Nemzetközi foci

Ritkán akad olyan mesebeli futballsztori, mint ahogy megszerezte az elátkozott trófeát az Atalanta

Ibrahim Ezzat / ANADOLU / Anadolu via AFP
Gian Piero Gasperini büszke lehet a csapatára
Ibrahim Ezzat / ANADOLU / Anadolu via AFP
Gian Piero Gasperini büszke lehet a csapatára
Gian Piero Gasperini, az Atalanta vezetőedzője boldog és büszke, mert csapata véget vetett a 25 éves olasz várakozásnak a labdarúgó Európa Ligában, amelynek szerdai döntőjében 3-0-ra legyőzte a német bajnok, a szezonban mindeddig veretlen Bayer Leverkusent.

A dublini fináléban a bergamóiak a nigériai Ademola Lookman mesterhármasával diadalmaskodva 117 éves történetük első nemzetközi sikerét aratták, összességében pedig a második nagy trófea kerül a klub vitrinjébe az 1963-as Olasz Kupa mellé.

„Hatalmas büszkeség ez Olaszország számára, mert ez egy elátkozott trófea volt, még akkor is, ha az elmúlt huszonöt évben csak az Inter és az AS Roma jutott be a döntőbe.

Az, hogy mi megnyertük ezt a trófeát, egyike az olyan mesebeli történeteknek, amelyek ritkán történnek meg a futballban

– mondta Gasperini a találkozót követően.

A szakember kiemelte, Bergamónak is külön öröm ez a siker, mivel a koronavírus-járvány idején a város volt az egyik epicentrum, ahol jóval magasabb volt a halálozási arány, így a sok fájdalom után, most sikerült mosolyt csalni az emberek arcára.

A mérkőzés hőse a mesterhármast szerző Ademola Lookman volt, ez volt a hatodik alkalom, hogy valaki triplázott egy európai kupadöntőben, legutóbb ez 1975-ben, az UEFA-kupában Jupp Heynckesnek sikerült.

A Leverkusen 51 veretlenül megvívott összecsapást követően kapott ki, tavaly a Bundesliga zárófordulójában a Bochum győzte le legutóbb Xabi Alonso együttesét.

Egyértelműen az Atalanta volt a jobb csapat, Gasperini nagyszerű munkát végzett.

Nagyon bátran futballoztak, felvállaltak az egy az egy elleni szituációkat. Amikor esélyünk lett volna a szépítésre, akkor pedig kiválóan védekeztek. Egészen különleges csapat az Atalanta” – fogalmazott a spanyol szakember, aki tanítványaival szombat este a másodosztályú Kaiserslautern ellen a Német Kupát hódíthatja el.

(MTI)

Kapcsolódó
Az Európa Liga döntőjében kapott ki először a Bayer Leverkusen
Az Atalanta adja az első játékost a sorozatban, aki a döntőben mesterhármasig jutott.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik