Nemzetközi foci

Messi egymaga több Aranylabdát nyert, mint bármely ország a világon

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP

Argentína tavalyi vb-győzelme meghozta a nyolcadik Aranylabdát Lionel Messi számára, aki ezzel tovább javította saját rekordját.

Hogy ez a nyolc Aranylabda mennyire komoly szám, azt jelzi, hogy egyetlen ország sem nyert annyiszor, mint a 36 éves Messi egyedül. Négy ország áll Messi mögött a rangsorban hét győzelemmel: Németország (Franz Beckenbauer 2, Karl-Heinz Rummenigge 2, Gerd Müller 1, Lothar Matthäus 1, Matthias Sammer 1), Portugália (Cristiano Ronaldo 5, Eusébio 1, Luis Figo 1), Hollandia (Johan Cruyff 3, Marco van Basten 3, Ruud Gullit 1) és Franciaország (Michel Platini 3, Zinédine Zidane 1, Raymond Kopa 1, Karim Benzema 1, Jean Pierre Papin 1).

Messi a hetedik olyan játékos, aki a vb-siker után gyűjtötte be az aranylabdát, előtte ez Bobby Charltonnak (1966), Paolo Rossinak (1982), Matthäusnak (1990), Zidane-nak (1998), Ronaldónak (2002) és Fabio Cannavarónak (2006) sikerült.

A mostani Aranylabdát a 2022-2023-as idény alapján osztották ki, amelyben Messi még a PSG játékosa volt, és a párizsi klubbal az előző szezonban a bajnoki címet és a francia Szuperkupát sikerült begyűjtenie. Vagyis a vb-győzelemmel együtt három trófeát szerzett az előző idényben, éppúgy mint a második helyen végző Erling Haaland, aki bajnok, FA Kupa- és BL-győztes lett a Manchester Cityvel.

Hiába szerzett a norvég csatár több gólt, mint Messi, a vb-győzelem utóbbi javára döntötte el a versenyt, főleg, hogy 7 góllal és 3 gólpasszal járult hozzá, hogy Argentína története során harmadszor is világbajnok legyen.

Messi a köszönőbeszédében meg is említette, biztos abban, hogy a közeljövőben Haaland és Kylian Mbappé is megnyeri majd az Aranylabdát, valamint megemlékezett egy másik argentin legendáról, a 2020-ban elhunyt Diego Maradonáról, aki hétfőn lett volna 63 éves.

„Bármerre is vagy most Diego, boldog születésnapot! Ezt az Aranylabda a tiéd is, és Argentínáé” – mondta Messi.

Olvasói sztorik