Nemzetközi foci

Vesztegetés és kenőpénzek miatt örökre börtönbe kerül egy futballszövetség elnöke

Handout / Huangshi Intermediate People's Court / AFP
Handout / Huangshi Intermediate People's Court / AFP

Vesztegetés és kenőpénz elfogadása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Csen Hszü-jüant, a kínai nemzeti futballszövetség korábbi vezetőjét, írta az MTI.

A Huangsi Középszintű Népbíróság megállapította, hogy Csen 2010 és 2023 között különböző tisztségeit kihasználva segített másoknak projektszerződésekkel, befektetési műveletekkel és sporteseményekkel kapcsolatban, melyekért cserébe pénzt és értéktárgyakat fogadott el több mint 81 millió jüan (körülbelül 4,05 milliárd forint) értékben. A bírósági ítélet szerint a kínai labdarúgás ügyének hatalmas kárt okozó korrupciós ügyben a 67 éves Csenen kívül még négy másik tisztviselőt vizsgáltak vesztegetéssel kapcsolatban:

  • Csen Jung-liang, a nemzeti labdarúgó-szövetség korábbi ügyvezető főtitkárhelyettese 14 év börtönbüntetést,
  • Jü Hong-csen, a szövetség korábbi alelnöke 13 év börtönbüntetést,
  • Tung Cseng, a Kínai Szuperliga korábbi főigazgatója nyolc év börtönbüntetést kapott.
  • Liu Lejt, a vuhani labdarúgó menedzsmentközpont korábbi igazgatóját nem büntették meg.

Hszi Csin-ping kínai elnök 2012-es hatalomra kerülése után széles körű vizsgálat- és nyomozássorozat indult a korrupció visszaszorítása érdekében, mely a sportágban is a legnagyobb átfogó korrupcióellenes vizsgálatot eredményezte.

Csen Hszü-jüant egy életre megfosztották politikai jogaitól, és minden személyes vagyonát elkobozzák, illegális nyereségét pedig visszaveszik és átadják az államkincstárnak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik