Nemzetközi foci

Szoboszlaiék lökhetik még mélyebbre a Manchester Unitedet

Darren Staples / AFP
Darren Staples / AFP
Minek neveznék azt a meccset, ahol a listavezető játszik egy sérülésekkel sújtott, pocsék formában lévő, csapatkapitányát és kulcsjátékosát nélkülözni kénytelen, a szezonban eddig a tabella első feléből csupán egy csapatot megverni képes klub ellen? A történelem felől nézve rangadó a Liverpool–Manchester United mérkőzés, de az előzmények alapján, sportfogadási nyelven szólva országos egyesnek tűnik.

Ha például azt mondom, hogy pályafutásom egyik legnagyobb teljesítményének azt tartom, hogy a Manchester Uniteddel a második helyen végeztem a Premier League-ben, akkor azt mondják majd, hogy  őrült vagyok. 25 bajnoki címet nyert, és azt mondja, hogy egy második hely volt az egyik legjobb eredménye? Azért mondom ezt folyamatosan, mert az emberek nem tudják, mi folyik a színfalak mögött.

José Mourinho 2019-es nyilatkozatában erőteljesen jelezte, hogy a Manchester Unitednél finoman szólva sem uralkodnak ideális körülmények. Az azóta eltelt négy évben nem igazán tudott előrébb lépni a klub, most pedig a tavalyi sokkoló vereség után, egy rossz formában lévő csapattal kellene helyt állnia Erik ten Hagéknak az Anfielden az utóbbi ötven év legtöbb Liverpool-szurkolója előtt .

Magasságok és mélységek

A két csapat legutóbbi liverpooli összecsapására nagyon jó mérleggel érkezett a Manchester United: a mérkőzést megelőző tizenegy bajnokijából nyolcat megnyert, csupán egyet veszített el, és a Ligakupát is sikerült elhódítani mindeközben. Az Anfielden is jónak tűnt minden az első félidő végéig. Majd csőd, összeomlás, totális kudarc: 7-0 a hazaiaknak, ami a valaha volt legnagyobb arányú Liverpool-győzelem a United ellen.

A mérkőzést követően Ten Hag már az öltözőben megbüntette csapatát: arra kötelezte a játékosait, hogy csendben ülve hallgassák végig, ahogy a liverpooli játékosok ünneplik a rájuk mért megalázó vereséget.

A hétvégi mérkőzés előtt azonban Jürgen Klopp mindenkit óva intett attól, hogy hasonlóan nagyarányú hazai győzelmet várjon:

Már aznap tudtuk, hogy a 7-0 olyan szokatlan eredmény, amely egyszer fordul elő az életben.  Ha ez valakit is segíthet a következő meccsen, akkor az az a csapat, amelyik 7-0-ra kikapott, nem pedig az, amelyik 7-0-ra nyert.

A tavalyi szezonban a United szurkolói azt hihették, hogy Ten Haggal kikerül a klub abból a negatív spirálból, amiben az utóbbi időben forgott. Az azóta eltelt időben azonban kiderült, hogy a holland sem volt képes összeragasztani az eltört egészet.

Robbie Jay Barratt – AMA/Getty Images

Fut velük egy rossz szekér

A futballvilágon belül nem sokan lennének most Erik Ten Hag helyében. A hétközi, Bayern München elleni hazai vereség és a Bajnokok Ligája csoportjukon belül elért utolsó hely azt jelenti, hogy a Manchester United nem kvalifikálta magát egyetlen európai kupasorozat tavaszi folyatására sem. A kilátástalan játék mellett aggodalomra adhat okot, hogy a sérültek listájára feliratkozott a mostanában a csapat egyik legjobb teljesítményét nyújtó Harry Maguire is, akinek biztosan ki kell hagynia a Pool elleni meccset. Továbbá eltiltása miatt a United kulcsjátékosa, a kapitány Bruno Fernandes sem lesz bevethető a hétvégi Liverpool elleni rangadón.

A United pillanatnyi játékát és formáját látva elképzelhetetlennek tűnik, hogy novemberben a Premier League-ben a hónap menedzserének választották Ten Hagot. 

Decemberben eddig a szintén nem acélos Chelseat ugyan le tudták győzni hazai pályán, de ezen túl sok köszönet nem volt az év utolsó hónapjában ezidáig lejátszott meccseikben: tükörsima vereséget szenvedtek a Newcastle ellen idegenben (a Szarkáknak 22 lövésük és 2.50-es xG-jük volt szemben a United 8 lövésével és 0.48-as xG-jével), majd a Bournemouthtól kaptak ki az Old Traffordon 3-0-ra, míg szintén hazai pályán, a Bayern München számára már téttel nem bíró mérkőzésen estek ki csoportutolsóként a Bajnokok Ligájából.

A nagy kép sem fest túl jól: a  szezonban eddig lejátszott meccsek felét elveszítette a United, szám szerint 12-őt a 24-ből. Ezt a mérleget súlyosbítja az tény, hogy a Fulham ellen utolsó pillanatban aratott sikeren túl a manchesteriek nem tudtak a tabella első felébe tartozó csapat ellen nyerni.

A pillanatnyi formán túl az elmúlt évek mérkőzéseiben sem tud kapaszkodókat keresni a ManUnited. Jürgen Klopp 2016-os kinevezése óta csupán a német edző első meccsén sikerült győzni Liverpoolban, azóta gólt is csak José Mourinho vezetése alatt sikerült utoljára lőni az Anfielden, még 2018-ban. A mérleg ebben az időszakban 9 meccsen 1 győzelem, 3 döntetlen és 5 vereség, 2 rúgott és 18 kapott góllal.

Ten Hag maradhat

Még ha sokgólos vereséget is szenved a United az Anfielden, Ten Hag menesztése akkor is valószínűtlen. Több okból kifolyólag:

  • Az INEOS csoport tulajdonrész-vásárlásának küszöbén bizonytalan még, hogy kik maradhatnak majd a Unitednél döntéshozói pozícióban a sportszakmai kérdéseket illetően. Ebben az ingatag környezetben jelenleg senkinek nem áll hatalmában és érdekében meneszteni Ten Hagot.
  • Érkezése óta a holland menedzser felelt teljes körűen az átigazolásokért. Ez azt jelenti, hogy kifejezetten az általa kinézett játékosokat vásárolta meg a United, így a menesztése esetén egy új edző egy olyan keretet örökölne meg, amit az elődje állított össze saját szája íze szerint.
  • Jelenleg a szurkolók többsége sem követeli mindenáron az edző menesztését. A közhangulat inkább a vezetőség, valamint a játékosok ellen fordul, mivel az utóbbi években, a korábbi stabilitástól eltérően, a menedzserek egymásnak adták a kilincset, de egyikőjük sem tudott tartósan jó eredményeket szállítani.
Darren Staples / AFP

A United szervezeti struktúrája ordít a modernizációért. A klubban 25%-os részesedést szerezni kívánó Sir Jim Ratcliffe-ék terve egy teljes körű audit mielőtt a Manchester City vagy a Liverpool mintájára átalakítják a klub vezetését. A strukturális változtatások együtt járnának a menedzser központi szerepének csökkentésével és lehetővé tennék, hogy a klub egy hosszú távú sportszakmai vízió mentén tudjon működni.

A Liverpoolnál például elképzelhetetlen, hogy Klopp annyira bevonódjon az átigazolásokba, mint amennyire az a Unitednél szokás. A Vörösök edzőjének mindössze annyi a feladata, hogy a kívánt játékosprofilt leadja az illetékes vezetőknek, a stáb pedig gondoskodik az annak megfelelő játékosok kiválogatásáról, hogy végül a menedzsernek csak ki kelljen választania közülük a csapat játékához leginkább illőt.

Néhány felhő van csak a liverpooli égen

A Liverpool is vereséget követően várja a United elleni rangadót, de mégis teljesen más előjelekkel:

jelenleg impresszív támadójátékot bemutatva vezetik a bajnokságot, valamint az Európa Liga-csoportjukban is viszonylag könnyedén továbbjutottak csoportelsőként.

A védelmükkel azonban akadnak gondok Szoboszlai Dominikéknak. A Fulham elleni meccsen elülső keresztszalag-szakadást szenvedő Joel Matipra ebben a szezonban már nem számíthat Klopp, így a kezdő középhátvédduójából egy játékost elveszített. Van Dijk mellett így három bevethető védője maradt Kloppnak középen: a sérülékeny Konaté és Gomez, valamint a tapasztalatlan Quansah. A védelmi problémákat tovább tetézi, hogy a Liverpool sikereiben mostanában kulcsszerepet játszó Alexander-Arnolddal sokszor 6-ost játszat Klopp, így a megüresedő jobbhátvéd pozícióban Joe Gomeznek kell játszania.

A Liverpool azonban tökéletesen szerepel a bajnokságban eddig idén az Anfielden: 7 meccsen 7 győzelem, 21 lőtt, és mindössze 5 kapott gól. A klubban a 200-ik gólját megszerző Mo Szalah ráadásul kedvenc ellenfelével találkozhat (egyetlen csapat ellen sem lőtt annyi gólt, mint a manchesteriek ellen, tizenkettőt), és folytathatja remek formáját: ez lehet a sorozatban 17-ik meccse, amin betalál vagy asszisztot ad.

Kulcsemberek hiányoznak

A Manchester United legnagyobb hiányzója kétségkívül Bruno Fernandes lesz. A portugál idén az egyetlen, aki Onana mellett minden játékpercet a pályán töltött a Unitedben. Az idei szezonban ő teremtette a legtöbb helyzetet a Premier League-ben (47), valamint több lövéssel végződő támadásban vett részt (105), mint bárki más a ligában. Emellett Fernandes a United bajnoki góljainak harmadában szerepet vállalt (3 gól és 3 assziszt) – Scott McTominayt (5 gól) leszámítva pedig nincs olyan United-játékos, aki háromnál több gólból kivette volna a részét.

A manchesteri sérültek elég hosszú listájára a legfrissebb feliratkozó Harry Maguire, akinek játéka rettentően hiányozhat majd a védelem közepéből. A Bayern elleni mérkőzésen sérülést szenvedő Luke Shaw végül tudja vállalni a játékot, csak úgy mint a meccset kihagyó Marcus Rashford, viszont Martialra nem számíthat Erik Ten Hag.

A liverpooli sérültek kevesebben vannak, de tőlük sem bevethetőek kulcsjátékosok: biztosan kihagyja a rangadót Matipon kívül Mac Allister, valamint Andy Robertson is.

A két csapatot jelenleg tíz pont választja el egymástól a tabellán. A mérkőzés után kiderül, hogy a Liverpool kerül-e közelebb a bajnoki címhez, vagy a United a Bajnokok Ligáját érő pozíciók egyikének megszerzéséhez. Ezen kívül pedig azt is megtudhajtuk, hogy van-e még lejjebb abban a gödörben, amiben a manchesteriek vannak már évek óta.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik