Nemzetközi foci

A magyar válogatott elleni meccsen láthatjuk, hogy alakul át a németek játéka

Daniel Karmann/picture alliance via Getty Images
Daniel Karmann/picture alliance via Getty Images
Julian Nagelsmann a nyári Európa-bajnokságra ütőképes csapatot hozott össze. A német válogatottból azonban négyen is visszavonultak, ezért a Nemzetek Ligájára már új focistáknak is meg kell mutatniuk, hogy képesek csúcsteljesítményre. Elsőként éppen a magyarok ellen bizonyítanák, hogy van élet Toni Kroos után is.

Julian Nagelsmann-nak elég mozgalmas nyara volt. Még a hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt megkörnyékezte őt a Bayern München, de miután meghosszabbította szerződését a Német Labdarúgó Szövetséggel (DFB), már csak a tornára koncentrálhatott a szövetségi kapitány. Csapata játéka elég meggyőző volt, de túl nagy falatnak bizonyult számára a későbbi győztes Spanyolország, így a házigazda a negyeddöntőben búcsúzott.

Németország keretéből azóta azonban négyen – ráadásul meghatározó játékosok – is visszavonultak a válogatottságtól. 

Közülük Toni Kroos távozásával lehetett fixen számolni, a Real Madrid klasszisa még az Eb előtt közölte, hogy az egész pályafutását lezárja a tornával. Az ő pótlása a legnehezebb feladat, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy egyszer már visszahívták a válogatottba, kifejezetten Nagelsmann unszolására, miután 2021-ben egyszer már visszavonult a nemzeti csapattól. Az ő visszatérésével azonban kaptak a németek egy játékost, aki szervezni tudta a labdás játékot, gyorsítani, lassítani a tempót, de a legfontosabb talán, hogy összekötötte a védelmet és a középpályát. Mindezt kimagaslóan pontos passzokkal tette, a Skócia elleni nyitómérkőzésen például egyetlen átadást rontott el 102-ből.

Toni Kroos mutatói a Skócia elleni mérkőzésen.

Nemcsak ő vonult vissza a középpályáról, hanem a tornán szereplő együttes csapatkapitánya, Ilkay Gündogan is. A Manchester Citybe visszatérő játékos 13 éven át képviselte hazáját, 82 mérkőzésen játszott és bár a 19 gól és 9 gólpassz nem sugallja ezt okvetlenül, de komoly erénye a támadások felépítése. Különösen a második hullámban érkezett jó ütemben a kapu előterébe, az Eb-n meccsenként legalább egy gólt eredményező akció kialakításában vett részt. Az elmúlt szezonban a Barcelona egyik legjobbja volt, 86 százalékos passzpontossággal alakította a játékot. Kroos ideális helyettese lehetett volna, de ő is befejezte.

Szintén visszavonult a Nationalelfből Thomas Müller, aki a támadók közt már csak csere volt az Európa-bajnokságon is. Az ő szerepe ettől függetlenül megkérdőjelezhetetlen így is, igazi legendának számít, 2014-ben világbajnok lett, összesen 131 meccsen 45 gólt lőtt. Esetében leginkább a karaktere hiányzik majd az öltözőből: a Bayern München klasszisa ugyanis azok közé tartozik, akik kérlelhetetlenül mondják el véleményüket mindenről. Egy ilyen erős személyiség meghatározó az öltözői légkörben.

Az utolsó név, akit nem látunk majd a Nemzetek Ligájában, az a kapus, Manuel Neueré. Az Európa-bajnokság előtt Jörg Jakob, a Kicker főszerkesztője elmondta lapunknak, egyedül vele kapcsolatban kritizálták Nagelsmannt a drukkerek. „Marc-André ter Stegent padoztatni luxusnak tűnik, különösen, mivel minden Neuer-hiba támadási felület a szurkolóknak” – mondta a torna előtt, és úgy hírlett, a Barca kapusát is megviseli a padozás. Ter Stegen ideje most jött el, elképzelhetetlennek tűnik ugyanis, hogy más vegye át a 124 találkozó után visszavonuló Neuer helyét.

Rico Brouwer/Soccrates/Getty Images Korszakos játékosok vonultak vissza a német válogatottból.

Az említett négyes mellett Leon Goretzka és a Bajnokok Ligájában pazar formát mutató Mats Hummels sem kapott meghívót sem az Európa-bajnokságra, sem a Nemzetek Ligája-mérkőzésekre készülő együttesbe, rájuk valószínűleg már egyáltalán nem számít Nagelsmann. Mindebből az is kiderül, hogy egy teljesen új csapatot kell építenie a német kapitánynak. Ehhez az első lépés az új cséká kiválasztása volt.

Joshua Kimmich a logikus utód. Az ő mentalitása példaértékű

– közölte a kapitány.

Valóban ő tűnik a megfelelő választásnak, tekintettel arra, hogy már 17-szer viselte a csapatkapitányi karszalagot. A Bayern játékosa 91-szeres válogatott, 2016 óta képviseli a hazáját, ráadásul 29 éves, ezért még évekig vezére lehet a Nationalelfnek.

„Alapvetően elégedettek voltunk mindenkivel az Európa-bajnokságon, ezért ugyanezeknek a játékosoknak szeretnénk lehetőséget biztosítani a Nemzetek Ligája elején. Az egyetlen újonc Angelo Stiller, aki nagyon jól teljesített a Stuttgartban a legutóbbi szezonban. A középpályán pedig szükségünk volt Ilkay Gündogan és Toni Kroos miatt pótlásra. Összességében ez elegendő változtatás a keretben” –  idézte a The Athletic a németek kapitányát.

Visszatérőnek számít a középpályán a Bayern tehetsége, Aleksandar Pavlovic. A húszéves futballista a 2023-2024-es szezonban robbant be a Bundesligában, bebizonyította, hogy pazar játékos. Az előző idényben 92 százalékban pontosan játszotta meg társait, ráadásul rendkívül higgadtan hoz döntéseket, vagyis a nyomástűrő képessége is magas. Védekezésben rengeteg futás és blokkolás jellemzi a játékát, de a becsúszásainak csak 51 százalékával szerez labdát, vagyis időnként azért hajlamos fölöslegesen kockázatot vállalni. Rá egyébként számított volna az Eb-n Nagelsmann, azonban mandulagyulladás miatt kidőlt, végül meg is műtötték miatta.

Alexander Hassenstein/Getty Images Pavlovic fiatalon bejátszotta magát a Bayernbe és a válogatottba is.

Angelo Stiller helyét is alighanem megtalálja majd Nagelsmann. A stuttgarti középpályás tizenkétszer lőtte át az ellenfelek védelmi vonalait, hogy helyzetet alakítson ki, a támadó harmadba 236-szor passzolta a labdát, ami a Bundesligában a második legtöbb ilyen indítás, az európai topligákban csak kilencen tették meg ezt többször. Figyelemre méltó teljesítmény, hogy 68 százalékban verte meg ellenfeleit egy az egyben, de összességében is a német bajnokságban neki volt a negyedik legtöbb labdaérintése. Tegyük hozzá, hogy 89 százalékban pontosan passzol, vagyis abban is jó, hogy felvigye a labdát és abban is, hogy helyzetbe hozza társait.

Nem tudjuk Toni Kroost egy emberrel azonnal helyettesíteni. Ha könnyű lenne a pótlása, nem lett volna világklasszis futballista. Azonban Aleksandar Pavlovic és Angelo Stiller tudnak hasonló stílusban játszani, mint ő

– fogalmazott júliusban Nagelsmann, aki a hétfői sajtótájékoztatóján is ezzel összecsengő állítást fogalmazott meg. „A játékunk csak minimálisan változik majd, a szerepkörök megmaradnak, a különbség annyi, hogy bizonyos pozíciók nem egyetlen játékoshoz lesznek kötve. Váltogathatják egymást, hogy mindenki lehetőséget kapjon.”

A németek kapitánya ráadásul azoknak a szakembereknek a táborába tartozik, aki szeret külön-külön foglalkozni a focistáival, megbeszélni az apró részleteket is. Ehhez pedig Pavlovic, valamint a 23 éves Stiller is jó alapanyag lehet, mivel a legtöbb csapattársuk is azt emeli ki velük kapcsolatban, mennyire jó edzésmunkát végeznek. A kicsit különböző profilú játékosokkal pedig bővülnek Nagelsmann taktikai lehetőségei is.

Az idő a német válogatottnak dolgozik, több játékos is még jócskán 30 év alatti a keretben, lehet dolgozni a dinamikus játék kialakításán. Alighanem ennek a folyamatnak a kezdetét láthatjuk majd Düsseldorfban is, amikor a magyar válogatott ellen megkezdi Nemzetek Ligája szereplését a Nationalelf.

Alexander Hassenstein/Getty Images Musiala és Wirtz egészen elképesztő szintű játékosok már 21 éves korukban, a német válogatott az ő képességeikre épít majd.

Ez így elmondva persze nagyon szépen hangzik, de néhány kérdést azért felvet. Kezdetnek mindjárt ott a védelemből hiányzó Antonio Rüdiger, aki az Eb miatt pihenőt kap a szeptemberi mérkőzésekre. Az ő helye megkérdőjelezhetetlen a csapatban Jonathan Tah mellett, de a helyettese, Waldemar Anton jóval kisebb rutinnal rendelkezik nemzetközi mérkőzéseken, Nico Schlotterbeck pedig rendkívül hullámzó teljesítményt nyújtott eddigi pályafutása során. Amennyiben Nagelsmann tartja a 4-2-3-1-es felállást, a középcsatár mögötti, korábban Gündogan által elfoglalt pozícióra sincs egyértelmű jelölt, sőt a Kroos mellett piszkos munkát, köznyelven szólva rombolást végző Robert Andrich esetleges kidőlése is okozhat némi fejvakarást. Ezeken a posztokon láthatunk majd szombaton kísérleti megoldásokat.

Azt nem lehet tehát állítani, hogy alapjaiban forgatná fel a csapatát generációváltás címszó alatt Julian Nagelsmann. Sokkal inkább arra számíthatunk, hogy az Európa-bajnokságon látott taktika vár Marco Rossi együttesére. Az elképzelhető, hogy más tempóban és nagyobb hibaszázalékkal valósítja meg a német válogatott a tervét, de hol kísérletezne Nagelsmann, ha nem a Nemzetek Ligájában?

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik