Nemzetközi foci

Először nyert meccset az idei Afrika-kupán, bejutott az elődöntőbe

Haykel Hmima / ANADOLU / Anadolu via AFP
Arthur Masuaku okos szabadrúgásgólt szerzett
Haykel Hmima / ANADOLU / Anadolu via AFP
Arthur Masuaku okos szabadrúgásgólt szerzett
Kilenc év után jutott ismét elődöntőbe a Kongói Demokratikus Köztársaság labdarúgó-válogatottja, amely - nem tévedés – első mérkőzést nyerte meg az idei Afrika-kupán, ezzel jutott be a legjobb négy közé.

A csapat Guinea ellen lépett pályára, és Bayo büntetőjét követően már a 20. percben hátrányba került (0-1). A guineai válogatott érthetetlen módon csakúgy, mint a torna nagy részében ezúttal is a kispadon jegelte a Stuttgart színeiben már 17 Bundesliga-gólnál járó Guirassyt, akit csak azt követően küldött pályára a 69. percben, hogy az ellenfél Mbemba és Wissa révén megfordította az állást (2-1).

A meccset végül Masuaku, a Besiktas balbekkje döntötte el, aki az oldalvonal mentén elvégzett szabadrúgást nem középre ívelt, ahogy mindenki várta, hanem a kapuba lőtt, beállítva a 3-1-es végeredményt.

Ez nem a meglepetések Nemzetek Kupája. Ez a kemény munka Nemzetek Kupája

– nyilatkozta a Kongói Demokratikus Köztársaság francia edzője, Sebastien Desabre, aki kisebb csodát tett csapatával.

Amikor tavaly átvette az irányítást, a kongóiakat az a veszély fenyegette, hogy el sem jutnak az Afrika-kupára, miután a selejtezőt két vereséggel nyitották. a válogatott azonban négy győzelemmel kiharcolta a továbbjutást.

Az elefántcsontparti kontinensviadalon aztán a csoportkörből három döntetlennel jutott tovább, majd a nyolcaddöntőben is 1-1-re végzett Egyiptommal és tizenegyesekkel búcsúztatta ellenfelét.

Érdekesség, hogy a csapat kilenc éve, 2015-ben bronzérmes volt, akkor ugyanígy, három döntetlennel nyitott a csoportkörben.

A nap másik mérkőzésén a háromszoros bajnok Nigéria Angolát verte 1-0-ra az Atalantában futballozó Ademola Lookman találatával

Afrika-kupa, negyeddöntő

Nigéria – Angola 1-0 (1-0)
gól: Lookman (41.)

 

Kongói DK – Guinea 3-1 (1-1)
gól: Mbemba (27.), Wissa (65., 11-esből), Masuaku (82.), illetve Bayo (20., 11-esből)

Kapcsolódó
„Egy nagy nulla vagy!” – nemzeti hősből ellenséggé vált a szenegáli futball-legenda
Aliou Cissé a legutóbbi két világversenyen alulteljesített, kritikusai szerint mennie kell.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik