Nemzetközi foci

Hosszabbításban győzött, történelmi sikert ért el az Olympiakosz a Konferencia Liga döntőjében

Aris MESSINIS / AFP
El-Kabi góljával történelmi sikert ért el az Olympiakosz
Aris MESSINIS / AFP
El-Kabi góljával történelmi sikert ért el az Olympiakosz
Görög csapat még sohasem nyert európai kupát, egészen szerdáig, amikor az Olympiakosz hosszabbításban 1-0-ra legyőzte a tavalyi finálé után ismét elbukó olasz Fiorentinát a Konferencia Liga döntőjében.

Amíg a Fiorentina a tavalyi elveszített döntő után ezúttal javítani szeretett volna, addig az Olympiakosz története legnagyobb sikerére készült: görög csapat eddig csupán egyszer jutott el európai kupafináléig, a Puskás Ferenc irányította Panathinaikosz azonban kikapott az Ajaxtól az 1971-es BEK-fináléban.

Az esélyeknek megfelelően bátrabban kezdett a Fiorentina, amely egy kihagyott helyzet után lesgólt is szerzett a 10. percben, de a szünetig Colakisz kapus nagyon jól állta a sarat.

A félidő végén aztán dulakodás tört ki az olasz szektorban, a firenzei játékosok nem az öltözőbe, hanem a lelátóhoz igyekeztek, hogy megnyugtassák a kedélyeket. A La Gazzetta dello Sport azt írta élő közvetítésében, hogy a dulakodás egy olyan lelátón történtek, ahol a családtagjaik tartózkodtak, ezért próbáltak közbeavatkozni.

A második félidő elején Bellotti összefejelt Recosszal, a görög védőt előbb a pályán, majd visszatérte után az oldalvonal mellett is ápolni kellett. Amikor felállt, kissé bizonytalan volt a járása, az orvosi stáb jelezte is, hogy cserére lenne szükség, ám meglepetésre Recosz visszajött a pályára, és végül végigjátszotta a mérkőzést…

A 80. percben a görögök is megvillantak, Iborra fejese azonban elkerülte a kaput – maradt a 0-0, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás egy kezezés miatti Olympiakosz-hisztivel indult (a televíziós visszajátszás szerint jogosan háborogtak a görögök), majd a 96. percben Jovetic bombáját tolta ki a bal sarok elől Terracciano kapus.

A ráadás második felében Ikoné próbálkozását Colakisz védte, és bár úgy tűnt, ebből tizenegyesek lesznek, a görögök nem így gondolták.

A 116. percben – a Ferencváros elleni párharc mindegyikén gólt szerző – el-Kabi nagyszerűen érkezett Hezze bal oldali beadására (1-0). A VAR ugyan hosszasan vizsgálta, de nem talált rajta fogást.

 

A marokkói csatárnak ez volt a 11. gólja az idei sorozatban.

Az ötperces ráadásban nem született gól, az Olympiakosz 99 éves története első nemzetközi kupáját szerezte meg – és ezzel történelmet írt, hiszen első görög csapatként nyert európai kupasorozatot.

A görögök spanyol edzője, José Luis Mendilibar egy éven belül második európai trófeáját szerezte, hiszen tavaly a Sevillával az Európa Ligát nyerte meg.

Konferencia Liga, döntő

Olympiakosz (görög) – Fiorentina (olasz) 1-0 (0-0, 0-0, 0-0)
Athén, 30 ezer néző
v.: Artur Soares Dias (portugál)
Olympiakosz: Colakisz – Rodinei, Recosz, Carmo, F. Ortega (Quini, 91.) – Hezze, V. Iborra – Fortunisz (Jovetic, 73.), Chiquinho (A. Horta, 78.), Podence (Maszurasz, 106.) – el-Kabi (el-Arabi, 120+2.)
Fiorentina: P. Terracciano – Dodo, Milenkovic, Martínez Quarta, Biraghi (Ranieri, 106.) – Arthur Melo (Duncan, 74.), Mandragora – Nicolás González (Beltrán, 106.), Bonaventura (Barák, 82.), Kouamé (Ikoné, 82.) – Belotti (Nzola, 59.)
gól: el-Kabi (116.)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik