Nemzetközi foci

„Ez nem sci-fi, a helyzet valós” – ezek az európai gigászok küzdenek a túlélésért

Olaf Kraak / ANP / AFP
Olaf Kraak / ANP / AFP
Évek óta nem volt ilyen mélységben az Ajax labdarúgócsapata, amely hét forduló alatt mindössze egy pontot szerzett, így jelenleg az utolsó előtti helyen áll a holland labdarúgó-bajnokságban. De nem az amszterdamiaké az egyetlen neves csapat, amely a túlélésért küzd már a szezon elején.

Ugyan az Ajax egy Heraclés elleni sima, 4-1-es győzelemmel kezdte az idényt, majd két döntetlent játszott (Excelsior 2-2, Fortuna Sittard 0-0), azóta sorozatban négy vereséget szenvedett a holland élvonalban, és történelmi mélypontra süllyedve jelenleg csak az utolsó előtti helyen szerénykedik.

Holland lapok szerint 1964-65 óta ez a legrosszabb teljesítmény, ám abban az évadban bemutatkozott a klub színeiben egy bizonyos Johan Cruyff, aki később felvirágoztatta a csapatot. Azonban jelenleg nincsen olyan ember, aki mindent megváltoztathatna.

Ez nem sci-fi, a helyzet valós. Ez a klub már nem az az Ajax, furcsán hangzik, de úgy kell gondolkodnod, mint egy kiesőjelöltnek. Azt kell feltételezned, hogy semmivel sem vagy jobb az ellenfelednél. Nagyon szomorú, de ez az igazság

– nyilatkozta a kialakult helyzetet a holland televízióban Rafael van der Vaart, a klub korábbi játékosa.

A klubvezetés nem is várt tovább, megszabadult Maurice Steijn edzőtől. A csapatra két idegenbeli meccs vár rá: csütörtökön az angol Brighton ellen az Európa Ligában, vasárnap pedig az éllovas PSV ellen a hazai bajnokságban.

A holland bajnokság alsóháza

14. Vitesse 9 mérkőzés/7 pont (6-15)
15. Heerenveen 9/7 (10-21)
16. Utrecht 9/6
17. Ajax 7/5
18. Volendam 8/4

Olympique Lyon

Három évvel ezelőtt az Olympique Lyon még a Bajnokok Ligája elődöntőjében szerepelt, jelenleg azonban a túlélés a tét. Már a tavaly hetedik helyet is kudarcként élte meg a vezetés, no meg a szurkolótábor, de a hétvégi, Clermont Foot elleni hazai 2-1-es vereség azt jelentette, hogy a rivális mozdult el a nulláról, és első győzelmével az utolsó helyre taszította a Lyont a francia élvonalban.

Kilenc forduló után három döntetlen és hat vereség a mérleg, a szeptember elején távozó Laurent Blanc helyére érkezett olasz Fabio Grosso sem találja a megoldást. Vasárnap Marseille-ben kellene javítani.

A francia Ligue 1 alsóháza

14. Montpellier 8 mérkőzés/9 pont (12-11)
15. Lens 9/9 (8-13)
16. Metz 9/8
17. Clermont 8/5
18. Lyon 9/3

FC Basel

Az FC Basel igazi nagyhatalomnak számít Svájcban, a klub eddig húsz bajnoki címet nyert (ennél több aranyat csak a Grasshoppers szerzett, 27-et), 13 alkalommal a Svájci Kupában is az élet zárt. Hat éve még Bajnokok Ligája-negyeddöntőt játszhatott, tavaly bejutott a Konferencia Liga legjobb négy csapata közé – ezek után döbbenetesen gyenge idényt produkál most.

Az eddigi 10 forduló alatt mindössze egyszer nyert, kétszer döntetlent játszott, és hétszer kikapott – a megszerzett öt pont az utolsó, 12. pozícióhoz elég. Vasárnap a 10. helyen álló Lausanne-Sport otthonában folytatja.

A svájci bajnokság alsóháza

9. Grasshoppers 11 mérkőzés/11 pont
10. Lausanne-Sport 11/9 (15-20)
11. Stade-Lausanne-Ouchy 10/9 (11-19)
12. Basel 10/5

Schalke 04

Hat éve még ezüstérmet nyert a Bundesligában, azóta azonban képtelen kikecmeregni a hullámvölgyből a Schalke labdarúgócsapata. A gelsenkircheniek 2021 tavaszán elbúcsúztak az élvonaltól, egy évvel később visszajutottak, de az előző szezonban ismét csak a 17. helyet szerezték meg, és kipottyantak.ű

De nagyon nem megy a Bundesliga II-ben, jelenleg csak a VfL Osnabrück és az Eintracht Braunschweig áll mögötte a tabellán. A csapat az első mérkőzésén mindössze egyszer győzött, akkor a vezetés menesztette Thomas Reis edzőt, akinek a helyére ideiglenesen a segítője, Matthias Kreutzer állt, majd a múlt héten a belga Karel Geraertst nevezték ki.

De vele sem jött a siker, első mérkőzésén a Karlsruhe otthonában sima 3-0-s vereséget szenvedett a csapat. A következő körben, szombaton a 4. helyezett Hannover lesz az ellenfél.

A Transfermarkt által hozzávetőlegesen 35 millió euróra becsült keret teljes csőd eddig, az pedig minden idők mélypontja lenne, ha kiesne a harmadosztályba. Ahogy egy újságíró találóan fogalmazott:

A Schalke búcsúja olyan katasztrófa lenne, hogy akár a futball Titanicjának is nevezhetnénk.

A német Bundesliga II alsóháza

14. Greuther Fürth 10 mérkőzés/12 pont (14-17)
15. Hansa Rostock 10/12 (11-16)
16. Schalke 10/7
17. Osnabrück 10/6
18. Eintracht Braunschweig 10/5

Everton

Az elmúlt két szezonban nagyon szenvedett az Everton, amely 2021-22-ben a 16., legutóbb pedig a 17. helyet tudta csak megszerezni. A nyáron sem sikerült robbantani az átigazolási piacon, csupán 40 millió eurót költött új játékosokra, ez meg is látszik az eddigi teljesítményén.

Ugyan Sean Dyche edző csapata kétszer is nyert az elmúlt 30 napban (a Brentford és a Bournemouth ellen), még mindig az alsóházban szerénykedik – az összmérlege 2 győzelem, egy döntetlen és 6 vereség.

Az angol Premier League alsóháza

16. Everton 9 mérkőzés/7 pont
17. Luton Town 9/5
18. Burnley 9/4
19. Bournemouth 9/3
20. Sheffield United 9/1

Kapcsolódó
Kirúgták az edzőt, aki nem hitte, hogy megmentheti az Ajaxot
Maurice Steijn feltette a kérdést: vajon ő a megfelelő ember a megfelelő helyen?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik