Nemzetközi foci

Pelé egykori klubja története során először esett ki az élvonalból

Abner Dourado / AGIF / AGIF via AFP
Abner Dourado / AGIF / AGIF via AFP

111 éves története során először esett ki a brazil élvonalbeli labdarúgó-bajnokságból a Santos FC, miután csütörtök hajnalban 2-1-re kikapott a Fortaleza együttesétől.

A Santost két csapat is megmenthette volna a történelmi kudarctól, ugyanis a Bahia és a Vasco is csak győzelemmel tudta megelőzni. A korábban öt éven át Santost erősítő Marino szerzett vezetést a Fortalezának, félidőben pedig tudták már a hazaiak, hogy baj van, mert a másik két rivális vezet a saját mérkőzésén. Messias egyenlítő gólja adott némi reményt, főleg mivel percekkel később a Bragantino is egalizált a Vasco otthonában. Juan Lucero azonban egy távoli emeléssel megszerezte a Fortaleza győztes gólját, a Vasco szintén 2-1-re nyert, míg a halálos fenyegetéseket kapó Bahia játékosai 4-1-re intézték el az Atletico Mineirót.

A dühös Santos-drukkerek előbb a pályára rohanva próbálták elkapni a kudarcot valló focistákat, akik az öltözőbe menekültek. Mivel azonban rajtuk nem tudták kitölteni a dühüket, az utcára vonultak, ahol autókat gyújtottak föl és valóságos pokollá változtatták Santos városát.

Ugyan 2022-ben is hajszálon múlt a Santos kiesése, sokkolta Brazíliát a végeredmény, hiszen amellett, hogy ebben a klubban játszott 17 éven át a legendás Pelé, akinek még a temetését is a stadionban rendezték, korábban soha nem esett ki az élvonalból. Ezt már csak a Sao Paulo és a Flamengo mondhatja el magáról. Pelé mellett olyan neves futballistákat nevelt ki a Santos, mint Robinho, vagy Neymar.

Eközben a bajnoki cím sorsra is eldőlt, Endrick találatára csak a hajrában volt válasza a Cruzeirónak, de mivel az Atletico Mineiro és a Flamengo is kikapott, még vereséggel is aranyérmet szerzett volna a Palmeiras.

Kapcsolódó
Könyörgünk a dokumentumsorozatért: a Botafogo összeomlása az év legőrültebb futballsztorija
A Botafogo már nem nyerheti meg a brazil országos bajnokságot. Miért hír ez? – kérdezhetnék. Azért, mert a patinás riói csapat a futballtörténelem egyik legelképesztőbb összeomlását mutatta be az elmúlt hetekben.
Olvasói sztorik