Nemzetközi foci

„A fiataloknak a szüleik és a pápa legyen a példaképe, ne egy focista” – szexuális erőszakért elítélt focistát vett kölcsön egy csapat

Franco Romano / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Franco Romano / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Felhördültek az olasz futballszurkolók, miután a másodoszályban szereplő Reggiana szerződtette Manolo Portanovát.

A 23 éves futballistát első fokon hat évre ítéltek többszöri szexuális erőszakért, ezért sokan nem örültek neki, hogy van olyan klub, amely esélyt ad neki, miközben a főügyészség épp a felfüggesztésén fáradozik. A Reggiana elnöke, Carmelo Salerno viszont egyáltalán nem partner a vitában, az ő megítélése szerint ugyanis az a dolga, hogy minél jobb csapatot rakjon össze.

„Ez egy kulturális vita. Történelmi korszakban élünk, amelyben általános értékvesztés tapasztalható. Kulturális és erkölcsi leépülés minden szempontból. Az én időmben a példaképek mások voltak, míg a mai fiatalok számára a TikTokerek, a YouTube-erek és a könnyű pénzszerzés lehetősége a példaértékű. Fájdalmas döntés, de erős játékos, és ez az egyetlen ítélet, amit mondhatunk: nem rajtunk múlik, hogy más kérdésekről beszéljünk.

Amíg az ellenkezője be nem bizonyosodik, minden az állampolgár a végső ítélet harmadik fokáig ártatlan. Addig is joga van dolgozni, mint bármely más munkavállalónak. A fiataloknak pedig a szüleik, a család, az iskola és a pápa legyen a példaképe, ne egy focista

– közölte Salerno, aki azt is felvetette, hogy 26 éves korukig minden labdarúgónak iskolába kéne járnia, mert csak a telefonjukat nyomogatják.

Portanova egyébként a Lazio neveltje, aki előbb a Juventus akadémiájára került, ahonnan a Genoa szerződtette. A Reggiana csak a 2023/24-es idényre vette kölcsön a középpályást, de ha bűnösnek ítélik szexuális erőszak vádjával, akkor börtönbe kell mennie és nem futballozhat tovább.

Olvasói sztorik