Nemzetközi foci

Forradalom a svéd futballban: először kapott külföldi kapitányt a válogatott

Matteo Bottanelli / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jon Dahl Tomasson visszatér Svédországba
Matteo Bottanelli / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jon Dahl Tomasson visszatér Svédországba
96 nappal azután, hogy Janne Andersson távozott a svéd labdarúgó-válogatott éléről, a helyi szövetség megtalálta az új szövetségi kapitányt. A dán Jon Dahl Tomasson történelmet ír, hiszen ő lesz a svédek első külföldi edzője.  

„Nagyon várom már, hogy elkezdhessem ezt a nagyszerű feladatot, hogy találkozzak a szurkolókkal, a játékosokkal és természetesen a médiával. Mostantól kék-sárgában gondolkodom, beszélek és álmodok” – idézte Tomasson a svéd szövetség hivatalos honlapja.

A 47 éves szakember munkáját a holland Remy Reijnierse segíti majd, akivel korábban is dolgozott hasonló felállásban. A duó március 1-jén kezdi meg megbízatását, amely a 2026-os világbajnoki selejtezők végéig szól, és sikeres kvalifikáció esetén automatikusan meghosszabbodik.

Jon Dahl Tomasson nemzetközi futballtapasztalataival új korszak felé teszi meg a lépéseit a férfiválogatott.

Rendkívül boldog és büszke vagyok arra, hogy egy ilyen kaliberű szövetségi kapitányt köthetünk magunkhoz, nagyon elégedett vagyok az elvégzett munkával, amellyel megtaláltuk a legjobb megoldást” – nyilatkozta Andrea Möllerberg, a Svéd Labdarúgó Szövetség főtitkára.

Tomasson a pályafutása során az AC Milannal Bajnokok Ligáját és olasz bajnoki címet, a Feyenoorddal UEFA-kupát és holland aranyérmet nyert, de többek között játszott még az angol Newcastle, a német Stuttgart és a spanyol Villarreal színeiben is.

A dán válogatottban 112 mérkőzésen 52 gólt szerzett, játszott két világ- (2002, 2010) és két Európa-bajnokságon (2000, 2004).

Edzőként a holland Excelsiornál mutatkozott be, dolgozott három évig a dán válogatott másodedzőjeként, majd 2020-ban és 2021-ben is bajnoki címig vezette a svéd Malmö csapatát, amellyel a Bajnokok Ligája csoportkörébe is bejutott. Legutóbb 2022 júniusa és idén február 9-e között az angol Blackburn Rovers csapatát irányította.

A svédek kihagyták a legutóbbi vébét és Eb-t, míg a Nemzetek Ligájában az A divízióval két idény alatt a C-be csúsztak vissza.

Kapcsolódó
Megpillantotta családját, zokogásban tört ki a búcsúzó kapitány
Janne Andersson hét év és 94 mérkőzés után hagyta ott az Eb-ről lemaradó svéd válogatottat.
Olvasói sztorik