

A mérkőzés elején a Kairat hatalmas iramot diktált, azonban a magyar csapat felvette a kesztyűt. Két Matkovics-védés után a hatodik percben Juanra lövését védte Higuita. Gyűrték egymást a csapatok, a kazahok mezőnyfölényben játszottak, de nagy helyzeteik nem voltak. A győriek biztonságos védekezésből próbáltak játszani, lehetőségeink is voltak, azonban gólt nem szereztek. A 16. percben Jordi is megsérült, és már nem is tudott visszatérni a pályára. Az első félidőben nem esett gól.

A fordulás után az ellenfél fokozta az iramot, több lehetősége volt a gólszerzésre, azonban az ellentámadásokban is benne volt a gól esélye. A kazah csapat a 28. percben öt a négy elleni játékra váltott, és az eredmény nem maradt el, hiszen két gyors góllal megléptek. Az ETO bátran vállalta az egy-egy elleni játékot, lehetőségei is voltak a szépítésre, de Juanra lövését a kapufa, majd Halmos, Szeghy és Fabio helyzetét Higuita védte. Két perc múlva Joan ellopott egy labdát, és meg sem állt a hálóig, a mérkőzés utolsó percében pedig Leo keresztbe lőtt labdájába Henrique beletett a lábát, és ezzel alakította ki a végeredményt (4-0).

A torna szabályai szerint minden mérkőzés után tízméteres büntetőket rúgnak a csapatok, és a párharc győztese is kap egy pontot. A győriek ezt is elveszítették 3-1-re. Összességben elmondható, hogy az ETO harminc percig nagyszerűen játszott, jó koncentrációval, azonban az utolsó tíz percben az ellenfél könyörtelenül kihasználta fizikai fölényét.

A magyar csapat második ellenfele a házigazda Norilszkij Nickel együttese volt. Jordit megvizsgálták az orvosok, és nem javasolták, hogy pályára lépjen, így Ramada után a második kulcsemberét is elveszítette a magyar bajnok. A kedvezőtlen előjelek ellenére csapat meglepően jól kezdte a mérkőzést. A győriek letámadták ellenfelüket, s ezzel az oroszok nem tudtak mit kezdeni. Sorra alakította ki a helyzeteit az ETO, azonban a kapufa vagy az orosz kapus hárított. Az ellenfél ebben az időszakban gólhelyzetig sem tudott eljutni. A több mint kétezer szurkolónak ez egyáltalán nem tetszett, elégedetlenségüknek füttyszóval adtak hangot.

Érdekesség, hogy a meccset megelőzően a Kairat Almaty vezetői felhívták a magyarok figyelmét: mezőnyfölényük esetén ne lepődjünk meg, ha valakit ki fognak állítani! És bejött a jóslat! A tízedik percben Juanra még véleményesnek sem mondható szerelését azonnal piros lappal büntette a játékvezető. A hazaiak nagy nehézségek arán gólra tudták váltani az emberelőnyt, a büntetés letelte előtt öt másodperccel. Juanra kiállításával a magyar együttes még egy kulcsemberét veszítette el. A félidő befejezése előtt egy perccel egy rövidzárlatot újra kihasznált a hazai csapat, így kétgólos előnnyel ment a szünetre.

A harmincadik percben újabb orosz találat született, amire Halmos Máté fejjel válaszolt (3-1). A magyar csapat folyamatos nyomás alatt tartotta ellenfelét, levegőben lógott az újabb gól, ezért öt perccel a vége előtt az ETO átállt az öt a négy elleni játékra. A fáradtság és az összeszokatlanság megbosszulta magát, nem sikerült a felzárkózás, helyette az orosz csapat újabb gólokat szerzett. Az eredmény ellenére dicséret illeti a csapat valamennyi tagját, különösen örömteli, hogy Szeghy Szabolcs nemzetközi szinten nyújtott kiváló teljesítményt. A végeredmény nem igazán tükrözi a mérkőzés képét – tudósít a klub honlapja.

Norilszk Nickel Kupa, nemzetközi torna, Oroszország

Kairat Almaty (kazah) – Rába ETO 4-0 (0-0)

Norilszkij Nickel (orosz) – Oplast (szlovén) 5-0 (2-0)

Norilszkij Nickel – Rába ETO 7-1 (2-0)

Kairat Almaty – Oplast 4-0 (3-0)

Olvasói sztorik