Nemzetközi foci

Arséne Wenger az Eb előtt változtatná meg a lesszabályt

Az Arsenal korábbi sikeredzője, Arséne Wenger egy ideje már a FIFA sportágért felelős igazgatója, a francia pedig ebben a szerepkörében tesz javaslatot arra, hogy

a nyári Európa-bajnokság előtt változtassák meg a lesszabályt.

„Nem lenne lesen a játékos, ha bármely olyan testrésze, amivel gólt szerezhet, egy vonalban van az utolsó védővel. Akkor sem, ha egyébként a teste más részével közelebb van a kapuhoz. Ez megoldaná a problémát és nem millimétereken múlnának az ilyen a helyzetek” – mondta a Sky Sports cikke szerint Wenger.

Az ötletet a futball szabályalkotó testülete, az IFAB februári 29-i, belfasti ülésén meg is vitatja. A szabály megváltoztatásához hat szavazatra van szükség a nyolcból – ebből négy jogot a FIFA, egyet-egyet pedig az angol, a skót, a walesi és az északír szövetség tudhat magáénak.

Csak Angliában két olyan eset volt a múlt hétvégén, ahol videobíró használata és némi vonalazgatás után érvénytelenítettek egy gólt.

  • A Leicester és a Wolverhampton bajnokiján Pedro Neto sarka épphogy a védők vonala mögé lógott, mielőtt megkapta a labdát a középre ívelését megelőzően,

  • A Chelsea csatára, Olivier Giroud pedig úgy fejelt a kapuba a Manchester United elleni rangadón, hogy gyakorlatilag csak a cipője orrával volt lesen.

Mindkét esetben jó ítélet született, azonban az angol bajnokságban ebben a szezonban bevezetett VAR-rendszer bírálói szerint pont az ilyen döntések ölik meg a foci lelkét – míg a videobíró támogatói szerint épp az az előnye, hogy ilyen esetekben is igazságos döntés születik. Ezt a helyzetet oldaná meg Wenger, illetve szerinte a VAR-szobában is hamarabb születnének meg a döntések, más kérdés, hogy olyan helyen, ahol nincs kiépítve a rendszer, mennyire nehezítené meg mindez a játékvezetők és az asszisztensek dolgát.

Ha az IFAB elfogadná a javaslatot, úgy a szabály június 1-től változna meg. Pont az Európa-bajnokság előtt, amely június 12-én rajtol.

Olvasói sztorik