Nemzetközi foci

„Kabaré ez az eredmény, még úgy is, hogy mindig Messi-rajongó voltam” – Matthäus szerint Haaland érdemelte volna meg az Aranylabdát

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP

Mint minden szubjektív voksolás, az Aranylabda-szavazás is rendre vitákat gerjeszt, és az internetes fórumokat, kommenteket olvasva sokan nem értenek egyet azzal, hogy idén Lionel Messi kapta a futballvilág legrangosabb egyéni trófeáját.

Az értetlenkedők táborát gyarapítja Lothar Matthäus, aki szintén megnyerte az Aranylabdát: az 1990 évben választották a legjobbnak, amikor ő a világbajnok német válogatott csapatkapitánya és vezére.

„Haaland egész évben jobban teljesített, mint Messi. Az argentin nem érdemli meg az idei díjat, és ez a végeredmény azt az érzést kelti, hogy a világbajnokság minden másnál többet ér.

Az én szememben senki nem volt jobb az elmúlt 12 hónapban Haalandnál, aki fontos trófeákat nyert, és rekordokat állított fel a góljai révén. Kabaré ez az eredmény, még úgy is, hogy mindig Messi-rajongó voltam

reklamált a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

Maga Matthäus is a vébén nyújtott teljesítményével érdemelte ki az elismerést, ahogy Zinédine Zidane is azzal lett Aranylabdás 1998-ban, hogy bár a hazai rendezésű vébén sokáig nem nyújtott extrát, a döntőben két fejesével győzelemre vezette a francia csapatot.

Ugyanakkor azok, akik most Messi győzelmét vitatják, joggal hozzák szóba a 2010-es évet, amikor az argentin klasszis két barcelonai csapattársát, Andrés Iniestát és Xavit előzte meg, holott ők Messi oldalán érték el a sikereiket a katalán klubbal, ráadásul a spanyol válogatott történelni vb-sikerének is részesei voltak, olyanannyira, hogy a hollandok elleni döntőben Iniesta szerezte a mindent eldöntő gólt a hosszabbításban.

Ráadásul 2010-ben csak negyedik lett Messi, Iniesta és Xavi mögött Wesley Sneijder, aki abban az évben triplázott a José Mourinho-féle Interrel, és remek vébét zárt a hollandokkal, bár a döntőt elveszítette a spanyolok ellen.

A tavalyi vébén Messi is kitett magárt, a vb-arany volt az egyetlen komoly medál, ami hiányzott a kollekciójából, és ezúttal nem nyomta össze a hatalmas elvárás, 7 góllal és 3 gólpasszal vezette győzelemre Argentínát. A mostani Aranylabda-szavazásnál már nem a naptári évet, hanem a 2022-2023-as idényt értékelték, Messi a kérdéses időpontban még a PSG játékosa volt, és 41 tétmeccsen 41 gólban volt benne, huszonegyet ő szerzett, húszat pedig előkészített.

Haaland megdöntötte a Premier League-rekordot, mivel korábban senki nem szerzett egy idényen belül 36 gólt, ráadásul a BL-ben is gólkirály lett, ott is egyesnél jobb gólátlaggal (11 találkozón 12 találat), úgy, hogy az elődöntő két meccsén és a fináléban nem volt eredményes.

Összességében úgy látszik, Messi a vébén nyújtott játékával (Katarban őt választották a torna legjobbjának) győzte meg a szavazókat arról, hogy neki kell kapnia az Aranylabdát, de bizonyára szerepet játszott a személye körül kialakult kultusz is abban, hogy nyolcadszor lett a legjobb.

Olvasói sztorik