Nemzetközi foci

Nem állt le a tapizó zambiai kapitány, újra szexuális zaklatással vádolják a futballedzőt

Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Bruce Mwape ellen másfél éve nyomoznak...
Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Bruce Mwape ellen másfél éve nyomoznak...

Már a tavalyi világbajnokság alatt előkerült a vád, miszerint Bruce Mwape, a zambiai női labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szexuálisan zaklatja játékosait, ám azt a szakember határozottan visszautasította. Még akkor is, amikor kiderült, 2022 decemberében nyomozás indult ellen.

Ahogy azt tavaly nyáron megírtuk, a feljelentésben egy önmagát megnevezni nem kívánó játékos azt mondta: „Ha Mwape le akar feküdni valakivel, akkor igent kell mondania.”

Amikor a vébén egy újságíró feltette a kérdést a kapitánynak, szerinte a csapat javára válna-e, ha lemondana, hogy játékosai kizárólag a futballra koncentrálhassanak, visszavágott, és azt mondta, ezek pletykák csupán.

Nos, a Guardian szerint olyannyira nem légből kapott híresztelések lehettek, hogy az edző a világbajnokság alatt is folytatta szemérmetlen ténykedését.

Mwape ellen most az a vád, hogy az ausztrál, új-zélandi közös rendezésű tornán nem csupán egy újabb játékosa tett panaszt, de később a FIFA égisze alatt dolgozó női munkatárs is megvádolta.

Az biztos, hogy a nemzetközi szövetség kivizsgálja azokat az augusztusi vádakat, amelyek szerint Mwape – aki várhatóan a párizsi olimpián is vezeti majd csapatát – a Costa Rica felett aratott történelmi győzelmük előtt, egy edzésen megfogta egyik játékos mellét.

De olyan vád is felmerültek egy FIFA-hoz beérkező hivatalos panaszban, amelyben azzal vádolják a 64 éves férfit, hogy a csapat szálláshelyén a nemzetközi szövetség alkalmazásban lévő nőt is letapizott.

Hogy miért nem akkor tett feljelentést az új-zélandi rendőrségen, arra azt mondta, nem akarta megzavarni Zambia felkészülését a tornára.

Ugyanakkor az afrikai ország szövetségének főtitkárát, Reuben Kamangát tájékoztatta.

Megalázva és kihasználva éreztem magam

– írta Kamangának egy WhatsApp-üzenetben.

A Guardian kérdéseire egyik érintett sem válaszolt, a FIFA szóvivője pedig csak annyit mondott, megerősítheti, hogy panasz érkezett a zambiai női válogatottal kapcsolatban, és ezt jelenleg is vizsgálják.

Kapcsolódó
Szexbotrány zavarja a zambiai női futballisták vb-szereplését
A csapatkapitányt tavaly kizárták az Afrika-kupáról, a szövetségi kapitányt visszaéléssel vádolják.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik