Nemzetközi foci

„Tapasztaltam már ezt-azt afrikai mérkőzéseken, de ez gyalázat” – nem lép pályára a reptérre zárt válogatott

DANIEL BELOUMOU OLOMO / AFP
William Troost-Ekong (csapatkapitány) a közösségi médián keresztül informálta a nagyvilágot az eseményekről.
DANIEL BELOUMOU OLOMO / AFP
William Troost-Ekong (csapatkapitány) a közösségi médián keresztül informálta a nagyvilágot az eseményekről.

A nigériai válogatott bojkottálja a Líbia elleni Afrikai Nemzetek Kupája-selejtezőt, írta a BBC.

A keddre kiírt mérkőzésre érkező csapat kálváriája azzal kezdődött, hogy Bengázi helyett a 230 kilométerrel távolabb található Al Abraqba érkezett a repülőgépük. Nigéria válogatottja egy lényegében kiürült, elhagyatott reptéren találta magát, de az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy amikor már összepakolták a holmijukat, a hatóságok nem engedték őket távozni.

A csapattársaimmal közösön úgy döntöttünk, nem veszünk részt ezen a mérkőzésen a történtek után. Ott tartunk, hogy a nigériai kormány közbeavatkozását kellett kérnünk, hogy mentsenek meg minket. Tapasztaltam már ezt-azt afrikai mérkőzéseken, de ez gyalázat

– közölte William Troost-Ekong csapatkapitány.

„A líbiai szövetség nem keresett bennünket, hogy megmagyarázza az elterelés okait. Ezen kívül nem is próbáltak nekünk segíteni. Amikor megpróbáltunk alternatív útvonalat keresni, bezártak minket a reptérre. Olyan volt, mintha börtönbe kerültünk volna” – idézte a BBC Promise Efoghe szóvivőt.

A Líbiai Labdarúgó Szövetség (LFF) azonban visszautasította a nigériaiak vádjait, miszerint szándékosan eltérítették volna a gépet, hogy így kerüljenek előnybe a meccsre.

„Nagyon tiszteljük nigériai kollégáinkat, szeretnénk megnyugtatni őket, hogy a járatuk eltérítése nem volt szándékos” – mondta a közleményük.

Az ügyet bonyolítja, hogy három nappal korábban líbiaiak pont arra panaszkodtak, hogy fölöslegesen hosszú úton jutottak el Nigéria legutóbb mérkőzésére, Uyóba. A mérkőzést Nigéria nyerte 1-0-ra.

Az emberek pedig azonnal összefüggést láttak a két eset között. Az extra utat egyébként 3-4 óra alatt megtehetné a nigériai válogattott, de a játékosok úgy érzik, nem lennének biztonságban. Líbia nyugati és keleti részét ugyanis más szervezetek kormányozzák, mindkettő úgy véli, az egész országot neki kellene irányítania, a Bengázi és Al Arabaq közötti úton pedig egyik kormányból a másikba kellene utazni.

Nem vállaljuk, hogy szárazföldön tegyük meg ezt az utat, akkor sem, ha kíséretet kapunk. Nem biztonságos

– szögezte le Troost-Ekong.

Tekintettel arra, hogy magyar idő szerint hétfő délután még nem oldódott meg a helyzet és kedden már mérkőzés lenne, biztosan elmarad a Líbia-Nigéria mérkőzés. Líbia egyébként csupán egy pontot gyűjtött három forduló alatt, már öt pontra van az ANK-szereplést érő második helyen álló Benintől. Ruanda két döntetlennel szintén nincs jó helyzetben, Nigéria viszont hét ponttal vezeti a csoportot.

Olvasói sztorik