Nemzetközi foci

Lionel Messi újra a csúcson, nyolcadszor is övé az Aranylabda

Franck Fife / AFP
Franck Fife / AFP
Lionel Messi a saját rekordját tovább javítva nyolcadik alkalommal nyerte el az Aranylabdát. A női mezőnyben Aitana Bonmatít választották a legjobbnak.

Az idei, párizsi gála előtt igazából a legfontosabb kérdés az volt, hogy az Argentínával világbajnoki címet nyerő Lionel Messi, vagy a Manchester Cityben temérdek gólt szerző, a csapattal triplázó Erling Haaland kapja-e meg az Aranylabdát. Ugyanakkor a spanyol sajtó már bő egy héttel az esemény előtt arról cikkezett, hogy a nyáron a PSG-től az Inter Miamihoz szerződő Messi nyer idén is, majd hétfőn délelőtt ráerősített erre az értesülésre Fabrizio Romano is.

És valóban az argentin klasszis kapta meg David Beckhamtől az elismerést, egyedülálló módon nyolcadik alkalommal. Az örökrangsorban az a Cristiano Ronaldo a második öt Aranylabdával, aki ezúttal nem került fel a szűkített, 30-as listára.

2022-től kezdve nem a naptári év, hanem egy teljes szezon számít az elbírálásánál, márpedig ebbe belelógott a történelem első téli világbajnoksága, amit az argentinok a torna legjobbjának választott Messi vezetésével megnyertek Katarban. Messi klubszinten bajnok lett a PSG-vel, és most az első olyan labdarúgó lett, aki Európán kívüli klub játékosaként nyerte el a France Football által alapított Aranylabdát, Beckham az Inter Miami társtulajdonosa.

Messi első és nyolcadik Aranylabdája között 14 év telt el. Ebben az időszakban négy alkalommal is a második helyen végzett. Beszédében megemlékezett a 2020-ban elhunyt Diego Maradonáról is, aki ezen a napon ünnepelte volna 63. születésnapját.

A 23 éves Haalandnak be kellett érnie a második hellyel és a legjobb csatárnak járó Gerd Müller-díjjal azt követően, hogy 53 meccsen 52 gólt és 9 gólpasszt termelt. A norvéggal kapcsolatban a közösségi oldalakon többször is kritikaként hangzott el, hogy a Cityvel öt döntőt játszott, de ezek egyikén sem szerzett gólt.

A Franciaországgal vb-ezüstérmes, a döntőben három gólt is szerző Kylian Mbappé a harmadik, a Manchester City két klasszisa, Kevin De Bruyne és Rodri pedig a negyedik és ötödik helyen végeztek.

A női mezőnyben még egyértelműbb volt, hogy Aitana Bonmatí végez majd a szavazás első helyén. A 25 éves középpályás világbajnok lett Spanyolországgal, míg klubcsapatával, a Barcelonával bajnok és Bajnokok Ligája-győztes lett, őt választották a vb és a BL legjobb játékosának. Novak Djokovic adta át neki a díjat. 

FRanck Fife / AFP Aitana Bonmatí

A női mezőnyben a Barcelona, a férfiaknál a Manchester City lett az előző szezon legjobb csapata.

A legjobb kapusok mezőnye elég szorosnak ígérkezett, az argentin válogatottal vb-t nyert Emiliano Martínez lett végül a befutó, akinek komoly szerepe volt a katari aranyéremben – a játékost a színpadon köszöntötte édesapja. Többször is visszajátszották a vb-döntőben bemutatott védését Kolo Muani lövésénél, miközben bevágták Mbappé és Didier Deschamps feszült tekintetét, majd az egyik műsorvezetőnek, Didier Drogbának kellett csendre intenie a közönséget. Az argentin kapust az érkezésekor, a vörös szőnyegen is kifütyülték.

Franck Fife / AFP

Idén ötödik alkalommal adták át a legjobb 21 éven alul labdarúgónak járó Kopa-trófeát, amit nem meglepő módon a Borussia Dortmundban is brillírozó, de most a Real Madridban a világ legszűkebb elitjébe berobbanó Jude Bellingham vehetett át.

A brazil legendáról, Sócratesről elnevezett, a humanitárius cselekedetekért odaítélt díjat Vinícius Jr. kapta. Drogba megjegyezte, a támadó nemcsak a brazil fiatalokat megsegítő jótékonysági szervezete miatt érdemelte ki mindezt, hanem a rasszizmus elleni küzdelméért is.

A férfimezőny eső tíz helyezettje

1. Lionel Messi (argentin, Inter Miami)
2. Erling Haaland (norvég, Manchester City)
3. Kylian Mbappé (francia, Paris Saint-Germain)
4. Kevin De Bruyne (belga, Manchester City)
5. Rodri (spanyol, Manchester City)
6. Vinicius Junior (brazil, Real Madrid)
7. Julián Álvarez (argentin, Manchester City)
8. Victor Osimhen (nigériai, Napoli)
9. Bernardo Silva (portugál, Manchester City)
10. Luka Modric (horvát, Real Madrid)

Olvasói sztorik