Nemzetközi foci

Lionel Messi a FIFA-nál is az év játékosa lett

Simon Bruty/Anychance / Getty Images
Simon Bruty/Anychance / Getty Images
Az Aranylabda után most is megelőzte Erling Haalandot. Brazil játékos kapta a Puskás-díjat a londoni gálán, amin akadtak kellemetlen pillanatok.

Lionel Messi lett az Év játékosa a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél, így az Aranylabda után ezt az elismerést is elhappolta a Manchester Cityvel triplázó Erling Haaland elől. Mindez azért is érdekes, mert bár a támadó bajnoki címet nyert a PSG-vel és szépen termelte a gólokat az Inter Miamiban is, ebbe a szavazásba már nem számított bele az Argentínával megnyert világbajnoki cím. A nőknél már nem volt meglepetés, a spanyol válogatottat vb-aranyig vezető, a Barcelonával bajnok és Bajnokok Ligája-győztes Aitana Bonmatí nyert.

A nyolcadszor győztes Messi nem ment el az átadóra, de a férfimezőnyből többen is hiányoztak a díjazottak közül. 

A szavazáson Messi és Haaland ugyanannyi pontot gyűjtöttek, így a csapatkapitányok voksai döntöttek, ebben az összevetésben pedig az argentin volt a jobb. A végeredmény a szurkolók szavazatai mellett a szövetségi kapitányok, válogatottak csapatkapitányai és újságírók voksai alapján alakult ki.

Ott volt Londonban Csányi Sándor, a magyar szövetség, az MLSZ elnöke, Mészáros Lőrinc a felcsúti akadémia elnöke, és Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője és Puskás-ügyi nagykövet is.

A szervezők nem vitték túlzásba a hétfői, londoni gála felvezetését, egy táncos bemutató után azonnal el is kezdték átadni a díjakat, elsőként az év férfi edzőjének, a Manchester Cityvel triplázó (bajnoki cím, FA Kupa, Bajnokok Ligája) Pep Guardiolának, aki sportszerűen a másik két döntőst, a Napolival olasz bajnok Luciano Spallettit, valamint az Intert BL-döntőbe juttató Simone Inzaghit méltatta – olaszul.

Ezt követően kihirdették az év csapatát, amelybe hat City-játékos is bekerült. Csak ketten, Kyle Walker és Ruben Días álltak színpadra.

A női mezőnyben az Angliát világbajnoki címig vezető Sarina Weigman lett az év legjobb edzője – némi meglepetésre a Barcelonával triplázó Jonatan Giráldezt is megelőzve. Az év csapatába összesen hét játékost adott az angol válogatott, míg például a vb-győztes Spanyolország kettőt (Olga Carmona és Aitana Bonmatí).

Adrian Dennis / AFP Aitana Bonmati lett az év női játékosa, és az év csapatába is bekerült.

Az angol Mary Earps és a brazil Ederson lettek az év kapusai. Itt az az érdekesség, hogy a City hálóőrét az év csapatából kihagyták, oda a Real Madrid belga hálóőre, Thibaut Courtois került.

A Fair Play-díjat a brazil válogatott kapta, amely teljesen feketében lépett pályára, hogy így álljon ki a Real Madrid támadója, Vinícius Jr. mellett, akit folyamatos rasszista támadások értek a spanyol bajnokságban. A díjat olyan legendák vettek át, mint Ronaldo és Roberto Carlos.

A Puskás-díjat a brazil Guilherme Madruga kapta, aki egy brazil másodosztályú bajnokin ollózott a kapuba a tizenhatoson kívülről (a gólt itt lehet megnézni). A legjobb szurkolói pillanat az volt, amikor egy Colón-szurkolót elcsípett a kamera, ahogy cumisüvegből eteti a gyermekét a lelátón. A férfi most is felvitte a kisfiút a színpadra, de utóbbinak nem tetszett a felhajtás és sírva fakadt, ekkor azonban jött érte az anyja.

Külön méltatást kapott a női foci legendája, Marta, és róla nevezik el a Puskás-díj női megfelelőjét, a jövő évtől ugyanis díjazzák a legszebb női gólokat. Ekkor akadt egy kellemetlen pillanat, amikor ugyanis az est egyik házigazdája, Thierry Henry azt mondta, 115 gólt szerzett pályafutása során, Marta megjegyezte, közelebb volt az a 120-hoz, a levegő pedig érezhetően megfagyott kissé.

A díjazottak

az év legjobb férfi játékosa: Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain/Inter Miami)

az év legjobb női játékosa: Aitana Bonmatí (spanyol, Barcelona)

az év férfi kapusa: Ederson (brazil, Manchester City)

az év női kapusa: Mary Earps (angol, Manchester United)

az év edzője férfi csapatnál: Josep Guardiola (spanyol, Manchester City)

az év edzője női csapatnál: Sarina Wiegman (holland, az angol női válogatott szövetségi kapitánya)

FIFA különdíj: Marta (brazil)

FIFA Puskás-díj (az év legszebb gólja): Guilherme Madruga (brazil, Botafogo)

FIFA Fair Play-díj: brazil férfi válogatott

az év szurkolója: Hugo Iniguez, a Colón drukkere

Az Év férfi csapata: Thibaut Courtois (belga, Real Madrid) – John Stones (angol, Manchester City), Kyle Walker (angol, Manchester City), Ruben Días (portugál, Manchester City) – Bernardo Silva (portugál, Manchester City), Jude Bellingham (angol, Borussia Dortmund/Real Madrid), Kevin de Bruyne (belga, Manchester City) – Erling Haaland (norvég, Borussia Dortmund/Manchester City), Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain), Lionel Messi (argentin, Paris Saint-Germain), Vinícius Junior (brazil, Real Madrid)

Az Év női csapata: Mary Earps (angol, Manchester United) – Olga Carmona (spanyol, Real Madrid), Lucy Bronze (angol, FC Barcelona), Alex Greenwood (angol, Manchester City) – Keira Walsh (angol, Barcelona), Alessia Russo (angol, Manchester United/Arsenal), Lauren James (angol, Chelsea), Ella Toone (angol, Manchester United) – Aitana Bonmatí (spanyol, Barcelona), Alex Morgan (amerikai, San Diego Wave), Sam Kerr (ausztrál, Chelsea)

Olvasói sztorik