Nemzetközi foci bajnokok ligája

„Ez egy üzenet a többi fiatalnak, hogy el lehet jutni ide” – az argentinok közül csak Messi előzi a Real 19 éves tehetségét

BURAK AKBULUT / ANADOLU / Anadolu via AFP
BURAK AKBULUT / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ennek a srácnak minden nap velünk kellene edzenie, annyira jó

– lelkendezett Toni Kroos, a Real Madrid német klasszisa, amikor a nyáron először készült a felnőttcsapattal az akkor még 18 éves tehetség, Nicolás Paz.

Ha a világbajnok, klubszinten a Bayernnel és a Reallal a trófeákat halmozó Kroos valakiről ennyire jó véleménnyel van, akkor az illetőre tényleg oda kell figyelni.

Szerda este óta pedig már azok is ismerhetik Nico Paz nevét, akik nem elvakult Real-drukkerek, pusztán csak szeretik átrágni magukat egy-egy BL-forduló legfontosabb történésein. Az ifjonc ugyanis a 65. percben szállt be Brahim Díazt váltva a 2-2-re álló Real-Napoli meccsen, és a 84. percben már őt ünnepelte a Santiago Bernabéu Stadion közönsége, miután egy gyors irányváltással lerázta Jens-Lys Michel Caluste-ot, majd a 16-oson kívülről elengedett egy lövést, amely a végeredményt tekintve meglephette Alex Meret kapust.


Meret hibája azonban nem csökkenti Paz érdemeit, aki élete második BL-meccsén meglőtte első gólját, egyben először volt eredményes a Real felnőttcsapatában.

Így reagált a gólra Paz édesanyja és testvére:

Paz 19 évesen és 2 hónaposan a második legfiatalabb argentin gólszerző lett a BL-ben (a rekorder természetesen Lionel Messi, aki 18 évesen és 4 hónaposan talált be először), vagyis letaszította a dobogó második fokáró azt az Alejandro Garnachót, aki pár órával korábban jegyezte első találatát a sorozatban a Galatasaray-Manchester United találkozón.

„Akkor segített a csapatnak, amikor annak szüksége volt rá. Ez egy különleges este a számára. Minden képessége megvan ahhoz, hogy itt játsszon, és ő lehet a jövő Realjának az egyik fontos szereplője” – nyilatkozta Carlo Ancelotti, a madridiak edzője, aki eddig két BL-meccsen és két bajnokin cserélte be Pazt.

A srácnak a vérében van a futball, édesapja, Pablo ugyanis csak 40 éves korában vette le a stoplist, addig megfordult többek között a Newell’s Old Boysban, a Banfieldben, két spanyol klubban, a Tenerifében és a Valladolidban, majd alsóbb osztályú csapatoknál vezetett le. Az idősebb Paz masszív, erős, labdabiztos belső védő volt, aki 14 alkalommal szerepelt az argentin válogatottban, legrangosabb meccsét az 1998-as vébén játszotta, amikor a már továbbjutott dél-amerikai csapat a csoportkör utolsó fordulójában 1-0-ra verte a későbbi bronzérmes horvátokat.

Pablo Paz ott volt az 1996-os, atlantai olimpián is, ahol a többek között Javier Zanettivel, Claudio Lópezzel, Diego Simeonéval, Hernán Crespóval, Ariel Ortegával felálló argentin csapat ezüstérmes lett, miután a döntőben 3-2-re kikapott Nigériától.

A Paz család a Kanári-szigeteken telepedett le, és Nicolás Tenerifén született, vagyis a fiú hivatalosan spanyol-argentin kettős állampolgárnak számít. Nicolás Paz apjához hasonlóan középhátvédként kezdte, aztán kipróbálták középcsatárként is, de szélsőként érezte magát a legkomfortosabban, ahol folyamatosan egy-egyezhetett a védőkkel, és egymás után szállíthatta a beadásokat. Szülővárosa csapatából 2016-ban vitte el a Real Madrid, hogy aztán a klub La Fábrica nevű akadémiáján fokozatosan végigjárja a lépcsőfokokat.

Hogy a fejlődése töretlen maradt, azt jól jelzi, hogy a 2021-2022-es idényben az U18-eseknél és az U19-eseknél is játszott, valamint debütált a Real tartalékcsapatában, a Castillában. A szélről idővel a középpálya tengelyébe került, ahol a csapatai ki tudták aknázni, hogy az átlagosnál jobban lát a pályán, és mindkét lábbal bátran vállalkozik lövésekre a 16-oson kívülről is.

A mostani idényben a spanyol harmadosztályban szereplő Castillában tíz meccsen hat gólt szerzett, és bár már nem a szélen játszik, a cselezés továbbra is fontos eleme a játékának, 90 percre vetítve 6,45 csellel próbálkozik, ami a legjobb ebben a kategóriában a Castillában. A róla szóló elemzések leginkább Fede Valverdéhez hasonlítják a játékstílusát, hiszen az uruguayi csapattársához hasonlóan ő is igazi box-to-box középpályás, aki kivételes rúgótechnikával bír.

„Nyugodt vagyok, mert a fiatalok készen állnak arra, hogy az első csapatban is megmutassák magukat. Raúl fantasztikus munkát végez” – dicsérte Ancelotti a Castillát edző klublegendát még a Napoli elleni meccs előtt.

Több nagycsapathoz hasonlóan a Realt sem kímélik a sérülések, a középpályáról például Aurelién Tchouameni és Eduardo Camavinga is kidőlt, ez pedig ajtót nyitott Paz számára, aki a Napoli elleni góljával jelezte Ancelottinak, hogy nem vállal őrült rizikót a szerepeltetésével.

Az olasz edző megemlítette, védekezésben még van hova fejlődnie az ifjoncnak, akiről a pazar fizikai paraméterekkel rendelkező Real-védő, Antonio Rüdiger azt mondta, erősebb, mint ő.

A csapat nagyon megünnepelte Pazt a gólja után:

Pazra az argentin szövetségi kapitány, Lionel Scaloni is felfigyelt, aki tavaly, a katari vébét megelőző utolsó két meccsre meghívta a nagyon bő, 44 fős keretbe a fiatal középpályát. Bár Paz játszhatna a spanyol válogatottban is, utánpótláskorúként Argentínát választotta, és csak idő kérdése, hogy apja után ő is magára húzhassa a háromszoros világbajnok mezét.

Addig pedig azért hajthat, hogy folyamatosan gyarapítsa a játékperceit a Real első csapatában, és hogy ne csak a stílusa miatt hasonlítsák Valverdéhez, hanem a csapatban betöltött szerepe miatt is.

„Nagyon boldog vagyok, ez egy álom. Egy pillanatra el sem hittem. Nagyon örülök annak, hogy segíteni tudtam a csapatnak. Azt sem tudtam, mit csinálok, minden automatikusan jött magától. Csak ellőttem a labdát, aztán szinte megőrültem, amikor láttam, hogy gól lett belőle. A csapattársak szinte jobban örültek, mint én. Ez egy üzenet a többi fiatalnak, hogy el lehet jutni ide. Ancelotti és az egész csapat gratulált, én pedig köszönöm mindenkinek” – hangzott a felhők fölött járó Paz nyilatkozata az első gólja után.

Nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hamarosan jön majd a második is.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik