Élő Nemzetközi foci

Megint a hajrában csapott le a Real, Kroos BL-győzelemmel búcsúzik a Madridtól

Ina Fassbender / AFP
Ina Fassbender / AFP
Fennállása tizenötödik Bajnokok Ligája-győzelmét szerezte meg a Real Madrid, amely szombaton, a londoni Wembleyben két hajrában szerzett góllal legyőzte a Borussia Dortmundot. A németek az első félidőben meglepték ellenfelüket, kapufáig is jutottak, előnybe azonban nem sikerült kerülniük. A 74. percben aztán a realos pályafutását lezáró Toni Kroos szöglete után Dani Carvajal fejelt a kapuba, majd később Vinícius Jr. zárta le a meccset. A Dortmundtól búcsúzó Marco Reus és Mats Hummels második BL-döntőjét is elveszítette a BVB-vel.

Kellemetlenül indult a londoni Wembleyben rendezett találkozó, ugyanis az első percekben négy néző is a pályára rohant, a biztonsági személyzet lassan reagált, így már a döntő elején kényszerűen állt a játék.

Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ugyan a meccs korai szakaszában úgy tűnt, hogy a Real Madrid a magasra tolt letámadásával zavarba tudja majd hozni a dortmundi labdakihozatalokat, ez csak rövid ideig volt így, sokkal inkább az történt, amit a német csapat megtervezett. Adeyemi és Füllkrug okoztak kellemetlen perceket a madridi kapu előtt, előbbi egyszer Courtois mellett is eltolta a labdát (a szezon elején megsérült belga kapusnak ez volt az első BL-meccse a szezonban), de Dani Carvajal blokkolni tudta a lövését, míg utóbbi a kapufát találta el, igaz, könnyen lehet, hogy lesről.

Justin Tallis / AFP

A Real Madrid kaput eltaláló próbálkozás nélkül hozta le az első félidőt, a várható gól-mutatóban (xG) pedig 1,68-0,09-re vezetett a Dortmund.

Ezen aztán hamar sikerült korrigálni, a Real Madridtól ezen a meccsen búcsúzó Toni Kroos szabadrúgásból vette célba a rövid felső sarkot a második félidő elején, Kobel azonban vetődve védeni tudott. A fordulás után egyébként sokkal kiegyenlítettebb lett a játék, helyzetek voltak itt is, ott is.

A 72. percben, 0-0-s állásnál szállt be Marco Reus a játékba, és nem sokkal a beállása után Kroos szögletét követően Carvajal megszerezte a vezetést a Real Madridnak – a dortmundi védők csúnyán lemaradtak róla. Ez a gól a padlóra küldte a Borussiát, sorra jöttek a madridi lehetőségek, Kobel tartotta meccsben ekkor a csapatát, ám amikor egy eladott labda után Vinícius Jr. került helyzetbe, akkor már ő is tehetetlen volt a 83. percben.

Adrien Dennis / AFP

A Real Madrid története tizenötödik, Carlo Ancelotti edzői pályafutása ötödik Bajnokok Ligáját nyerte.

A Real egészen szenzációs szezont futott, mindössze két meccset veszített, mindkettőt az Atlético Madrid ellen – egyet a bajnokságban, egyet a kupában, de utóbbi hosszabbításos vereség volt. A 20 éves Jude Bellingham az első madridi szezonjában rögtön bajnoki címet és BL-t nyert.

Dani Carvajal volt a meccs embere.

Toni Kroos így BL-győzelemmel búcsúzik a Real Madridtól, míg Reusnak és Mats Hummelsnek nem adatott meg a győztes búcsú, nekik is ez volt az utolsó meccsük a Borussia Dortmundban.

Bajnokok Ligája, döntő

Real Madrid (spanyol)-Borussia Dortmund (német) 2-0 (0-0)
London, Wembley Stadion, 86 212 néző, v.: Slavko Vincic (szlovén)

 

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Nacho, Rüdiger, Mendy – Valverde, Kroos (Modric, 86.), Camavinga – Bellingham (Joselu, 85.) – Rodrygo (Militao, 90.), Vinícius Júnior (Lucas Vazquez, 94.)

Borussia Dortmund: Kobel – Ryerson, Hummels, Schlotterbeck, Maatsen – Can (Malen, 80.), Sabitzer – Adeyemi (Reus, 72.), Brandt (Haller, 81.), Sancho – Füllkrug

gólszerzők: Carvajal (74.), Vinícius Júnior (83.)

sárga lap: Vinícius Junior (35.), illetve Schlotterbeck (40.), Sabitzer (43.), Hummels (79.)

Megint a hajrában csapott le a Real, Kroos BL-győzelemmel búcsúzik a Madridtól

Fennállása tizenötödik Bajnokok Ligája-győzelmét szerezte meg a Real Madrid, amely szombaton, a londoni Wembleyben két hajrában szerzett góllal legyőzte a Borussia Dortmundot. A németek az első félidőben meglepték ellenfelüket, kapufáig is jutottak, előnybe azonban nem sikerült kerülniük. A 74. percben aztán a realos pályafutását lezáró Toni Kroos szöglete után Dani Carvajal fejelt a kapuba, majd később Vinícius Jr. zárta le a meccset. A Dortmundtól búcsúzó Marco Reus és Mats Hummels második BL-döntőjét is elveszítette a BVB-vel.

A döntő legfontosabb számai.

Betalál a Dortmund, de

Les. Füllkrug bólintott a kapuba, de láthatóan lesen állt, a félautomata lesrendszer is megerősítette mindezt.

A gól óta a Real helyzetei sorjáznak

Az imént Kroos próbálkozott szabadrúgásból, és Kobel védett, majd a kapusnak egy távoli lövést kellett a léc fölé tolnia, hogy aztán az azt követő szögletet követően Nacho fejesét paskolja odébb. Van még innen visszaút a Dortmundnak?

Bellingham mit hagyott ki...

Eldőlhetett volna. Bellingham kapott labdát a tizenhatoson belül, kicsit hosszan vette át, de azért még lőhetett, Schlotterbeck azonban közbe tudott lépni, így nem sokkal, de mellé ment Bellingham próbálkozása.

Last dance

Az utolsó tánc, merthogy jön Marco Reus, aki ezen a meccsen búcsúzik a Borussia Dortmundtól. Most 0-0-nál száll be egy BL-döntőben. Adeyemi helyett állt be.

Hűha

Vinícius kereste egy beadással Bellingham fejét, és ugyan az angol középpályás nem találta el a labdát, Kobel sem tudott öklözni. Így aztán a labda érintés nélkül tovább szállt, de a kapufa mellett hagyta el a játékteret. Izgalmasabb helyzet lett, mint amilyennek elsőre tűnt.

Meleg pillanatok a dortmundi kapu előtt

Egy beívelés után Carvajal érkezett a hosszú oldalon, lőtt, és ugyan nem tűnt elsőre veszélyesnek, Maatsen beleért a labdába. Kobel azonban résen volt, nem zavarta meg a megpattanó lövés.

Kroos riogat szabadrúgásból

Vinícius harcolt egy szabadrúgást a dortmundi tizenhatos sarkánál, a labda mögé pedig Toni Kroos állt, aki a rövid felsőt célozta meg, Kobel azonban résen volt és védeni tudott. Ez volt a madridiak első kaput eltaláló kísérlete.

0-0 a félidőben, de nem unatkozunk

Vége az első félidőnek, a Borussia Dortmund nemcsak a Real Madridot, hanem a fél világot meglepte az eddigi bátor játékával, amivel igen sok zavart okozott a Real Madrid kapuja előtt. Füllkrug járt a legközelebb a gólhoz (hogy lesről, vagy sem, már talán sosem tudjuk meg), de Adeyemi is okozott kellemetlen pillanatokat a szezonbeli első BL-meccsét játszó Courtois-nak. Hamarosan jövünk a félidei statisztikákkal.

És megint Courtois!

Sabitzer jobbal, laposan lőtt a tizenhatoson kívülről, és ugyan Courtois-nak nem kellett nagy bravúrt bemutatnia, de azért le kellett érnie, szögletre tolta a labdát.

Vinícius kapja az első sárgát a meccsen

A labdát tovább passzolni akaró Kobelt rúgta fel látványosan, de nem ért egyet az ítélettel. A fejét rázza, a közönség dortmundi fele fütyül, Kobel folytatni tudja.

A dortmundi támadójáték számokban

Noha a labda 70 százalékban van a Real Madridnál, a német csapatnak már hét lövési kísérlete volt és két komoly ziccert is feljegyezhettünk. XG-ben eddig 1,64-0,09-re vezet a BVB, kisebbfajta csoda, hogy 0-0 az állás.

Újabb dortmundi ziccer

Ismét a bal oldalon sikerült megkerülni a madridi védelmet, és ezúttal is Adeyemi törhetett kapura, a lövését védte ugyan Courtois, de a labda középre pattant ki, a második hullámban érkező Füllkurg azonban nem tudott pontosan a kapura bólintani, a belga hálóőr így aztán másodjára már megszerezte a labdát.

Dortmundi kapufa!

Kitart a német csapat lendülete! Ezúttal Füllkurg lépett ki a madridi védők között (alighanem lesről), estében pedig ballal a kapura lőtt, de a hosszú oldali kapufa tövét talált el. Az asszisztens nem emelte a zászlaját, de a VAR minden bizonnyal elvette volna ezt a találatot, ha pár centivel beljebb megy a lövés.

Kimaradt a meccs eddigi legnagyobb helyzete!

Adeyemi lépett ki remek ütemben, és pazar labdát kapott, amit el is tolt a kapujából kirobbanó Courtois mellett – akinek a szezonban ez az első BL-meccse -, azonban kissé kisodródott, végül a blokkról szögletre pattant a lövése. Óriási lehetőség volt ez a Dortmund előtt.

Mi maradt ki...

Füllkrug szelídítette meg az előreívelt labdát, majd visszafordult és megjátszott Brandtot, ő igazított rajta egyet, majd kissé ütemtelenül, ballal lőtt, de a kapu előtt, keresztbe.

Olvasói sztorik