Nemzetközi foci

Ha Stankoviccsal beszél az ember, olyan erőt érez, amitől még a mobiltelefon is feltöltődik

Koszticsák Szilárd / MTI
Dejan Stankovic egy vesztes Magyar Kupa-döntővel búcsúzott el a Fraditól
Koszticsák Szilárd / MTI
Dejan Stankovic egy vesztes Magyar Kupa-döntővel búcsúzott el a Fraditól
Annak ellenére, hogy a semmiből jött Dejan Stankovic ferencvárosi távozása és a Szpartak Moszkvához való szerződése, az orosz lapok többsége első kábulatában beérte az alaphír közlésével. A Szport-Ekszpressz azonban több cikket is közölt, az egyikben nyolc észrevételt tett a szerb szakember kinevezésével kapcsolatban, és megpróbálta kitalálni, hogy az orosz klub miért éppen őt választotta.

Az orosz sportnapilap a nyolc megjegyzést úgy osztotta meg, hogy hatban dicsért, kettőben pedig negatívumot próbált találni.

  1. Stankovic különleges és kemény szakember hírében áll, aki fegyelmet kényszerít a játékosokra. Szerb források szerint még a vele való beszélgetés során is olyan erőt érez az ember, amiből még a mobiltelefonok is feltöltődnek. Miután a Szpartakban tartós vezetői válság van, ezt Dejan megoldhatja. Így a csapat teljes kontrollt, fegyelmet és tekintélyt kap, ami az elődökből hiányzott.
  2. Nemcsak labdarúgóként, de edzőként is szerzett trófeákat szerzett: három bajnoki és két Szerb Kupa a Zvezdánál, egy bajnoki cím a Ferencvárossal. Ez összesen hat trófea.
  3. Stankovic az európai versenyeken is remekül teljesített, bár Oroszország számára ez a tapasztalat most irreleváns. De az jól hangzik, hogy a Crvena zvezdával kettőből kétszer továbbjutott az Európa Liga csoportköréből, most a Ferencvárossal is megtette ezt a Konferencia Ligában.
  4. Dejan a Crvena zvezdában töltött éveket, ez közelebb viheti a Szpartak szurkolóihoz is. Ezért valamivel magasabb a bizalom egy ilyen szakemberben, és az érzelmi háttér is pozitívabb – ebben a Szpartak vezetősége fejen találta a szöget.
  5. Nem szabad megfeledkeznünk Stankovic olasz tapasztalatairól. Nemcsak a világ taktikailag legkifinomultabb bajnokságában futballozott a legjobb edzők alatt, segítette Roberto Mancinit az Internél és Andrea Stramaccionit az Udinesénél és ez befolyásolta edzői nézeteit.
  6. Stankovic még mindig feltörekvő, fejlődőképes edző. Már komoly tapasztalatokkal rendelkezik, de egyértelműen fejleszteni akarja a karrierjét, és egy élvonalbeli bajnokságban szeretne dolgozni. A Szpartakot a további növekedés lehetőségének tekinti. És ez jó motivációs feltétel.
  7. Negatívum az a tapasztalat, amit a Sampdoriánál szerzett, hiszen a csapat az ő vezetésével a Serie B-be repült. De itt meg kell érteni a kontextust: egy fuldokló csapatot vett át, amely a nyolcadik forduló után mindössze két pontot szerzett. Ezért a kiesés teljesen logikus, csodát vártak Stankovictól, de ez sikerült.
  8. Talán van még egy ellentmondásos pont: az erős jellemnek tartott szakembertől a szurkolók már az első köröktől győzelmet követelnek. Ám nagy nyomást alá kerülhet, ha a Szpartak az elején megakad – márpedig a piros-fehér csapat elég kiszámíthatatlan csapat.

A lap összefoglalása szerint a Szpartak kifejezetten vagány lépésre szánta el magát: két fordulóval a bajnokság vége előtt bejelentették az új edzőt, mindezt felesleges pletykák és egyeztetések nélkül.

Egy másik portál, a Sport24.ru szerint Stankovic ért már el sikereket edzőként, kiemelte a Crvena zvezdával zsinórban megnyert három bajnoki címre, és a Ferencvárossal megnyert idei bajnokságra, de hozzátette, akadtak azért kudarcok is, hiszen az olasz Sampdoriával például kiesett az élvonalból.

Stankovic eredményeit többféleképpen lehet szemlélni. Már vannak olyan vélemények, hogy sem a Crvena zvezdánál, sem a Ferencvárosnál nem voltak kulcsfontosságúak az érdemei: előtte és utána is bajnoki címeket szereztek a csapatok. De ezekben a csapatokban végzett munkáját elnézve sejthetjük, mi lesz a Szpartakkal az új szezonban

– olvasható.

A lap szerint a játékrendszer biztosan megváltozik, hiszen a kedvenc alapfelállása a 4-2-3-1, amellyel a labdabirtoklás és a passzok száma nőni fog.

„Nagy kérdés, hogy Stankovic minden elképzelését meg tudja-e valósítani a Spartaknál. De most elég érdekesnek tűnik a helyzet, és annak a valószínűsége, hogy egy kicsit jobban teljesít, mint elődje, Guille Abascal, az egyértelműnek tűnik.”

Kapcsolódó
„Az ilyen edzőket vendégmunkásnak hívom” – Kuznyecov szerint Stankovic csak a pénz miatt távozott a Fraditól
Az ETO-tól távozott tréner se a szerb kollégát, se a Szpartak Moszkvát nem érti.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik