Nemzetközi foci

Hiába a rengeteg hiányzó, a Liverpool nyerte a Ligakupát

Adrian DENNIS / AFP
Adrian DENNIS / AFP

A Liverpool Van Dijk hosszabbításban szerzett fejesgóljával 1-0-ra verte a Chelsea-t, és ezzel megnyerte az angol Ligakupát.

A tizenegy játékost – köztük Szoboszlait is – nélkülöző Liverpool Kellehernek köszönhette, hogy nem került hátrányba, az ír kapus ugyanis bravúros reflexszel hárította Palmer közeli lövését.

Az első félidő közepén újabb fővel gyarapodott a Pool sérültlistája, Caicedo taposott rá Gravenberch bokája, és a holland középpályást hordágyon kellett levinni. Caicedo egyébként nem kapott lapot az eset után, míg a sérült Gravenberchet Gomez váltotta.

Centiken múlt, hogy a Chelsea nem szerezte meg a vezetést, Jackson passza után Sterling ugyan a hálóba lőtt, de Jackson lesen volt az indításnál, így a videózás után viszavonták a gólt. Aztán a Liverpool is beleerősített a félidő végén, és Gakpo fejese után a bal kapufa mentette meg a Chelsea-t, majd Bradley lövése után Gallagher blokkja miatt maradt a 0-0.

A második félidőben a Liverpool egyenlített a meg nem adott gólok tekintetében, Van Dijk hiába fejelt a hálóba, mivel a bíró úgy ítélte meg, a lesen álló Endo akadályozta az egyik Chelsea-védőt, hogy előbb odaérjen a beívelésre, mint Van Dijk.

A 70. percben óriási lehetőséget hagyott ki a Chelsea, egy szöglet után Disasi maradt üresen, de térddel ért bele a labdába, amely így nem a kapu felé tartott, hanem fölfelé pattant, Kelleher pedig lehúzta.

Aztán ismét a londoni csapat drukkerei foghatták a fejüket, mert Palmer beadása után Gallagher találta el a kapufát. A 86. percben ismét Gallagher lehetett volna a Chelsea hőse, remek labdát kapott, már csak Kelleherrel állt szemben, de kissé sokat tétovázott, így a kapus túl közel került hozzá, és már nem tudta eltenni mellette a labdát.

A 90+2. második percben a Chelsea elintézhette volna, hogy ne legyen hosszabbítás, ám hiába próbálkoztak Pochettino játékosai pár másodperc alatt három lövéssel is, valahogy megúszta a nagy kavarodást a Liverpool.

A hosszabbításban az első helyezet a Liverpool előtt adódott, Van Dijk fejelte középre a labdát, amit a 18 éves Danns stukkolt kapura, de Petrovic kitolta a léc alá tartó labdát. A kétszer tizenöt perces ráadás során a Poolban már Danns mellett a 19 éves Clark, a vele egykorú McConnell, valamint a náluk két évvel idősebb Quensah is pályán volt, vagyis Klopp a nagy tét ellenére bátran pályára küldte a fiatalokat.

Aztán Cimikasz beadása után Elliott fejesénél a Liverpool-szurkolók egy része már gólt kiáltott, de Petrovic bravúrja miatt maradt a 0-0. Egészen a 118. percig, amikor Cimikasz szögletére Van Dijk érkezett, és a jobb sarokba fejelt.

A hátralévő percekben a Liverpool megőrizte az előnyét, és ezzel tizedszer nyerte meg a Ligakupát. Ez az első trófea, amit Szoboszlai Dominik szerzett az angol klubbal, a magyar középpályás a Ligakupa-sorozatban két gólt is lőtt, egyet a Leicester City és egyet a West Ham United ellen.

A Chelsea pedig az első csapat lett, amely hat hazai kupadöntőt is elveszített zsinórban.

Angol Ligakupa, döntő:

Liverpool – Chelsea 1-0 (0-0, 0-0, 0-0) – hosszabbítás után
gól: Van Dijk (118.)

Olvasói sztorik