Nemzetközi foci

Egyre erősebb a képzeletbeli brazil börtönválogatott

NELSON ALMEIDA / AFP
Dani Alves és Robinho - még a brazil válogatottban
NELSON ALMEIDA / AFP
Dani Alves és Robinho - még a brazil válogatottban
Előzetes letartóztatását követően megkezdi kilencéves börtönbüntetésének letöltését a százszoros brazil válogatott labdarúgó, Robinho, akit egy 2013-ban Milánóban elkövetett csoportos nemi erőszak miatt ítéltek el.

Sajtóinformációk szerint a negyvenéves játékos santosi, tengerparti házánál helyi idő szerint csütörtök este szállt be egy rendőrautóba. A brazil legfelsőbb bíróság szerdán döntött úgy, hogy az excsatárnak odahaza kell börtönbe vonulnia, hazájában kell letöltenie a börtönéveket.

Robinhóra 2017-ben szabta ki egy olasz bíróság a büntetést. A vád szerint az akkor az AC Milanban futballozó csatár és barátja, Ricardo Falco, illetve további négy társuk megerőszakolt egy 23 éves nőt egy diszkóban. Falco szintén kilenc év börtönt kapott, a társaikat azonban nem találta meg a rendőrség.

Brazíliának nincs kiadatási egyezménye Olaszországgal, ezért kell Robinhónak otthon börtönbe vonulnia.

Az ügy sokáig húzódott, az ítélet megszületése után a játékos ügyvédje jelezte, hogy fellebbeznek, illetve mindent megtesznek azért, hogy a procedúra lezárultáig Robinho szabadlábon maradhasson. A Legfelsőbb Bíróság szerdán utasította el a büntetés felfüggesztésére vonatkozó beadványt, írta az MTI.

A Copa America-győztes futballista, aki megfordult a Real Madridban és a Manchester Cityben is, 2020 októberében visszatért első profi csapatához, a Santoshoz, de a bírósági ítélet miatt szurkolók és támogatók tiltakoztak a szerepeltetése ellen, így hat nap után szerződést bontottak vele. A támadót korábban is megvádolták nemi erőszakkal, amikor Manchesterben játszott, de 2009-ben felmentették.

Egyelőre börtönben marad Dani Alves, a Barcelona egykori sztárja. A 40 éves, 126-szoros brazil válogatott játékos jelenleg négy és féléves börtönbüntetését tölti, miután a múlt hónapban elítélték nemi erőszakért. A vád szerint a labdarúgó 2022. december 31-én egy barcelonai szórakozóhelyen zaklatott egy nőt.

Szerdán egy barcelonai bíróság ugyan egymillió euró óvadékért szabadlábra helyezte volna a fellebbezést követő ítéletig, de ezt senki sem tette le érte. Ugyan elterjedt a hír, hogy Neymar családja segít neki, de a jelenleg a szaúdi al-Hilalban futballozó klasszis apja tagadta mindezt. Neymar da Silva Santos azt elismerte, hogy januárban 150 ezer eurót adott az ügyvédi költségekre.

Most, amikor teljesen más a helyzet, hiszen Danit a spanyol bíróság elítélte, akkor egyesek spekulálnak, és megpróbálják a nevemet és a fiam nevét olyan témához társítani, amely már nem a mi felelősségünk

– nyilatkozta.

Kapcsolódó
A nemi erőszak miatt elítélt brazil focista: Ha fehér lennék, más lett volna az ügy vége
Szerinte ugyanazok ítélték el, akik tíz év alatt sem tudták megoldani a rasszizmus okozta problémákat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik