Nemzetközi foci

Igazi katasztrófa lenne: kizárás fenyegetheti a Manchester Cityt és a Chelsea-t

Adrian DENNIS / AFP
Adrian DENNIS / AFP
Az angol labdarúgás történetében eddig a pontlevonás is ritkának bizonyult, korábban mindössze ötször éltek ezzel a fegyverrel a renitens csapatok ellen. Arra azonban még nem volt példa, ami pénteken történt, amikor a Evertontól tíz pontot elvettek a pénzügyi szabályok megsértése miatt. És ez még csak a jéghegy csúcsa, a hírek szerint a Manchester City és a Chelsea ennél is rosszabbul járhat.

Pénteken kisebb földrengés rázta meg az angol labdarúgó-bajnokságot, miután a Premier League vezetősége tíz pontot levont az Evertontól, mondván, a 2021-22-es szezonban megsértette a pénzügyi szabályokat.

A lépés nyomán a liverpooli csapat a 14.-ről a 19., utolsó előtti helyre esett vissza, mindössze jobb gólkülönbséggel megelőzve a sereghajtó Burnley-t.

Pedig a gyenge szezonkezdet után Sean Dyche csapata feljavult, így viszont sorozatban a harmadik olyan szezont kell végigjátszania úgy, hogy a cél a kiesés elkerülése lesz. A BBC azt írta, a Premier League történetében eddig csak egy csapat élte túl a szezont úgy, hogy első 12 meccsen négy ponttal rendelkezett – ez a csapat 1994–1995-ben éppen az Everton volt.

A The Athletic azt is összeszedte, hogy az angol élvonalban korábban öt olyan csapat volt, amelytől pontot vontak le. Az első vétkes a Sunderland volt, még 1890–1891-ben, tőle két pontot vettek el egy nem regisztrált játékos pályára lépése miatt.

Az Arsenal kettő, a Manchester United pedig egy pontot veszített 1990–1991-ben, mert az egymás elleni mérkőzésen verekedés tört ki. A Middlesbrough három pontot bukott el, mert influenzás megbetegedésekre hivatkozva egyszerűen nem utazott el a Blackburn Rovers elleni bajnokira 1996 decemberében. Legutóbb a Portsmouth járt pórul: 2009–2010-ben csődgondnokság alá került, ezért kilenc pontot vontak le tőle.

Az Everton mostani tíz pont mínusza tehát abszolút rekord, de a helyi sajtó szerint ez még csak a jéghegy csúcsa.

Mert a Manchester City és a Chelsea számára egy sokkal nagyobb erejű földrengés várható, ami akár katasztrófával is véget érhet.

A Der Spiegel német lap által 2018 novemberében megszellőztetett hírek szerint a Manchester City megtévesztette az európai szövetséget a szponzori pénzekkel kapcsolatban, és így megsértették a pénzügyi fair play szabályait. A lap ezt közzétett e-mailekkel és dokumentumokkal támasztotta alá, mire az UEFA 2020 februárjában két szezonra kizárta a Bajnokok Ligájából a klubot.

A büntetés öt hónappal később a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) hatályon kívül helyezte, ugyanakkor a nyomozás tovább folytatódott a Premier League-en belül. A hírek szerint a klub 115 pontban (!) vétett a szabályok ellen, és ugyan az állítólagos jogsértések egy része a 2009–2010-es szezonra nyúlik vissza, lehet, bebizonyítják majd, hogy a modern kori sportbirodalom nem az előírásoknak megfelelően épült fel.

A Chelsea ellen 2012 és 2019 közötti állítólagos pénzügyi visszaélések miatt folyik a nyomozás, úgy tűnik, hogy a Roman Abramovics tulajdonában lévő cégek több tízmillió font értékben titkos kifizetéseket hajtottak végre.

A Guardiantől és The Timesig a lapok úgy vélik, az akár 30 pontos levonástól kedve akár a Premier League-kizárás is fenyegetheti a két mogult.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik