Nemzetközi foci

Új szintre emelheti a VAR-t a németek ötlete

Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Tom Weller / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Nagyobb transzparenciát ígért a szurkolóknak a Bundesliga a videobírós döntések kapcsán. Ezen a ligát a német szövetség innovációért felelős igazgatója, a korábbi játékvezető, Jochen Drees és csapata dolgozik.

Legkorábban a szezon második felére állnak elő egy olyan telefonos applikációval, aminek segítségével a stadionban lévők ugyanazokat a felvételeket láthatják majd, mint amit a játékvezetők, vagy épp a televíziós közvetítéseket figyelők, így jobban képbe kerülhetnek azzal kapcsolatban, mi is zajlik épp a VAR-szobában.

A Kicker cikke szerint akadnak még tisztázandó kérdések, elsősorban a jogdíjakkal kapcsolatban, illetve az is fontos Drees elmondása szerint, hogy a rendszer nagyon stabilan működjön, mert az kontraproduktív lenne, ha a drukkerek csak a telefonjukat bámulnák a lelátón, de azon nem jönne be semmilyen kép.

A német élvonalban a tervek szerint követik az angol módit, azaz nyilvánossá teszik majd a vitás esetekben a játékvezetők és a VAR-szoba közti párbeszédet. Angliában a videobírós rendszer legutóbb akkor került középpontba, amikor a Tottenham és a Liverpool bajnokiján komoly hiba történt és nem adták meg Szoboszlai Dominik csapatának szabályos gólját.

Olaszországban is elkezdtek már ezzel foglalkozni, a fordulókat követően Gianluca Rocchi értékeli ki a játékvezetők és a VAR működését, és itt is be szokták játszani a rádiófelvételeket.

Kapcsolódó
Magyar drukkereket vettek őrizetbe Litvániában
Ketten még vizsgálati fogságban vannak Szijjártó Péter bejelentése szerint.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik