Nemzetközi foci bajnokok ligája

Hiába lőtt nagy gólokat a MU, a potyázó kapusa miatt elúszott a győzelem

ERHAN SEVENLER / ANADOLU / Anadolu via AFP
ERHAN SEVENLER / ANADOLU / Anadolu via AFP

Hiába vezetett kétszer is két góllal a Manchester United, végül csak egy pontot szerzett a Galatasaray vendégeként a Bajnokok Ligája-csoportkör ötödik fordulójában.

Welcome to hell, vagyis Üdv a pokolban!

– 1993-ban több ezer török szurkoló fogadta az isztambuli reptéren a Manchester United focistáit, és egyikük ezt a feliratot mutatta Eric Cantonának és társainak.

Harminc évvel később a Galatasaray-MU BL-meccs előtt a törökök nem hagyták ki a ziccert, és a kezdőrúgás előtt a hihetetlen látványos élőképet az „Üdv a pokolban!” felirattal színesítették.

1993-ben a MU a selejtező első körében a Honvédot búcsúztatta, a főtáblára viszont nem jutott fel, mivel a Galata elleni párharcból a törökök jutottak tovább idegenben lőtt góllal. Akkor az Old Traffordon 3-3-ra végeztek a felek, Isztambulban pedig 0-0 lett a vége.

Most már az első percek után látszott, hogy ez a meccs biztosan nem zárul gól nélkül, mivel becsülettel egymásnak esett a két csapat. Az első döfést a MU vitte be, szépen passzolták ki a Galata védelmét, amely el is tolódott, így a hétvégén az Everton ellen ollózós csodagólt szerző Garnacho maradt üresen, aki ballal felvágta a labdát a jobb felsőbe.

A United előbb megúszott egy kapu előtti kavarodást, amelynél McTominay karját is érintette a labda, de a VAR nem látott okot a beavatkozásra, majd egy óriási góllal növelte az előnyét, Bruno Fernandes ugyanoda küldte a labdát, mint Garnacho, csak a portugál középpályás a 16-oson kívülről bombázott a Galata kapujába.

A törököket nem törte össze a két bekapott gól, elszántan nyomultak tovább, és egy szabadrúgásból egyenlítettek, amelynél sem Onana, sem a sorfal nem volt a helyzet magaslatán. Két Galata-játékos beállt a sorfalba, Zijes lövése épp ott suhant el, Onana pedig elkövette a hibát, hogy bemozdult a sorfal mögé, így Zijes lövéséből úgy is gól lett, hogy nem ment igazán sarokra.

Az első félidő végén néhány másodpercig úgy tűnt, Icardi révén egyenlített a hazai csapat, ám les miatt elvették a gólt, a visszajátszásból kiderült, hogy nüanszokon múlt az eset.

Az 55. percben egy tökéletes végigvitt kontra után megint kettővel állt jobban a United, Anthony a legjobb ütemben tolta ki a labdát Wan-Bissakának, akinek a beadását McTominay passzolta be.

Nem dőlhetett hátra a MU, Onana ugyanis egy újabb kapitális bakival felhozta a hazai csapatot, és megint Zijes szabadrúgásánál hibázott a kameruni kapus, aki a karjával a lábára ütötte a labdát, onnan pedig becsorgott a kapuba.

Vérszemet kapott a török csapat, és a csereként beállt Aktürkoglu tett róla, hogy ismét lázba jöjjön az addig sem épp csöndes közönség, mert egy remek átvétel után nagy gólt akasztott a rövid felsőbe.

3-3 után volt helyzet itt is, ott is, Bruno Fernandes centikre volt attól, hogy újabb nagy gólt rúgjon a 16-oson kívülről, de a jobb kapufa a hazaiakkal volt. A 90+1. percben Pellistri nyerhette volna meg a meccset a MU-nak, ám ziccerben Muslerába püfölte a labdát, így maradt a 3-3, ezzel a Galata 5, a United 4 ponttal várja az utolsó kört. Akkor fog eldőlni, hogy a Bayern mögött a Köbenhavn, Galata, MU hármasból ki lesz a másik továbbjutó.

A másik kora esti meccsen a Sevilla kétgólos előnyt engedett ki a kezéből a PSV ellen, amely az emberelőnyét kihasználva végül 3-2-re győzött.

A spanyolok kezdőjének átlagéletkora 32 éves és 19 nap volt, ezzel az andalúzok a BL-történet legidősebb kezdőcsapatát küldték pályára. A sevillai öregfiúk a 37 éves Sergio Ramos révén szereztek vezetést, aki a Bajnokok Ligája 10 000. gólját szerezte. A rutinos védőnek ez volt a 16. találata a BL-ben, ezzel a védők között Gerard Piquével és Roberto Carlosszal holtversenyben az örökrangsor élén áll.

A második félidő gyors Sevilla-góllal indult, en-Nesziri ügyesen emelte át a labdát a kapus fölött,

de a meccs megfordult óriási fordulatot vett, amikor Ocampos három perc alatt két sárgát is beszedett, és ezzel emberelőnybe került a PSV.

A hollandok szinte egyből kihasználták az emberelőnyt Szajbari látványos góljával,

majd a 81. percben már 2-2 volt az állás, mert Vertessen középre fejelt labdáját Gudelj a saját kapujába juttatta.

A PSV nem elégedett meg a döntetlennel, és a csereként beállt Pepi szép fejesével összetörte a sevillai szurkolók szívét.

Az eredmény azt jelenti, hogy a Sevilla már nem juthat tovább, a 8 pontos PSV viszont egész jó helyzetbe hozta magát.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló:

A csoport:
Galatasaray (török) – Manchester United (angol) 3-3 (1-2)
gól: Zijes (29., 62.), Aktürkoglu (71.), illetve Garnacho (11.), B. Fernandes (18.), McTominay (55.)

 

B csoport:
Sevilla (spanyol) – PSV Eindhoven (holland) 2-3 (1-0)
gól: Sergio Ramos (24.), en-Nesziri (47.), illetve Szajbari (68.), Gudelj (81., öngól), Pepi (92.)
kiállítva: Ocampos (66., Sevilla)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik