Futsal

Cselezésre született

A meccs előtt, a csarnokban tett magyar állampolgársági esküt a Dunakeszi Kinizsi román futsal-játékosa, Tony Safar Iuliu.

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

Tony Safar Iuliu, a teremlabdarúgó NB II Nyugati-csoportjában szereplő Dunakeszi Kinizsi román játékosa múlt pénteken tette le a magyar állampolgársági esküt, éppen a Külker SC elleni bajnoki rangadó előtt. Az eskütétel mintegy nyolcszáz néző előtt zajlott a csapat hazai meccseinek otthont adó Radnóti Miklós Gimnázium sportcsarnokában. A 27 éves labdarúgó korábban öt éven keresztül a Berettyóújfalu együttesét erősítette, amellyel kétszeres bajnoknak és kétszeres Magyar Kupa-győztesnek mondhatja magát. A 36-szoros román válogatott játékos, aki korábban játszott a spanyol Gran Canaria és a szlovák PKP Kosice együttesében is, a Rangadó.hu érdeklődésére elárulta, azért lett magyar állampolgár, mert az egész családja magyar, és ide húzza a szíve.

– Miért döntött huszonhét évesen a magyar állampolgárság felvétele mellett?
– A szüleim is magyarnak tartják magukat, illetve a nagyszüleim is magyarok voltak. Anyai ágon a nagyapám például magyar katona volt. Ezért szerettem volna magyar lenni én is. Szeretnék itt is letelepedni – mesélte Tony Safar Iuliu.

– Játszott már Romániában, Spanyolországban és Szlovákiában is, miért éppen Magyarországot választotta?
– Magyarországhoz húz a szívem. Jól is érzem itt magam, illetve a barátnőm is ideköt.

– Miért pont egy bajnoki találkozó előtt tette le az állampolgársági esküt?
– Igazából ez egy meglepetés volt a számomra a csapattól. Ők intézték úgy, hogy a közönség előtt tegyem le az esküt. Megmondom őszintén, örültem neki, nagyszerű érzés, és csodás pillantok voltak.

– Egy csapatban szerepel Horváth Ferenccel és Vincze Ottóval, akik nagypályán kiváló futballisták voltak, de teremben hogy boldogulnak?
– Kispályán is nagyon jó játékosok. Kiemelném, hogy mennyire odateszik magukat, és nagyon akarják a győzelmet, a rutinjuk pedig nagyon sokat számít. Fontos még, hogy emberileg is nagyszerű srácokról van szó.

– Nagypályás múltja is van, vagy korábban is csak a teremlabdarúgást preferálta?
– Játszottam Romániában nagypályán a harmadosztályban. Feljutottunk a másodosztályba is, de nagyjából ennyi, a futsal inkább az én terepem.

– Mit vár a közelgő magyar–román világbajnoki selejtezőtől, kinek fog szurkolni?
– Egy jó meccset szeretnék látni. Sajnálom, hogy nem lesznek szurkolók, hiszen nézők nélkül azért nem az igazi a futball.

– Futsal berkekben védjegyévé váltak a hihetetlenül látványos trükkök, és a szép cselezések. Hogy alakult ki ez a trükközés a játékában?
– Szerintem erre születtem. Rengeteget gyakoroltam a cselezést, ezért tétmérkőzéseken is bátram előhúzom őket a kalapból. Úgy gondolom, azon kívül, hogy látványos trükköket tudok csinálni, ezek még hatékonyak is.

Olvasói sztorik