Nemzetközi foci bajnokok ligája

Ten Hag képtelen megszelídíteni a manchesteri futballszörnyeteget

PETER POWELL / AFP
Erik ten Hag reakciója mindent elárul
PETER POWELL / AFP
Erik ten Hag reakciója mindent elárul
December 17-én, vasárnap Liverpoolban lép pályára a Manchester United labdarúgócsapata, amely szinte napra pontosan öt évvel korábban 3-1-es vereséget szenvedett az Anfield Roadon, és az akkor José Mourinho állásába került. A brit sajtó szerint hasonló várhat Erik ten Hagra is, akivel a ManUnited nem tudott fejlődni. Sőt, kifejezetten szégyenteljese, amit a Bajnokok Ligájában nyújtott.

Pedig úgy tűnt, az Ajaxtól szerződtetett holland szakemberrel jól jár a klub, hiszen a kínosan gyenge 2021-22-es szezont követően, amikor a hatodik helyen zárt a csapat, tavaly egész jól ment a szekér. A manchesteriek az Európa Ligában negyeddöntőig jutottak, ahol a későbbi győztes Sevilla ellen estek ki, a bajnoki bronzérem mellett az FA-kupában döntőt vívtak, a Ligakupát pedig megnyerték.

Ezek után a 2023-24-es szezon eddig maga a csőd. A csapat a Premier League-ben 16 forduló után 27 ponttal a 6. helyen áll, a Ligakupából már a nyolcaddöntőben kiesett, míg a Bajnokok Ligájában szégyenszemre csoportutolsóként végzett, azaz még az EL-ben sem folytathatja.

Pedig a csoport nem tűnt megoldhatatlan feladatnak a Bayern München, az FC Köbenhavn és a Galatasaray társaságában, azonban a ManUnited története leggyengébb teljesítményét nyújtotta:

négyszer is kikapott és mindössze négy pontot szerzett. Ami még kínosabb, hogy angol csapat csopportkörben még sohasem kapott 15 (!) gólt, az MU most igen.

A BBC azt írta, a korábban oroszlánbarlangnak tartott Old Traffordon egykoron a szurkolók az utolsó másodpercig ragaszkodtak a helyükhöz és biztatták a csapatot, most viszont a Bayern ellen drukkerek ezrei adták fel és távoztak jóval a vége előtt.

És ki hibáztathatná őket? – tette fel a kérdést a portál.

„A Manchester United bebizonyította, hogy egyelőre nem tartozik az elit társaságba. És az egész középpontjában Ten Hag áll, akinek egyre nagyobb küzdelemmel kell szembenéznie, hogy megszelídítse ezt a futballszörnyeteget.

Egyre inkább úgy néz ki, mint egy süllyedő menedzser, akinél az elmúlt szezon optimizmusfoszlányait a kétségbeesés és csüggedés váltja fel.

Javítania pedig nem lesz könnyű, ugyanis legközelebb vasárnap egy újabb könyörtelen környezetben, az Anfielden Roadon kellene javítania a Premier League éllovasa, a Liverpool ellen, amely az előző szezonban történelmi jelentőségű, 7-0-s vereséget mért a Unitedre.

Mindezt úgy, hogy a csapatkapitány Bruno Fernandes eltiltás, a Bayern ellen lecserélt Harry Maguire és Luke Shaw pedig várhatóan sérülés miatt nem is játszhat.

A statisztika is beszédes: Sir Alex Ferguson utolsó 11 szezonjából kilkencszer továbbjutott a ManUnited a csoportkörből, kétszer megnyerte a BL-t, egyszer döntőt játszott. Ferguson visszavonulása óta négyszer nem is kvalifikálta magát a BL-be, és mindössze háromszor élte túl a csoportkört, de a negyeddöntőnél tovább nem jutott.

Kapcsolódó
„Auf wiedersehen” – kínos manchesteri BL-blama, csoportutolsóként esett ki a United
Nem sikerült csodát tennie a Manchester Unitednek, amely hazai pályán kikapott 1-0-ra a Bayern Münchentől, így csoportja utolsó helyén végezve fejezte be az európai kupaszereplését. Láthattunk egy szürreális öngólt, míg Angel Di María szögletből talált be. A keddi BL-meccsek összefoglalója.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik