Nemzetközi foci

„Egy nagy nulla vagy!” – nemzeti hősből ellenséggé vált a szenegáli futball-legenda

KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Mi lesz veled, Aliou Cissé?
KENZO TRIBOUILLARD / AFP
Mi lesz veled, Aliou Cissé?
2022-ben Afrika Kupát nyert, 2019-ben döntőt játszhatott, és a legutóbbi két világbajnokságon is szerepelhetett a szenegáli labdarúgó-válogatott, amelynek edzője, Aliou Cissé elég mélyről vitte fel csapatát a kontinens csúcsára. A tavalyi vébén azonban nem jött össze a negyeddöntő, hétfőn pedig a csapat címvédőként kiesett az Afrika Kupáról, így a 47 éves szakember egy csapásra közellenséggé vált. Megy vagy marad? – egyelőre ő sem tudja. De azt biztosan rosszul viseli, hogy kritikusai szerint elérte a határait, és vele már fejlődésképtelen a válogatott.

Az elmúlt kilenc év öt Afrika Kupáját áttekintve megállapítható, hogy változik a trend. Amíg 2015-ben a 16 válogatott mindegyikénél külföldi szövetségi kapitány dolgozott, addig 2017-ben négy, 2019-ben (immáron 24 csapatos rendszerben) 10, két éve pedig 14 hazai szakember ült a kispadokon. Az idei tornát 12 válogatott kezdte meg így, hozzájuk csatlakozott menetközben a házigazda Elefántcsontpart, ahol a menesztett francia Jean-Louis Gasset helyét az edzői múlttal egyáltalán nem rendelkező, 40 éves Emerse Faé vette át.

Az állandóságot ebben a szakaszban egy szenegáli hős, Aliou Cissé képviselte, aki a 2015-ben távozó Alain Giresse utódjaként kapott bizalmat, és akivel a válogatott nagyszerű ívet leírva a kontinens legjobbjává emelkedett.

A jelenlegi megtorpanás azonban akár az állásába is kerülhet.

A 47 éves szakember életéről és munkásságáról két éve már írtunk, a kilencéves korától Franciaországban élő, a Lille akadémiájáról a Sedanhoz, majd 1998-ban a PSG-hez került középpályás egyrészt bemutatkozhatott hazája válogatottjában, majd lehúzott négy évet az angol Premier League-ben a Birmingham City (2002–2004) és a Portsmouth (2004–2006) csapataiban. Pályafutását Franciaországban fejezte be, ahol két Sedan-szezon után 2009-ben, a Nimes játékosaként búcsúzott el az aktív futballtól.

Kezdetektől érdekelte az edzősködés, előbb a francia Louhans-Cuiseaux FC pályaedzője lett, majd egy meccs erejéig 2012-ben ideiglenes szövetségi kapitány lett, hogy aztán a szenegáli U23-asoknál kivárja sorát, az újabb kapitányi megbízatást.

„Kicsináltatok bennünket!”

Szenegál felemelkedése egy olyan tündérmese, amilyenre Afrikában ritkán akad példa: a hosszú távú gondolkodás győzelme. Cissé – aki 2002-ben csapatkapitányként segítette Afrika Kupa-ezüsthöz és vb-negyeddöntőhöz a válogatottat – megálmodta az ideális csapatösszetételt és taktikát, munkájában azok a sztárok – Sadio Mané, Idrissa Gueye és Cheikhou Kouyaté – segítették, akikkel már az olimpiai csapatnál is együtt dolgozott.

A hazai színtéren tökéletesen látszott a fejlődés, hiszen Szenegál 2017-ben az 5. helyet szerezte meg az Afrika Kupán, két évvel később ezüstérmet nyert, 2022 januárjában pedig története legnagyobb sikerével a kontinens legjobbja lett. Ezt követően Katarban negyeddöntőt, idén pedig címvédést vártak tőle, de a vébén elért 10. hely után az idei Afrika Kupa nyolcaddöntőbeli búcsúja megtorpanást jelzett.

Főleg, hogy hibátlan csoportkör után egy olyan Elefántcsontparttal szemben esett ki, amely a gyengébb szereplés miatt edzőváltáson esett át, mindössze egy győzelemmel, a továbbjutó csoportharmadikok közül is a legrosszabbként csúszott be a legjobb 16 közé. És ott is a 86. percig hátrányban volt, akkor Franck Kessié büntetőből hosszabbításra mentette a mérkőzést, végül tizenegyesekkel a házigazda ment tovább.

A vereség után a szenegáliak rettentő dühösek voltak a játékvezetőre, aki a hazaiak büntetőjét befújta a VAR segítségével, de egy vitatott szenegáli tizenegyes esetében nem volt hajlandó megnézni a visszajátszást.

„Kicsit fura meccs volt sok olyan dologgal, amelyekre nem térnék ki. Kaphattunk volna mi is egy büntetőt, ám a játékvezető nem ment ki megnézni a VAR-t. Csalódott vagyok a fiaim miatt, azért jöttünk, hogy megnyerjük a tornát. Amikor nyerünk, boldogok vagyunk, ha veszítünk, megőrizzük a méltóságunkat. Büszke vagyok a játékosaimra” – nyilatkozta Cissé.

Nem minden játékosa érezte úgy, hogy hallgatnia kell, a Monaco középpályása, Krépin Diatta percekkel a kiesés után letámadta az afrikai szövetség útjába kerülő munkatársait és sajtósait.

„Kicsináltatok bennünket, korruptak vagytok mind. Tartsátok meg a kupátokat!” – dühöngött.

A szövetségen belül sincs egyetértés

A meccset követően egy szenegáli újságíró, Malang Sané arról számolt be, hogy Cissé valószínűleg nem marad a csapat élén. „Elhagyja a válogatottat, de ennek semmi köze az elérhetetlen célokhoz” – írta.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón Aliou Cissé kitért a jövőjével kapcsolatos kérdések elől, úgy tűnik, időre van szüksége, hogy átgondolja a helyzetét.

Meglátjuk, mit hoz számunkra a jövő. Először meg kell emésztenem ezt a vereséget. Biztosan lesznek még megbeszélések a szövetséggel, de a jövőm egyelőre keveset számít

mondta.

A kiábrándult szurkolók a kiesés miatt az azonnali távozását követelték, és hazatérése után kifütyülték a repülőtéren, miközben azt kiabálták neki: „Egy nagy nulla vagy!” A Szenegáli Labdarúgó Szövetség és Lat Diop sportminiszter ugyanakkor továbbra is támogatja a kapitányt. Augustin Senghor, a szövetség elnöke is úgy fogalmazott, nagyon elégedett az edző munkájával, ugyanakkor egyik alelnöke, Abdoulaye Sow a menesztését szorgalmazta.

Nem érte el a kitűzött célokat

A Les Échos című újság már 2022 decemberében felfedte a belső nézeteltéréseket, egyes szövetségi vezetők ugyanis azzal érveltek, hogy mivel nem tudta bevinni a csapatot a 2022-es világbajnokság negyeddöntőjébe, Cissé elérte a határait.

A kritikusok azt is megemlítették, hogy a válogatási elvei is érhetetlenek, gyakran az ismert, de alulteljesítő játékosokat részesíti előnyben a kevésbé ismert tehetségekkel szemben.

A kapitánynak jelenleg élő szerződése van, még a 2022-es világbajnokság előtt hosszabbítottak vele 2024. augusztus 30-ig, ráadásul a fizetését 50 százalékkal megemelték. Ez azt jelenti, hogy havi 33 ezer dollárt (11,4 millió forintot) kap, plusz negyedévente még 50 ezer dollárt (17 millió forintot).

„De ebben a módosított szerződésben azt is rögzítették, hogy csak akkor marad érvényben, amennyiben a csapat bejut a 2022-es világbajnokság negyeddöntőjébe, kvalifikálja magát az idei Afrika Kupára, és azt megnyeri” – árulta el a szövetség ügyeire rálátó újságíró, Bacary Cissé.

Miután a vb-cél nem teljesült, és a válogatott elvérzett a kontinenstornán is, a tagadhatatlan fejlődés ellenére látszódnak a szakember korlátai is, azaz szerinte Aliou Cissének le kellene mondania.

Mindannyian csalódottak

Miközben a szövetségi kapitány jövője továbbra is bizonytalan, a szenegáli futball szeretne felállni a nagy csalódásból. Így vélte a csapatkapitány Kalidou Koulibaly is, aki saját Instagram-oldalán üzent a szurkolóknak: „Mindannyian nagyon csalódottak vagyunk, hogy kiestünk a versenynek ebben a szakaszában. Minden reményünk, hogy megőrizzük az Afrika-bajnoki címet, az Elefántcsontpart elleni vereség után összeomlott” – írta a Chelsea-től tavaly nyáron a szaúdi al-Hilalhoz szerződött védő.

„Éreztük mindazt a szeretetet, amit adtatok nekünk, és azt az imát, amit a verseny alatt értünk mondtatok. Ezért is szeretnénk szívből köszönetet mondani. Köszönjük a megingathatatlan és rendíthetetlen támogatásotokat.

Megígérjük, hogy Szenegál válogatottja továbbra is keményen dolgozik, és mindent megtesz azért, hogy viszonozza mindezt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Kalidou Koulibaly (@kkoulibaly26) által megosztott bejegyzés

Kapcsolódó
Csapattársa ölben vitte le a kiesés után összeomlott szenegáli focistát
Csapata tizenegyespárbaj után búcsúzott az Afrika Kupától.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik