Nemzetközi foci

Erling Haalandnak egy óra sem kellett, hogy öt gólt szerezzen

JUSTIN TALLIS / AFP
JUSTIN TALLIS / AFP

A címvédő Manchester City könnyed, 6-2-es győzelmet aratott a Luton Town otthonában az FA Kupa nyolcaddöntőjében.

Ennek az irgalmatlan nagy verésnek elsősorban Erling Haaland az értelmi szerzője, a norvég csatár ugyanis kevesebb mint egy óra alatt öt gólt szerzett. Már a harmadik percben bebombázott egy passzt közelről, majd egy indítás után is betalált és a 40. percre a mesterhármasa is megvolt egy pimasz emeléssel.

Még szünet előtt szépített a Luton egy gyönyörű lövéssel, térfélcsere után pedig Jordan Clark közeli lövésével már közel is zárkózott, de egy gyors kontra végén negyedjére is beköszönt Haaland. Érdekesség, hogy mind a négy találathoz Kevin De Bruyne adta a gólpasszt. Az 58. percben esett ötödik Haaland-gól előtt viszont már Bernardo Silva adta az asszisztot, bár sokkal inkább köszönhette ezt kapusnak a City. A 6-2-es végeredményt már Mateo Kovacic állította be.

Az FA Kupában legutóbb 1970-ben a legendás George Best volt képes hasonló teljesítményre, a Manchester United klasszisa akkor hatszor volt eredményes a Northampton Town ellen. Az Opta statisztikusai pedig rámutattak a mérkőzést követően, hogy Haaland 83 tétmeccsén már 79 gólt lőtt. Összehasonlításképp, Mohamed Szalah a Liverpoolban első 83 meccsén 49 gólig jutott.

Kedden persze más meccseket is rendeztek a kupában, Milos Kerkez például 105 percet töltött a pályán a Bournemouth színeiben, ám csapata így is búcsúzott, miután 1-0-ra kikapott a Leicestertől hosszabbítás után. A Newcastle is majdnem megégett másodosztályú ellenfelével szemben, de tizenegyesekkel végül kiejtette a Blackburn Roverst.

Eredmények – FA Kupa, nyolcaddöntő

Luton Town–Manchester City 2-6
Gólszerző: Clark 45., 52., ill. Haaland 3., 18., 40., 55., 58., Kovacic 72.)

Bournemouth–Leicester City (II.) 0-0, hosszabbítás hosszabbítás után 0-1
Gólszerző: Fatawu 105.

Blackburn (II.)–Newcastle United 1–1, tizenegyesekkel 4-5
Gólszerző: Szmodics 79., ill. Gordon 71.

Olvasói sztorik