Nemzetközi foci

Lőw Zsolt: Amikor Neymar írta, hogy mindent köszönök, vagy Thiago Silva az egyik legjobb barátjának nevez, azért az libabőrös érzés

Michaela STACHE / AFP
Michaela STACHE / AFP

Lőw Zsolt Thomas Tuchel segítőjeként 2020-ban BL-döntős volt a PSG-vel, de a párizsi csapat 1-0-ra kikapott a Bayern Münchentől.

A Tuchel, Lőw páros a párizsi kaland után Londonban folytatta, és ami nem jött össze a PSG-vel, az sikerült a Chelsea-vel, amely 2021-ben BL-győztes lett a Manchester City elleni 1-0-s sikerrel.

Tuchel és Lőw jelenleg a Bayern Münchennél dolgoznak, a bajorok Bundesliga-egyeduralma a fantasztikus szezont produkáló Leverkusen miatt véget ért, de a csapat ismét ott lehet a BL-döntőben, ha túljut a sorozat rekorderén, a Real Madridon (a párharc müncheni felvonása 2-2-es döntetlent hozott).

A helyzet jelenleg úgy áll, hogy a következő idényt már nem Tuchellel kezdi a Bayern, ami egyet jelent Lőw távozásával is.

Nem egészséges helyzet ez, amiben most vagyunk, hogy az idény legfontosabb részére, a BL végjátékára úgy készülünk, hogy mindenki tudja, hogy jövőre már új edző jön

– mondta Lőw a Telexnek adott interjúban. Szerinte az Arsenal, a Liverpool, az Atlético, a Real Madrid vagy a Manchester City azért tudnak sikeresek lenni, mert választottak egy edzőt, és aztán kitartottak mellette, mert úgy érezték, hogy az a személyiség passzol a klubhoz, a csapathoz.

„A Bayernnél sajnos nem volt meg ez a türelem” – tette hozzá Lőw.

A német sajtó felkapta azt az esetet, amikor a Bochum elleni vereség után Lőw összeszólalkozott az öltözőbe menet a lecserélt Joshua Kimmichhel, az edző erről azt mondta, nagyon felnagyították az esetet, szóváltásról szó se volt, csak mondott valamit a játékosnak.

„Másnap megbeszéltük négyszemközt a történteket, és utána ugyanúgy, barátságban folytattuk a közös munkát. Ilyen világban élünk, a Bayernre mindig fokozottan figyel a világ. Néha hüledezve olyasom az újságokat, hogy egy-egy sztorit hogyan tálalnak. Én általában nem egészen úgy emlékszem, és ha egyszer ott voltam, csak van rálátásom”.

A játékosként 26-szoros magyar válogatott Lőw elárulta, a legnagyobb sztárokat leginkább szabadnappal lehet motiválni, mert a szezon közben egy kis pihenő kincset tud érni. Élvezi, hogy másodedzőként egyszerre lehet barátja és főnöke a játékosoknak, és nem kell három lépés távolságot tartania, mint Tuchelnek.

Amikor Neymar írta, hogy mindent köszönök Joginak – ez a becenevem mindenhol –, vagy Thiago Silva az egyik legjobb barátjának nevez, azért az libabőrös érzés

A nyári Eb-n a magyar válogatott egy csoportban szerepel a házigazda németekkel, és Lőwtől gyakran kérdezik, hogy lehet-e meglepetéscsapat a magyar.

„A továbbjutás nem lenne meglepetés, de ha netán nem sikerül, akkor se gyászoljunk, helyette nézzük az egész utat a csapat mögött. (…) Látok annyit szakmailag a csapatban, hogy akár a németeket is meg tudjuk verni, ha a meccsen nekünk minden összejön, nekik viszont nem. De óva intenék mindenkit attól a gondolattól, hogy nekünk meg kell verni a németeket vagy akár Svájcot.

A német keret lényegesen erősebb a miénknél, és a svájciakkal összemérve se lehet azt mondani, hogy a magyar csapat lenne az erősebb. A skótokkal nagyjából fifti-fifti az állás, de az a harmadik meccs lesz, addigra sok minden eldől már

– tekintett előre Lőw a 2024-es nyár legnagyobb futballeseményére.

Olvasói sztorik