Nemzetközi foci

A Chelsea és a PSG is lemondott róla, most a francia meglepetéscsapat egyik kulcsembere

Valery Hache / AFP
Valery Hache / AFP
Marcin Bulka még a nyáron sem tudhatta biztosan, hogy ő lesz Nizzában a kezdő, azonban álomszerűen alakult a karrierje.

Némiképp váratlanul a Nice csapata az, amely jelenleg a Paris Saint-Germain csapatának első számú kihívója a francia élvonalban, a nizzaiak tízszer nyertek, ötször ikszeltek és mindössze kétszer kaptak ki az eddig lejátszott 17 fordulóban. A Nice védekezése, ami kiemelkedően jó, az ellenfelek mindössze kilencszer tudták csak bevenni a kaput, ami messze a legjobb mutató az egész mezőnyben.

Marcin Bulka tizenegy bajnokin is lehúzta a rolót, volt egy olyan 78 napos szakasza a szezonnak, amikor nem lehetett neki gólt lőni (sem a klubjában, sem a válogatottban). Kifogott a többi közt a Marseille, a Monaco és a Brest csatárain is.

Különösen úgy nagy bravúr mindez, hogy a szezon előtt nem is volt biztos, hogy a 24 éves lengyel kapus lesz az első számú Nizzában. Bulka megjárta korábban a Chelsea utánpótlását is, majd a PSG-hez került, de a párizsiaknál az évek során összesen jutott neki két mérkőzés, mindig kölcsönadták, megjárta a spanyol és a francia másodosztályt is.

A 2021-22-es szezonra került Nizzába – szintén kölcsönbe –, és ugyan a bajnokságban megint minimális szerep jutott neki, a kupában bevetették, és mivel elégedettek voltak a teljesítményével (ezüstérmes lett a csapat a Francia Kupában), így végleg megvették a játékjogát. Úgy tűnt, hogy ő lehet majd a kezdő, de aztán érkezett Kasper Schmeichel, Bulkának öt meccs jutott mindössze az idényben.

2023 nyarán azonban változás történt Nizzában, ugyanis kinevezték vezetőedzőnek a mindössze 34 éves Francesco Fariolit. Ő pedig a nyáron komoly lépésre szánta el magát.

Marcin a tehetséget, Kasper a tapasztalatot és a minőséget képviselte. Úgyhogy leültem a stábommal és átbeszéltük a pró és kontra érveket

– mondta Farioli, aki végül úgy döntött, a lengyel kapja meg a bizalmat, míg a 37 éves Schmeichel szabadon távozhatott, az Anderlechtben folytatta.

Ez annyira bejött a Nizzának, hogy szeptemberben Marcin Bulka lett a hónap játékosa a Ligue 1-ben, a többi közt azzal, hogy a Monaco elleni 1-0-s győzelem alkalmával két tizenegyest is kivédett. A kiemelkedő teljesítményében természetesen benne van, hogy elképesztően jól működik előtte a védelem, amely a legalacsonyabb PSxG-mutatót tudhatja magáénak a francia élvonalban (ez a lövések utáni várható gólokat jelzi), de ha dolog van, akkor Bulka teszi a dolgát becsülettel, eddig 3,9 góltól mentette meg csapatát a helyzetek minősége alapján, amivel a harmadik a vonatkozó rangsorban a Ligue 1-ben.

Marcin Bulka teljesítménye az AS Monaco ellen:

Marcin Bulka eddig az egyik kulcsembere a kimagaslóan jól szereplő Nice-nek, miközben nemcsak behívták, de már debütált is a lengyel válogatottban. Ha a szezonja második fele is ilyen jól sikerül majd, biztosan sorban állnak érte a csapatok a nyáron.

Kapcsolódó
Dibusz Dénes: Több olyan vereséget szenvedtünk, ami nehezen magyarázható
A csapatkapitány szerint nem lehet teljesen elégedett a 2023-as évvel a Ferencváros.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik