Nemzetközi foci

Az Olympiakosz csatára olyat tett, ami még Cristiano Ronaldónak sem sikerült

Aris Messinis / AFP
Aris Messinis / AFP

Az Olympiakosz történelmet írt, ugyanis egy 116. percben szerzett góllal legyőzte a Fiorentintát a Konferencia Liga szerda esti döntőjében, ezzel első görög csapatként nyert európai kupát. A mindent eldöntő találatot szerző Ajub el-Kabi is olyat tett, amire korábban még nem volt példa:

a marokkói csatár összesen 11 gólig jutott tavasszal az egyenes kieséses szakaszban.

Radamel Falcao, Cristiano Ronaldo és Karim Benzema tartották a korábbi csúcsot tíz-tíz találattal (az európai kupasorozatokat illetően), ezt szárnyalta most túl a marokkói.

El-Kabi, aki a Ferencváros elleni párharc mindkét gólját szerezte, egyedül a Fenerbahce elleni párharcban nem volt eredményes, de egy asszisztja akkor is volt. Az Aston Villának pedig összesen öt gólt rámolt be az elődöntő két mérkőzésén.

Az Olympiakosz az ősszel még az Európa Ligában szerepelt, a csatár akkor háromszor volt eredményes. Így aztán Lionel Messi 2011-12-es termése óta ő az első nem európai futballista, aki egy európai kupaszezonban 14 találatig jutott.

Közösen csináltuk meg, mint egy nagy család

– mondta a pályán a döntő 30 éves hőse.

El-Kabinak elég kacifántos a karrierje, a 2016-17-es szezonban még a marokkói másodosztályban futballozott, majd megjárta Kínát, Törökországot és Katart is. A csatárnak 2016 óta az Olympiakosz a hetedik klubja, 2023 nyarán érkezett ingyen a görögökhöz, és bombaigazolásnak bizonyult, 50 mérkőzésen 33 gólt szerzett.

Kapcsolódó
Csodákat rejt a magyar futball: 42 gólos győzelem kellett, összejött U14-ben
Ez talán a kerekegyházi csoda néven be is vonul a történelembe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik