Nemzetközi foci

„Legutóbb még középiskolásként szembesültem ennyi elutasítással” – Henry reméli, hogy Mbappé is ott lehet az olimpián

STRINGER / AFP
STRINGER / AFP

A francia olimpiai válogatott szövetségi kapitánya, Thierry Henry kijelölte 25 fős bő keretét a párizsi játékokra – egyelőre Kylian Mbappé nélkül.

A Real Madridhoz szerződő támadó előtt azonban nem zárult be még az ajtó.

„Nem adom fel a reményt. Nem tudjuk, mi fog történni, de egy reális listát kellett összeállítanom. Ez még alakulhat, de közben időt is kell adnunk a játékosoknak a felkészülésre. Azonban nem zárjuk be az ajtót senki előtt” – mondta Henry.

Majd kitért arra is, hogy nagyon nehéz dolga volt a keret összeállításával, mivel az olimpia nem hivatalos FIFA-játéknap, ezért a klubok nem kötelesek elengedi a játékosaikat:

Nincsenek megbeszélések. Jössz, kérdezel, megmondják, és elmész. Legutóbb még középiskolás koromban szembesültem ennyi elutasítással.

A 25 fős bő keretbe behívót kapott az Eb-n is szereplő Bradley Barcola és Warren Zaïre-Emery, de ott van a csapatban a francia bajnokságban 19 gólt szerző Alexandre Lacazette, valamint a Crystal Palace kiváló szezont produkáló támadóduója, Jean Philippe Mateta és Michael Olise is.

A kapitánynak július 3-ig kell megneveznie azt a 22 játékost, akivel nekivág az olimpiának. A tornára 23 év alatti játékosok nevezhetők, de a versenyszabályzat lehetővé teszi, hogy három „túlkoros” is szerepelhessen.

Henry annyit még elárult, hogy bár egyelőre a keretben csak két ilyen focistája van (Mateta és Lacazette), de három 23 év feletti játékost fog szerepeltetni – ezek egyike lehet Mbappé.

A párizsi olimpiát július 24. és augusztus 11. között rendezik meg. A futballtorna döntője augusztus 10-én lesz.

A francia olimpiai fociválogatott korábban két alkalommal szerzett érmet: 1900-ban, a hazai rendezésű játékokon ezüst-, 1984-ben Los Angelesben pedig aranyéremmel zárt.

Az újabb éremszerzés felé vezető úton a csoportkörben az USA-val, Guineával és Új-Zélanddal mérkőzik meg a házigazda.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik