Nemzetközi foci

„15 évesen nem normális, hogy Kalasnyikov van az ágy alatt”

Anke Waelischmiller / Sven Simon / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Játékosként és sportvezetőként is állt a Bayern alkalmazásában
Anke Waelischmiller / Sven Simon / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP
Játékosként és sportvezetőként is állt a Bayern alkalmazásában
Január elsején ünnepelte 47. születésnapját Hasan Salihamidzic, a Bayern München és a Juventus egykori 42-szeres bosnyák válogatott labdarúgója. A bajoroktól tavaly menesztett sportigazgatóról a sajtó is megemlékezett, felemlegetve fiatalkorát, amelyet beárnyékolt a bosnyák háború.

Salihamidzic tízévesen kezdett el futballozni az FK Turbina Jablanica csapatában, négy évvel később az FK Velez Mostar szerződtette, és meghívást kapott a jugoszláv U15-ös és U16-os válogatottba is.

„Mostarban születtem, csodálatos és gondtalan gyerekkorom volt. Édesapám rendőr, anyám tanár volt, én pedig mindig is futballista akartam lenni. Egyszerű, de boldog életet éltünk. Már bemutatkoztam a jugoszláv utánpótlás-válogatottban is, ám egy meccs után nem tudtam hazatérni, mert Belgrádból nem volt járat Szarajevóba. Autóval indultam el, akkor láttam, hogy mi történik.

A harcok már tíz kilométerre a házunktól zajlottak

mesélte.

Két hónap elteltével az édesapja elárulta, hogy a házban vannak pisztolyok és egy Kalasnyikov is, és megtanította a fegyverek kezelésére.

„Azt mondta, fel kell készülnünk mindenre, vészhelyzetben pedig biztonságos helyre kell vinnem anyámat és a nővéremet. Megtanított autót vezetni a hegyekben, és megmutatta a menekülési útvonalat. De 15 évesen nem normális, hogy Kalasnyikov van az ágy alatt” – tette hozzá.

Az 1992-ben kitört boszniai háború miatt végül a szülők úgy döntöttek, a 15 éves fiút rokonokhoz küldték Hamburgba, így kezdődött meg németországi pályafutása.

„Egy reggel a nővérem felébresztett, és azt mondta: «Öltözz fel, Németországba mész!» Mondtam neki, hogy nem megyek, mert nem akarok elszakadni a családomtól. Nehéz volt, de végül elindultam, busszal Dortmundba, onnan Hamburgba mentem, ahol bekerültem a helyi sportintézetbe.

Keményen dolgoztam, kihasználtam a lehetőséget, amiről annyit álmodtam. Sikerült, mert harcoltam érte

– mondta.

Salihamidzic végül három évig Hamburgban (1995–1998), majd kilenc szezonon át a Bayern Münchenben játszott (1998–2007). 2007-ben a Juventus szerződtette, végül 2011-2012-ben a Wolfsburgban fejezte be aktív pályafutását.

Nem panaszkodhatott, hiszen 2001-ben Bajnokok Ligáját nyert, hat alkalommal lett német bajnok, négyszer Német Kupa-győztes.

Visszavonulása után először szakkommentátorként dolgozott, majd 2017 nyarán kinevezték a Bayern München sportigazgatójává, ahonnan 2023. május 27-én menesztették.

Kapcsolódó
Harry Kane olyat tett, amiben bő egy évtizede nem volt része
Nyaralni ment a karácsonyi szünetben.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik