Nemzetközi foci

Nagelsmann: Edzettem már néhány magyart, tudom, mire képesek

CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
CHRISTIAN CHARISIUS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Hazai pályán abszolút az A csoport favoritjának tartja magát a német labdarúgó-válogatott, az Európa-bajnokság szombati sorsolását követően: Julian Nagelsmann és Michael Ballack egyaránt azt mondta, ez nem egy halálcsoport. A svájciak nem sok szót vesztegettek ránk, Skócia szerint mindenki ellen esélyes lehet.

Julian Nagelsmann, a németek szövetségi kapitánya úgy fogalmazott a sorsolás után, hogy egy nagyon érdekes csoportba került a csapata.

„Szép kezdés lesz Skócia ellen Münchenben, de a többi meccs is izgalmas párharcokat ígér. Ez nem halál-, de egy nagyon jó csoport. Magyarország nagyon érdekes futballt játszik, edzettem már néhány magyar játékost, tudom, mire képesek. Svájc egy kis derbi lesz a közvetlen szomszéd ellen” – mondta.

Rudi Völler, a szövetség sportigazgatója kijelentette, minden ellenfelet tisztelnek.

„Nagyon várom a skótokat. Remek küzdelem lesz, sok szurkolót hoznak magukkal. Egy dologra kell összpontosítanunk, a jó rajtra. Optimista vagyok: ha változtatunk néhány dolgon, akkor jó Európa-bajnokságunk lesz.”

A korábbi 98-szoros válogatott, vb- és Eb-ezüstérmes középpályás, Michael Ballack azért tart a magyaroktól.

Ez nem egy halálcsoport, hazai pályán mi vagyunk a favoritok. Skócia az első ellenfél, így pontosan tudjuk, mire számíthatunk. A másik két meccs kicsit nehezebb lesz szerintem

– nyilatkozta.

A korábbi magyar szövetségi kapitány, a németek világ- és Európa-bajnoka, Lothar Matthäus szerint ez a csoport abszolút abszolválható.

„Egy hazai Európa-bajnokságon ez egy kötelező feladat” – jelentette ki.

Svájc nem panaszkodhat

Murat Yakint nagyon nem izgatta fel a magyar válogatott, a svájciak szövetségi kapitánya ugyanis gyakorlatilag félmondattal elintézte egyik csoportellenfelét, és annyit mondott nagy általánosságban, hogy inspiráló csoportmeccsek előtt állnak.

„Elégedett vagyok a sorsolással, nehezebb csoport is lehetett volna” – idézte a Luzerner Zeitung a szakembert.

Kihívást jelentő mérkőzések várnak ránk, de szeretnénk túljutni a csoportkörön. Németország a favorit, még ha a legutóbbi teljesítménye nem is volt jó. Most teljesen más meccsek várnak ránk, mint az Eb-selejtezőkön

– mondta arra az újságírói megjegyzésre, hogy a svájciak a legutóbbi hét Eb-selejtezője közül mindössze egyet tudott megnyerni.

A lap azt írta, Németország súlyos válságban van, a 2014-es vb-cím óta elkezdődött egy lefelé tartó spirál, kérdés, hogy a mélypont meddig tart. Skócia ellen fűtheti a csapatot a bosszúvágy, jövő nyáron lesz 28 éve, hogy a két válogatott Európa-bajnokságon találkozott egymással, akkor 1996-ban a skótok 1-0-ra nyertek Ally McCoist góljával. Magyarország egy feltörekvő csapat, de Svájc számára éppen ez az első Eb-meccs lehet a torna kulcsa.

A Blick azt írta, Murat Yakin örült a sorsolásnak, és egyértelműen a németek elleni meccset várja a csúcspontnak.

„Alig várjuk, hogy játszhassunk Németország ellen, az ilyen pillanatokért élünk” – mondta. De kiemelte, tiszteli Skóciát és Magyarországot is. A skótoknak nagyszerű szurkolótáboruk és erős csapatuk van, és a selejtezőben legyőzték Spanyolországot, ami figyelmeztető jel. A magyarok meglepetésre sok meccset nyertek, és a Nemzetek Ligájában is jó teljesítményt nyújtottak, írta a lap.

A La Liberté szerint Svájcnak nem igazán van joga panaszkodni.

A lap szerint, ami Magyarországot és Skóciát illeti, a 2. és 3. kalapban nem ők voltak a legfélelmetesebb csapatok.

A versenyképesség a skótok célja

A skótok szövetségi kapitánya, Steve Clarke annak örült, hogy csapata egyenes ágon kvalifikálta magát, így már most, a sorsolás után tisztában lehet azzal hogy ki lesz az ellenfél.

„Tudjuk, kikkel játszunk, elkezdhetjük a felkészülést. Szép feladat lesz nyitómérkőzést játszani, remélhetőleg jó eredményt érünk el. Izgalmas volt a sorsolás, de szerintem nem igazán számított, hogy kit kapunk” – mondta.

Szerinte minden összecsapáson esélyes lesz a csapata, és a kiegyensúlyozott csoportban bármi megtörténhet.

Tiszteld az ellenfelet, és légy versenyképes – mindig ez a cél.

Skócia három városban, Münchenben, Kölnben és Stuttgartban is játszik, amihez rengeteg utazásra lesz szükség. Clarke szerint azonban ez nem ad okot aggodalomra.

„Vannak mások, akik ezt megteszik helyettem. Már most nagyon jó elképzelésünk van arról, hogy hol lesz a táborunk, és hogyan készülünk a tornára. A házi feladat most kezdődik.”

Az A csoportban Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai június 15-én Kölnben a svájciak ellen kezdenek, majd június 19-én Stuttgartban a házigazda németekkel játszanak, június 23-án pedig ugyanitt a skótokkal találkoznak. A németországi Európa-bajnokságot június 14. és július 14. között tíz német városban – Hamburgban, Berlinben, Münchenben, Dortmundban, Kölnben, Stuttgartban, Düsseldorfban, Frankfurtban, Lipcsében és Gelsenkirchenben – rendezik, a döntőnek a berlini Olimpiai Stadion ad otthont.

A beosztás

A csoport: Németország, Magyarország, Skócia, Svájc
B csoport: Spanyolország, Albánia, Horvátország, Olaszország
C csoport: Anglia, Dánia, Szlovénia, Szerbia
D csoport: Franciaország, Ausztria, Hollandia, A Liga győztese (lengyel/wales/finn/észt)
E csoport: Románia, Belgium, Szlovákia, B Liga győztese (izraeli/bosnyák/ukrán/izland)
F csoport: Portugália, Törökország, Csehország, C Liga győztese (grúz, görög, kazah, luxemburgi)

 

A magyar csapat csoportmérkőzései:
2024. június 15., Köln: Magyarország – Svájc
2024. június 19., Stuttgart: Németország – Magyarország
2024. június 23., Stuttgart: Skócia – Magyarország

Kapcsolódó
Marco Rossi az Eb-sorsolásról: Arról álmodunk, hogy továbbjutunk a csoportból
Csányi Sándor a pozitív meglepetés-sorozatban, Fiola Attila a szép eredményben bízik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik