Nemzetközi foci

Megrengetheti a futballt, ha a FIFA felfüggeszti a brazil válogatottat

Thiago Ribeiro / AGIF / AGIF via AFP
Ednaldo Rodriguest december 7-én távolították el a hivatalából
Thiago Ribeiro / AGIF / AGIF via AFP
Ednaldo Rodriguest december 7-én távolították el a hivatalából
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) levelében arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a Brazil Labdarúgó Szövetség nem tartja tiszteletben a topszervezet kérését, és előrehozott választásokat tart a megüresedett elnöki poszt betöltése érdekében, azt kockáztatja, hogy a válogatottat és a klubokat is felfüggeszthetik a nemzetközi versenyekről.

Brazíliában hosszabb ideje problémát okoz a helyi labdarúgó-szövetség elnöki posztja. 2021-ben Rogério Caboclót távolították el bírósági végzéssel, majd két hete a helyére először ideiglenesen, majd 2022. március 23-án végleg kinevezett Ednaldo Rodriguest is leváltották a választáson történt szabálytalanságok gyanúja miatt.

Az elnöki posztot jelenleg – ugyancsak ideiglenes jelleggel – a Legfelsőbb Sportbíróság vezetője, José Perdiz de Jesus tölti be, akinek az lett a feladata, hogy 30 napon belül új választást írjon elő.

A FIFA azonban nagyon zokon veszi, ha a politika beavatkozik a helyi futballszövetségek munkájába, ezért a dél-amerikai konföderációval, a CONMEBOL-lal közösen jegyzett levelében jelezte, hogy küldöttsége január 8-tól Brazíliában lesz, hogy felügyelje az új elnök megválasztásának folyamatát. Ezért nem szeretné, hogy ezen időpont előtt döntés szülessen.

A levélben arra szólították fel a brazilokat, hogy ha nem teljesítik az utasításokat, akkor a felfüggesztést kockáztatják, és ez a klubok és a brazil csapat nemzetközi versenyeken való részvételébe is kerülhet.

Márpedig ez súlyosan érintené a férfiválogatottat, amely hat forduló után csak a 6. helyen áll a világbajnoki selejtezőkben (igaz, a sorozat csupán 2024 szeptemberében folytatódik), de hatással lehet a 2027-es női világbajnokság rendezéséi jogának megszerzéséért folyó munkában is.

Kapcsolódó
Nagy csapást szenvedett el a brazil válogatott
Neymar kihagyja a 2024-es Copa Américát.
Olvasói sztorik