Nemzetközi foci

Tizenegyespárbaj után újabb nagyágyú esett ki az Afrikai Nemzetek Kupájáról

SIA KAMBOU / AFP
Mohamed Abou Gabal rontotta el a mindent eldöntő tizenegyest.
SIA KAMBOU / AFP
Mohamed Abou Gabal rontotta el a mindent eldöntő tizenegyest.

Meglepetésre Egyiptom már a nyolcaddöntőben kiesett vasárnap az Afrikai Nemzetek Kupájáról, miután tizenegyesekkel kikapott a Kongói Demokratikus Köztársaság ellen.

Már az első félidőben hátrányba került a csoportkört három döntetlennel túlélő Egyiptom, de még a szünet előtt büntetőből egyenlített Mostafa Mohamed. Arra viszont senki sem számított, hogy 90 perc után is ugyanez lesz az állás, arra pedig végképp, hogy a második félidőre becserélt Mohamed Hamdi a hosszabbítás hetedik percében begyűjti a második sárga lapját. Innentől már-már tizenegyesekre játszott Egyiptom, amit megkapott, de utólag vélhetően bánja már.

Az első öt-öt lövésből mindkét csapat csak egyet-egyet hibázott – az egyiptomiaktól ironikus módon éppen az egyenlítő gólt szerző Mohamed volt az. Nyolc körön át gyűrték egymást a felek, mire a kilencedik lövőknél már a kapusokon volt a sor! Mohamed Abou Gabal a felső lécet trafálta el, Lionel Mpasi-Nzau viszont higgadtan lőtt a bal felső sarokba. Egyiptom ezzel négy döntetlent követően kiesett az ANK-ról!

Nagy izgalmakat hozott a nap másik nyolcaddöntője is, amelynek második félidejében jött el az őrület. Egyenlítői Guinea emberhátrányba került, miután Federico Bikoro oldalba talpalta ellenfelét, mégis előnybe kerülhetett volna 13 perccel később egy tizenegyesből. Ezt azonban kapufára lőtte a három ANK-meccsen öt gólt szerző Emilio Nsue. A csattanó a 98. percben (!) jött, amikor Mohamed Bayo továbbfejelte csapatát a negyeddöntőbe.

A legjobb nyolc között a Kongói Demokratikus Köztársaság Guineával játszik majd a továbbjutásért.

Eredmények – Afrikai Nemzetek Kupája, nyolcaddöntő

Egyenlítői Guinea-Guinea 0-1 (0-0)
Gólszerző: Bayo (98.)
Kiállítva: Bikoro (55.)

Egyiptom-Kongói Demokratikus Köztársaság 1-1 (1-1) – tizenegyesekkel 8-9
Gólszerző: Mohamed (45.) ill. Elia (37.)
Kiállítva: Hamdi (97.)

Olvasói sztorik