Beleremeghet az angol futball a PL legnagyobb pénzügyi botrányába 

Hétfőn megkezdődött a Manchester City tárgyalása: a tízszeres angol bajnok, hétszeres FA-kupa- és 2023-as Bajnokok Ligája-győztes futballklub ellen a Premier League pénzügyi szabályainak állítólagos megsértése miatt 115 pontban emeltek vádat. A klubot a pontlevonástól a kizárásig sok minden fenyegeti, az ítélethirdetésre legkorábban 2025 elején kerülhet sor.

Az elmúlt időszakban akadtak már olyan csapatok, amelyek belefutottak a pénzügyi fair play (FFP) csapdájába: tavaly az Evertont és a Nottingham Forestet is pontlevonással sújtották. Ám e két csapat esetében csak egyetlen szabálysértést kellett kiértékelni – ellentétben a rovott múltú Cityvel.

A bomba 2023 februárjában robbant, amikor a Premier League – egy négyéves vizsgálatot követően – megvádolta a manchesterieket, hogy 2009 és 2018 között többször is megsértették a pénzügyi fair play szabályát. Ezért vizsgálat indult a klub ellen, a vezetőknek pedig független fegyelmi bizottság előtt kellett megjelenniük.

A PL szerint a klub fittyet hányt az előírásokra, nem adott pontos információkat a bevételeiről (mind a szponzori, mind a működési költségekkel kapcsolatosan), így gyakorlatilag eltitkolta a valós képet a pénzügyi helyzetéről. A liga azzal is megvádolta a címvédőt, hogy elutasította az együttműködést.

A vizsgálat kezdetekor a City vezetése jelezte, hogy az állítások teljesen hamisak, és az eredetileg a Der Spiegel német lapban megjelent vádak „illegális hackelésből, valamint a City e-mailjeinek kontextuson kívüli közzétételéből származnak.”

Az angol klub azt is közölte, hogy megcáfolhatatlan bizonyítékokkal rendelkeznek.

„Remélhetőleg hamarosan be is fejeződik az egész, várom a döntést. Tudom, hogy lesznek még pletykák, tudom, mit várnak az emberek és mire számítanak. De azt is tudom, hogy mindenki ártatlan, amíg be nem bizonyosodik a bűnössége. Szóval majd meglátjuk” – nyilatkozta pénteken Pep Guardiola, a City menedzsere.

Egy pert már megnyert a ManCity

A klubra 2020 februárjában egyszer már lesújtott az UEFA: a pénzügyi fair play súlyos megsértése miatt két évre kitiltotta a nemzetközi kupaporondról a Manchester Cityt. Akkor az európai szövetség a Football Leaks szivárogtatása nyomán indított vizsgálatot, a nyilvánosságra hozott belső levelezésből és klubdokumentumokból az derült ki, hogy az arab tulajdonú egyesületet szabálytalanul finanszírozták, és éveken keresztül megtévesztették az UEFA-t, bár mindezt a klub tagadta.

A Der Spiegelben megjelent írás szerint egy olyan e-mail bukkant elő, amely szerint az Etihad Airways-nek tulajdonított, nagyjából 76 millió eurós szponzori szerződést valójában a klub tulajdonosa, az Abu-dzabi United Group (ADUG) fizette. Sőt, az ADUG egy harmadik félnek is adott pénzt, hogy úgy tűnjön, az a cég fizetett a játékosok arculati jogaiért, így ez a megoldás éves szinten 13–15 millió eurót hozott a Citynek.

LINDSEY PARNABY / AFP – A vizsgálatok egészen a Mancini-korszakig nyúlnak vissza.

A vádak szerint a tulajdonos Manszúr sejk a fiktív szponzori ügyletek révén több pénzt vitt be a klubba, például Roberto Mancini akkori menedzser úgy kapott még több pénzt, hogy annak nagy részét nem is a City, hanem egy Abu Dhabiban működő klub állta, ahol papíron tanácsadóként is dolgozott.

A klub a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, amely 2020 júliusában hatályon kívül helyezte az eltiltást, mondván: a vádak nem állják meg a helyüket – de azért 10 millió euróra megbüntette a klubot az UEFA-vizsgálat akadályozásáért.

Állítólag a VIP-páholyokban sokan nem értették, hogy a manóba veszíthette el az európai szövetség a pert. Talán segít a magyarázatban az a tény, amit a Telegraph közölt – megmutatva az erőviszonyokat:

míg a CAS június 10-i, lausanne-i meghallgatásán a City részéről tizenketten voltak jelen, az UEFA-tól mindössze négyen…

Csalás vagy nem csalás?

A most megfogalmazott vádak szerint a Manchester City valóban csalt. Májusban a BBC azt írta, hogy a Der Spiegelben közzétett információk alapján

Összesen 115 vádpontot fogalmaztak meg (egyes források szerint 129-et), amelyek 2009 óta halmozódtak. Ezek öt szabálysértési kategóriába sorolhatók:

Guardiola üzent az ellendrukkereknek

Az ügyet egy független bizottság bírálja el, amelynek tagjait a Premier League bírói testületének szintén független elnöke nevezte ki. Ezen kívül a Premier League szabályozása előírja, hogy minden, a nemzeti sport-igazságszolgáltatással összefüggésben tárgyalt kérdést belső ügyként kell lezárni. Azaz bármi legyen is a jogerős ítélet, ezzel nem lehet a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál fellebbezni. Ugyanakkor marad még kiskapu: bármelyik fél kérhet új meghallgatást egy új, független testület megszervezésével.

A szankciók a következők lehetnek:

figyelmeztetés, pénzbüntetés, pontlevonás, kizárás.

A tét óriási. Az ügyet mindenki árgus szemekkel figyeli Angliában, mivel nagyon sok múlhat rajta. Angol sajtóhírek szerint a rivális klubok vezetői attól tartanak, az egész rendszert megingathatja, ha futni hagyják a Manchester Cityt, netán megegyeznek valamilyen jelképes büntetésben. Márpedig, amennyiben a City bebizonyítja, hogy a Premier League szabályai törvényellenesek voltak, akkor a liga érvelése, miszerint a City megszegte a szabályokat, jelentősen meggyengül.

Tavaly a BBC sportszerkesztője, Dan Roan azt írta a City-üggyel kapcsolatban:

Ez a legnagyobb pénzügyi botrány a Premier League történetében, eddig soha egyetlen klub sem nézett szembe ilyen vádakkal. Amennyiben bebizonyosodik a csalás, az káros lenne az angol dominanciára, az arab tulajdonosokra és arra a képre nézve, miszerint ez egy tisztességes verseny.

Abban tehát nincs vita, hogy a Premier League-klubok jó része azt szeretné, ha keményen odacsapnának a Citynek. Ha ez megtörténik, a klub sorsa akár évekre is eldőlhet, de legalábbis hatással lehet a hosszú távú stratégiai céljaira.

Amikor a Manchester City múlt szombati mérkőzése előtt szóba került az ügy, Pep Guardiolát megkérdezték, mit gondol a La Liga elnökének nyilatkozatáról. Javier Tebas – aki régóta hangos kritikusa a Manchester City tulajdonosainak – úgy fogalmazott, „sok Premier League-klub tisztában van azzal, hogy a Cityt meg kellene büntetni.”

Talán Tebasnak igaza van. Legalábbis abban, hogy a Premier League csapatai azt akarják, hogy megbüntessenek minket. De azt üzenem mindenkinek, hogy várják meg a független bizottság ítéletét. A modern demokráciában létezik igazságszolgáltatás, szóval nincs más teendőnk, mint várni a döntésre. Hisszük, hogy semmi rosszat nem tettünk, így a független bizottságra várunk

– mondta Guardiola.

Nem mindenkinek tetszik a fehér könyv

Tavaly az angol lapok már írtak arról, hogy a brit kormány dolgozik egy „fehér könyvön”, amely reformokat javasol a labdarúgás megújításáról és az irányításának javításáról.

A Tracey Crouch volt sportminiszter által vezetett felülvizsgálat szerint szabályozásra van szükség a profi futball hosszú távú pénzügyi stabilitásához, hogy ne következzen be olyan tragédia, mint az 1885-ben alapított Bury csapatának 2019-es megszűnése. Akkor a harmadosztálybeli Buryt azért zárták ki, mert ötszöri halasztást követően sem tudta megoldani az anyagi nehézségeit, és nem tudta előteremteni a szükséges pénzügyi garanciákat a szezon sikeres befejezéséhez.

A kormány tavaly szeptemberben valóban felvázolta az új struktúrát, amely szerint egy új, független futballszabályozó hatóság jönne létre – ez önálló testületként dolgozna, és megfelelően meg tudná védeni a klubok és a szurkolók érdekeit. A törvényjavaslatot idén júliusban elő is terjesztették.

Közben az UEFA a hétvégén figyelmeztette a kormányt, hogy Angliát kizárhatják a 2028-as Európa-bajnokságról, mert a tervezett független futballszabályozó hatóság a sportba való kormányzati beavatkozáshoz vezethet.

A Lisa Nandy kulturális miniszternek küldött levélben az európai szövetség főtitkára, Teodor Teodoridisz azt írta:

„Aggályaink vannak, mert a futballszabályozást a nemzeti szövetségnek kell kezelnie. Az UEFA egyik alapvető követelménye, hogy a kormány ne avatkozzon be a futball működésébe.

Konkrét szabályaink vannak, amelyek ez ellen védenek a sport autonómiájának és a sportversenyek tisztességességének garantálása érdekében. Ha nem így történik, annak a végső szankciója az lenne, hogy a szövetséget kizárják az UEFA-ból és a csapataikat a versenyekből.