Nemzetközi foci

Szexbotrány zavarja a zambiai női futballisták vb-szereplését

Saeed KHAN / AFP
Saeed KHAN / AFP
Nincs könnyű helyzetben a zambiai női futballválogatott, amely egy Japán elleni súlyos, 5-0-s vereséggel kezdte meg az idei világbajnokságot. Pedig az előzetes eredmények ennél jobb szereplést sejtettek, de a csapatot az elmúlt időszakban szex- és fizetési botrány sújtotta, szerdán ilyen körülmények között kellene Spanyolország ellen helyt állni.

A női válogatott az elmúlt öt évben robbant be a világ élvonalába, a csapat kijutott a tokiói olimpiára, ahol egy pontot szerezve a 9. lett, majd tavaly az Afrika Kupa harmadik helyét megszerezve története első világbajnoki szereplését is kiharcolta.

A botrány azonban már egy évvel ezelőtt elérte a csapatot, a csapatkapitány Barbra Banda ugyanis nem vehetett részt a kontinenstornán, a szervezők szerint ugyanis túl magas volt a tesztoszteronszintje.

Hogy a vizsgálat mennyire volt megbízható, egy év után már nehéz kideríteni, mindenesetre az AP hírügynökség később egy elhibázott esetről írt.

A Human Rights Watch emberi jogi szervezet pedig az emberi jogok megsértésének minősítette a Bandával való bánásmódot, amelyet megbélyegzőnek, sztereotipizálónak és diszkriminatívnak nevezett.

Banda persze visszatérhetett később a csapatba, olyannyira kulcsemberré vált, hogy a vb előtti utolsó két felkészülési mérkőzésen három gólt is szerzett: Svájc ellen egyet (3-3), Németország ellen kettőt (3-2).

Sztrájk és néma tiltakozás

A vb-rajt előtt öt nappal a Guardian arról cikkezett, hogy a játékosok a tokiói olimpia óta nem kaptak fizetést.

A keret tagjai két napig megtagadták az edzést németországi mérkőzés előtt, amióta pedig az új-zélandi főhadiszálláson vannak, néma tiltakozást tartanak, és a hagyományokkal ellentétben se az edzéseken, se a mérkőzésre utazva nem énekelnek.

Zambia elnöke, Hakainde Hichilema megígérte, hogy a fizetéssel kapcsolatos problémákat megoldják, kérdés, mi lesz azzal a pénzzel (játékosonként 30 ezer dollárral), amit a FIFA szövetségeken keresztül kifizet majd…

Szexuális zaklató a kapitány?

Ami viszont még mindig foglalkoztatja a közvéleményt, az vezetőedző, Bruce Mwape ellen felmerült szexuális visszaéléssel kapcsolatos vádját. Mwape ellen tavaly év végén nyomozás indult, miután szexuális zaklatással vádolták a játékosok, de a szakember ezt visszautasította.

DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP Bruce Mwape ellen még vizsgálat folyik

A feljelentésben egy önmagát megnevezni nem kívánó játékos azt mondta:

Ha Mwape le akar feküdni valakivel, akkor igent kell mondania.

A magyar idő szerint szerda délelőtti, Spanyolország elleni csoportmérkőzést megelőző sajtótájékoztatón ismét előkerült a kérdés, egy újságíró ugyanis megkérdezte a kapitányt, szerinte a csapat javára válna-e, ha lemondana, hogy játékosai kizárólag a futballra koncentrálhassanak.

„Miről beszél? Amit a sajtóban olvas? Az igazságnak valójában ki kellene derülnie, nem csak pletykákból szabadna tájékozódni” – válaszolta Mwape.

Több kérdésre nem is maradt lehetőség, mert zambiaiak ezzel be is fejezték a sajtótájékoztatót. A FIFA szóvivője annyit tett hozzá, folyamatban lévő nyomozásokról nem nyilatkozhat.

Olvasói sztorik