Nemzetközi foci

Beválhat Wenger vágya, drasztikusan módosulhat a lesszabály

Oli SCARFF / AFP
Oli SCARFF / AFP

Az International Football Association Board (IFAB), a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) szabályalkotó testülete mérlegeli a lesszabály módosítását, amelyet évekkel ezelőtt még Arséne Wenger javasolt.

A lesszabály az egyik legkritikusabb és legvitatottabb része a futballnak, sok éven át változatlan maradt, de a közelmúltban éppen a VAR-technológia bevezetése miatt olyan változásokon ment keresztül, amelyek több vitás döntést is eredményeztek.

A jelenlegi szabályozás szerint egy játékos akkor van lesen, ha fejének, lábának vagy testének bármely része, amellyel gólt tud szerezni (azaz a kezek és a karok nem számítanak bele) közelebb van az ellenfél gólvonalához, mint a másik csapat utolsó előtti játékosa.

A korábbi kiváló edző, Wenger, aki jelenleg a FIFA globális labdarúgó-fejlesztési vezetőjeként dolgozik, az egészet a feje tetejére állítaná, és sutba dobná a vonalazgatást:

az új szabály értelmében egy futballista akkor lenne lesen, ha az egész teste az ellenfél csapatának utolsó előtti játékosa előtt van.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik