Nemzetközi foci

Ha megkapja a behívót, indul a frontra az Arsenal labdarúgója

Adrian DENNIS / AFP
Olekszandr Zincsenko szerint egyértelmű, mit kell tennie
Adrian DENNIS / AFP
Olekszandr Zincsenko szerint egyértelmű, mit kell tennie
Ha behívják az ukrán hadseregbe, akkor nem hezitál, hanem jelentkezik a fronton, nyilatkozta Olekszandr Zincsenko, az Arsenal ukrán válogatott védője. A 27 éves labdarúgó az orosz invázió 2022-es kezdete óta már több mint egymillió eurót adományozott hazájának.

Volodimir Zelenszkij decemberben kijelentette, hogy az országnak további 500 ezer katonára lesz szüksége, ezért az ukrán elnök szerdán aláírta azt a törvénytervezetet, amely 27-ről 25 évre csökkenti a katonai mozgósítási korhatárt. Ez lehetővé tenné, hogy több embert hívjanak be tartalékosnak.

A BBC Newsnight megkérdezte az Arsenalban futballozó Zincsenkót, ő a frontot vagy a Premier League-et választaná-e.

„Szerintem ez egyértelmű válasz. Mennék harcolni” – mondta. Hozzátette, hogy egykori iskolás barátai is így tettek, és felfoghatatlan, hogy nemrég még a játszótéren vagy a futballpályán találkoztak, most pedig nekik kell megvédeniük a hazájukat.

Zincsenko elmondta, hogy az országban a helyzet szuperkemény, de ő és családja nagyon büszke az elnökükre.

Az Arsenal védője 2016-ban az orosz Ufa csapatánál kezdte labdarúgó-pályafutását, de állítása szerint többet nem beszél Oroszországban tartózkodó korábbi csapattársaival.

„De lenne egy kérdésem az orosz néphez: hogyan tudnak abban az országban élni, ahol egyáltalán nincs szólásszabadság?” – kérdezte.

Soha nem felejtjük el, amit velünk tettek. Erre fogom tanítani a gyerekeimet, akik továbbadják majd az ő a gyerekeiknek

Zincsenko évek óta Angliában játszik, 2016 és 2022 között a Manchester City labdarúgója volt, igaz, klubja 2016-17-ben kölcsönadta a holland PSV-nek. 2022 óta az Arsenalt erősíti.

Kapcsolódó
„Megerőszakolták lányainkat, legyilkolták és megették a kutyáinkat”
Olekszandr Zincsenko, a Manchester City ukrán labdarúgója ismét kifakadt.
Olvasói sztorik