Nemzetközi foci

Egy fásult, bukdácsoló csapatból olyat épített Jürgen Klopp, amiért mindenki rohan az Anfieldre

Luca Rossini / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Luca Rossini / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A Liverpool labdarúgócsapatának voltak jó és rossz korszakai egyaránt, de kevés olyan edzőt találni a történetében, aki akkora hatással volt a klubra, mint Jürgen Klopp. A német edző nyolc és fél év után azonban távozik. Vasárnap, a Wolverhampton Wanderers ellen irányítja utoljára a csapatot, amelynek megmutatta, az önmagunkba vetett hit csodákra képes.

Jürgen Klopp május 19-én ül 491. alkalommal a Liverpool FC kispadján, ez lesz az utolsó mérkőzése a vörösöknél. A német szakember 2015. október 8-án írta alá első szerződését, vagyis több mint nyolc éven át dolgozott a klubnál. Ennyi idő alatt egy gyerek kijárja az általános iskolát. Klopp megmutatta: ennyi idő alatt teljesen át lehet formálni egy klubot.

Amikor a vasárnapi találkozót követően hősünk ellovagol a naplementébe, számos óriási eredményt sorolnak majd fele a neve mellett. Nyert Bajnokok Ligáját, Premier League-et, megannyi trófeát – pedig sokáig a szemére vetették, hogy a döntőket elbukja –, sokak szemében mégsem a trófeáknak köszönhetően igazán nagy edző.

A Liverpool 2015-ben csak árnyéka volt régi önmagának. Klopp érkezése előtt hatszor végzett dobogós helyen az együttes a 21. században, jellemzően inkább a hatodik-hetedik hely környékén tengődött és irigykedve nézte, ahogy a többiek sorban igazolják a sztárokat. Ehhez képest a Liverpool az akkor szárnyait bontogató Jordan Hendersontól remélt sokat, vagy az ifik közül berobbanó Raheem Sterlingtől. Ennek ellenére a csillagok összeállni látszottak és 2014 tavaszán abszolút erőn felül teljesítve első helyről várta a hajrát Brendan Rodgers együttese. Aztán jött a klub történetének egyik szomorú napja és Steven Gerrard elcsúszása a Chelsea elleni meccsen. Éppen ő, a captain fantastic.

Ebből a hibából nem tudott visszajönni a Pool. Elveszett az esély a bajnoki címre és ezt tudták a játékosok is. Különösen Gerrard.

Ültem az autómban és éreztem, ahogy a könnyek csorognak az arcomon. Évek óta nem sírtam, de hazafelé nem tudtam abbahagyni sem, csak jött és jött. Azt se tudnám megmondani, nagy forgalom volt, vagy üres utcákon át jöttem. Ez megölt. Magatehetetlen voltam, mintha egy családtagom halt volna meg

– írta később önéletrajzi könyvében.

Nem csodálkozhatunk az angol középpályás heves reakcióján. Nem mondta ki soha, de ő is érezte,

az volt az utolsó esélye, hogy megnyerje a trófeát, amivel egész pályafutása során cikizték: a Premier League-et.

Gerrarddal együtt sírt az Anfield. Mindenki számára világos volt, hogy kifutott eredményről van szó, a következő idényben pedig szembe is jött a valóság:

  • a zseniális Luis Suárez eligazolt,
  • a Bajnokok Ligájában a Basel és a Real Madrid mögött az Európa Ligába pottyant a csapat, ahonnan azonnal kizúgott tizenegyesekkel a Besiktas ellen,
  • a bajnokságban pedig hatodikként tárt.

A kínok tetézéshez 2015 nyarán pedig a villámgyorsan kulcsjátékossá váló Raheem Sterling is a Manchester Citybe szerződött, Gerrard visszavonult. Ebből a reménytelenségből nem vezetett már kiút Rodgers számára sem, megromlott a viszonya a vezetőséggel is, a klub teljesen széthullni látszott és mondjuk ki, már-már kilátástalan helyzetbe került. Azért érdemes mindezt ilyen részletesen felsorolni, hogy kontextusba helyezzük, mibe is csöppent bele Klopp.

A Borussia Dortmund a 2014-15-ös idény végén köszönt el az edzőtől, aki elképesztő munkát végzett és pihenőre vonult. Egyáltalán nem számított magától értetődőnek, hogy négy hónappal később elvállal egy ekkora feladatot, ráadásul ekkoriban több csapat is kérlelte, üljön le a kispadra. Szürreálisnak tűnt, hogy egy olyan kaliberű edző, mint ő, olyan állapotban lévő klubot válasszon, mint az akkor vergődő Pool. Ám a Fenway Sports Groupnak sikerült olyan perspektívát kínálnia, amire nem mondott nemet. Rodgers lapátra került, Klopp kinevezésével pedig a szkepticizmus mellé halvány reménysugár költözött a liverpooli szívekbe.

Kétkedőkből hívőkké kell válnunk

– mondta az új edző a kinevezése napján, amivel azonnal meghatározta a szurkolókkal kapcsolatos viszonyát.

A jól csengő szlogen azonban mit sem ért volna, ha nem végez elképesztő munkát. A játék minősége rohamosan fejlődött és bár a játékosállomány nem lett jobb, az Európa Liga hozott pár emlékezetes pillanatot. Különösen érzelmekben gazdag volt a Borussia Dortmund elleni negyeddöntő, amelyet a kiesés torkából nyert meg a csapattal.

Fontos kiemelni, hogy ezt a sikert azzal a kerettel érte el Klopp, amiről már mindenhol elmondták, semmit sem ér. Hihetetlen fejlődés ide, remek játék oda, a trófeák nem akartak megérkezni. Az EL-döntőben a Sevilla, a Ligakupában a Manchester City parancsolt megálljt ebben az idényben, majd 2018 tavaszán a Real Madrid elleni katasztrofális Bajnokok Ligája döntőt követően – amelyben Mohamed Szalah hamar megsérült, majd Loris Karius rádobta a labdát Karim Benzema lábára – sokak számára elátkozott csapat benyomását keltette a Liverpool. De Jürgen Klopp hitt abban, hogy a csúcsra jut és milyen jól tette.

Addigra már teljesen felismerhetővé vált a Liverpool német edzőjének játéka. A csapból is a gegenpressing kifejezés folyt, Szalah mellett Roberto Firmino és Sadio Mané is relatíve az ismeretlenségből vált világszerte (el)ismert támadóvá. És ez valójában a legnagyobb érdem, amit Kloppnak tulajdoníthatunk:

a nehezebb utat választotta és jó igazolásokkal egy erős középcsapatból kovácsolt olyan együttest, amelyért megérte kimenni bármelyik stadionba, mert szórakoztató focit játszott.

Szépen lassan a trófeák is megérkeztek a vitrinbe, mindjárt 2019-ben egy Tottenham elleni 2-0-val behúzott BL-serleg. Ez volt az a kiírás, amelyben a Nou Campban elszenvedett 3-0-s vereségre egy 4-0-s hazai győzelemmel válaszolt a Pool. Ráadásul felejthetetlen a gyorsan elvégzett szöglet, amely…

Aztán jött a folyton csak üldözött álom és a Premier League megnyerése, de végül behúzta a két angliai kupát is az együttes. Többé nem érhette a vád, hogy a döntőkben elhasal, mert az Európa Ligán kívül minden sorozatot legalább egyszer megnyert, amiben elindult a Liverpoollal. Számtalan elképesztő pillanat és eredmény felsorolható Klopp neve mellett, de egy dolog talán kiemelkedik.

A Klopp-korszakot megelőző évek zöme azzal telt a szurkolók számára, hogy fancsali arccal nézzék az erőlködő, gyengén játszó csapatot bukdácsolni. A drukkerek egy részének sokszor a tévét sem volt kedvünk bekapcsolni meccsnapokon, nemhogy az Anfieldre kimenni ezt a teljesítményt megnézni. Jürgen Klopp viszont elérte, hogy a Liverpool-szurkolók minden találkozót látni akarjanak. Ennél nagyobb dicséretet pedig nem kaphat sem edző, sem csapat.

Mert kellenek a sikerek, a kupák, de a közönség szórakozni akar. Liverpoolban megvannak a hagyományai annak, hogyan képzeli el az ember a szórakozást: ehhez kellenek a gyors támadások és sok-sok a gól. Ez az őrült német pedig jobban értette a liverpooli néplelket, mint bármelyik külföldi elődje. Az sem biztos, hogy nem ő alakította át a helyieket jobban, mint amennyire ő liverpudlivá vált. Nem megfelelni akart, hanem közösséget vállalni, és mindezt kifogástalanul tette meg.

Jürgen Klopp egy színes, rettentően karizmatikus személyiség, akihez szinte mindenki gravitál. Ez egy olyan képesség, amit nem lehet megtanulni, de egy ügyes vezető sokat profitálhat belőle. Ha ő mondja, hogy képes vagy még többre, elhiszed. Ha ő mondja, hogy látszólag értelmetlen feladatot kell végrehajtanod, megteszed. Az eredmény pedig rendszerint magáért beszél. A Premier League rajongóinak biztosan hiányozni fog majd a karaktere és a beszólásai.

A labdarúgás egy folyamatosan változó, fejlődő sportág. Korszakok jönnek-mennek, felállások és játékfelfogások változnak. Ennek a világnak pedig szüksége van a fanatikus edzőkre, akiktől felrobban a stadion, meg olyanokra is, mint Pep Guardiola, akik állandóan megújítják, hogyan gondolkodunk egyes dolgokról. Ettől marad élő, változatos, izgalmas és kiszámíthatatlan.

Olyan értelemben kicsit talán csúnyára sikeredett Klopp búcsúja, hogy a fáradtsága átült a csapatára és áprilisban már több csúnya eredmény is becsúszott. Ha azonban ez volt az ára annak, hogy ezt a fantasztikus időszakot megkaphatta Liverpool, azt a szurkolók többsége alighanem szívesen megfizeti.

Legjobban Klopp szellemiségét és alázatát egy májusi sajtótájékoztatója foglalja össze. Ezen elővették az első napján adott nyilatkozatát az újságírók. „Megtanítottad őket újra hinni” – mondogatták az edzőnek. Ő máshogy látta.

Ez egy nagyon-nagyon különleges klub. Nem változtattam én őket hívőkké, én csak megmutattam nekik, hogy mennyit segít, ha hiszünk. Én így gondolom. Mindenki kész volt, hogy toljon egy kicsit a vonaton, ezt tettük nyolc és fél éven át.

Az biztos, hogy érzelmes lesz a Wolves elleni, utolsó bajnokija, de nem szabad búslakodni, amiért véget ér az edzői megbízása Liverpoolban – előbb-utóbb mindegyik szakembernek ez a sorsa. Inkább örülnie kell minden Liverpool-szurkolónak, hogy láthatta, milyen zseniális munkát végzett és egy életre megjegyezni: soha nem szabad feladni!

Kapcsolódó
Sokat elmond Jürgen Kloppról, hogy őt sosem rúgják ki, magától megy
Két bejelentés is megrengette a labdarúgás világát az elmúlt napokban, előbb Jürgen Klopp közölte, hogy a szezon végén távozik a Liverpooltól, majd Xavi Hernández is elmondta, hogy elhagyja a Barcelonát. Erről beszéltünk a Ziccer legutóbbi adásában.
Olvasói sztorik